U Centru za osnovnu obuku u Pazariću promovirana 20. klasa OS Bosne i Hercegovine

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću promovirana 20. klasa OS Bosne i Hercegovine

 

Pripadnici 20. klase mladih vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine (kasarna „Zaim Imamović“) u Pazariću položili svečanu zakletvu i potpisali ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu (PVS).

Ukupno 301 mladi vojnik, od kojih 27 djevojaka, zakleli su se na vjernost domovini Bosni i Hercegovini, te potpisali prvi profesionalni ugovor nakon uspješno završene tromjesečne osnovne obuke, čime su stekli uvjete da budu raspoređeni u operativne jedinice gdje će biti angažirani u sklopu misije OS BiH i nastaviti dodatno profesionalno usavršavanje.

Na ceremoniji, koja je počela intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine i svečanom smotrom, mladim vojnicima čestitke su uputili visoki dužnosnici Ministarstva odbrane i OS BiH.

Pripadnike 20. klase OS BiH i ostale sudionike svečanosti pozdravio je zamjenik ministrice odbrane za politiku i planove Sead Jusić, istaknuvši kako se pred mladim vojnicima otvara novo poglavlje, te da će od danas služiti domovini i njenim narodima, stvarajući pretpostavke da se svaki građanin države Bosne i Hercegovine osjeća sigurno i slobodno.

“Ovim događajem mi nastavljamo profesionalno i odgovorno izvršavati zakonom propisane zadatke kako bi jačali povjerenje institucija vlasti, civilnog stanovništva i kako bi stekli ugled i poštovanje u međunarodnoj zajednici”, kazao je Jusić.

Potcrtao je da se na taj način na najkonkretniji način potvrđuje opredjeljenje i odlučnost na reformskom i putu ka evroatlantskim integracijama.

“OSBiH se razvijaju u respektabilnu vojnu silu koja izvršava vlastitu misiju i zakonom propisane zadatke u zemlji i inozemstvu, pomažući pritom civilnim strukturama, čuvajući mir u svijetu i razvijajući regionalnu stabilnost i saradnju”, poručio je Jusić.

Čestike mladim vojnicima uputio i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalbojnik Ivica Jerkić, naglašavajući značaj popune i podmlađivanja sastava OS BiH, kao i predstojeće specijalističke obuke i individalanog angažmana na vlastitom usavršavanju u sklopu profesionalne vojne službe.

“Nastavite da gajite prijateljstva koja ste ovdje stekli. izgrađujte i jačajte vrijednosti vojničke solidarnosti, kao i odnose međusobnog poštivanja i uvažavanja, ali nikada ne zaboravite ozbiljan pristup izvršenju zadaća koje će se pred vas postavljati u budućnosti”, kazao je general Jerkić.

Podsjetio je, istodobno, da je novim naraštajem nastavljen proces podmlađivanja sastava OS BiH, naglašavajući kako se radi o procesu koji će biti nastavljen i u narednom razdoblju, a s ciljem održavanja operativnih sposobnosti, kapaciteta i popune upražnjenih ustrojbenih mjesta.

Na značaj kadrovskog zanavljanja, daljnje specijalističke edukacije i profesionalnog usavršavanja u sklopu misije OS BiH ukazao je komandant Centra za osnovnu obuku Komande obuke i doktrine – KOID-a OS BiH pukovnik Jasmin Ganić, pozivajući mlade vojnike da savjesno i odgovorno izvršavaju sve postavljene zadatke.

“Očekuju vas novi izazovi, sticanje znanja, vještina i profiliranja u ličnosti koje će biti spremne odgovoriti složenim i zahtjevnim vojničkim zadacima, čime ćete dati i svoj puni doprinos u izgradnji i jačanju OS BiH i države Bosne i Hercegovine u cjelini”, istaknuo je pukovnik Ganić.

 

Ceremonija polaganja svečane zakletve bila je prilika i za dodjelu priznanja (stimulativnih mjera) za određeni broj novoprimljenih vojnika koji su ostvarili najbolje rezultate tokom osnovne obuke, a u skladu s Naredbom načelnika ZŠ OSBiH. Za ostvarene izuzetne rezultate pohvaljeni su mladi vojnici – Adela Pajt, Bojan Akrapović, Aldin Handanović i Zoran Gaković.

Osim visokih dužnosnika MO i OS BiH, svečanosti u Pazariću prisustvovali su i predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i parlamentarnog vojnog povjerenika, kao i predstavnike NATO-štaba Sarajevo i EUFOR-a, te porodice, rodbinu i prijatelje mladih vojnika.

Previous Izložba predizbornih plakata između dva svjetska rata (VIDEO)
Next Prof. Hadžikadić: Bosni i Hercegovini potreban državni nacionalni program

You might also like

NAŠI DANI

‘Poklanjamo domovini pola miliona mladih sadnica, koje su kao i djeca naša zajednička budućnost’

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pokrenulo je masovnu akciju pošumljavanja na širem području Kantona Sarajevo koja je planirana u dvije faze. Prva, jesenja faza, trajat će od 01. do 25. novembra

NAŠI DANI

Stotinu cvjetova za ubijene i ranjene na srebreničkom školskom igralištu

Prigodnim programom danas je obilježena 31 godina od masakra na školskom igralištu u Srebrenici, kada su ubijene 74 osobe, dok je preko stotinu ranjeno u eksploziji četiri granate ispaljene s

NAŠI DANI

Otvoren novi objekat OŠ Banovići Selo

Svečanim presijecanjem vrpce, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković i direktorica OŠ Banovići Selo Suada Modrić otvorili su danas novoizgrađeni objekat ove škole. Učenici Osnovne