U Centru za osnovnu obuku u Pazariću promovirana 20. klasa OS Bosne i Hercegovine

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću promovirana 20. klasa OS Bosne i Hercegovine

 

Pripadnici 20. klase mladih vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine (kasarna „Zaim Imamović“) u Pazariću položili svečanu zakletvu i potpisali ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu (PVS).

Ukupno 301 mladi vojnik, od kojih 27 djevojaka, zakleli su se na vjernost domovini Bosni i Hercegovini, te potpisali prvi profesionalni ugovor nakon uspješno završene tromjesečne osnovne obuke, čime su stekli uvjete da budu raspoređeni u operativne jedinice gdje će biti angažirani u sklopu misije OS BiH i nastaviti dodatno profesionalno usavršavanje.

Na ceremoniji, koja je počela intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine i svečanom smotrom, mladim vojnicima čestitke su uputili visoki dužnosnici Ministarstva odbrane i OS BiH.

Pripadnike 20. klase OS BiH i ostale sudionike svečanosti pozdravio je zamjenik ministrice odbrane za politiku i planove Sead Jusić, istaknuvši kako se pred mladim vojnicima otvara novo poglavlje, te da će od danas služiti domovini i njenim narodima, stvarajući pretpostavke da se svaki građanin države Bosne i Hercegovine osjeća sigurno i slobodno.

“Ovim događajem mi nastavljamo profesionalno i odgovorno izvršavati zakonom propisane zadatke kako bi jačali povjerenje institucija vlasti, civilnog stanovništva i kako bi stekli ugled i poštovanje u međunarodnoj zajednici”, kazao je Jusić.

Potcrtao je da se na taj način na najkonkretniji način potvrđuje opredjeljenje i odlučnost na reformskom i putu ka evroatlantskim integracijama.

“OSBiH se razvijaju u respektabilnu vojnu silu koja izvršava vlastitu misiju i zakonom propisane zadatke u zemlji i inozemstvu, pomažući pritom civilnim strukturama, čuvajući mir u svijetu i razvijajući regionalnu stabilnost i saradnju”, poručio je Jusić.

Čestike mladim vojnicima uputio i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalbojnik Ivica Jerkić, naglašavajući značaj popune i podmlađivanja sastava OS BiH, kao i predstojeće specijalističke obuke i individalanog angažmana na vlastitom usavršavanju u sklopu profesionalne vojne službe.

“Nastavite da gajite prijateljstva koja ste ovdje stekli. izgrađujte i jačajte vrijednosti vojničke solidarnosti, kao i odnose međusobnog poštivanja i uvažavanja, ali nikada ne zaboravite ozbiljan pristup izvršenju zadaća koje će se pred vas postavljati u budućnosti”, kazao je general Jerkić.

Podsjetio je, istodobno, da je novim naraštajem nastavljen proces podmlađivanja sastava OS BiH, naglašavajući kako se radi o procesu koji će biti nastavljen i u narednom razdoblju, a s ciljem održavanja operativnih sposobnosti, kapaciteta i popune upražnjenih ustrojbenih mjesta.

Na značaj kadrovskog zanavljanja, daljnje specijalističke edukacije i profesionalnog usavršavanja u sklopu misije OS BiH ukazao je komandant Centra za osnovnu obuku Komande obuke i doktrine – KOID-a OS BiH pukovnik Jasmin Ganić, pozivajući mlade vojnike da savjesno i odgovorno izvršavaju sve postavljene zadatke.

“Očekuju vas novi izazovi, sticanje znanja, vještina i profiliranja u ličnosti koje će biti spremne odgovoriti složenim i zahtjevnim vojničkim zadacima, čime ćete dati i svoj puni doprinos u izgradnji i jačanju OS BiH i države Bosne i Hercegovine u cjelini”, istaknuo je pukovnik Ganić.

 

Ceremonija polaganja svečane zakletve bila je prilika i za dodjelu priznanja (stimulativnih mjera) za određeni broj novoprimljenih vojnika koji su ostvarili najbolje rezultate tokom osnovne obuke, a u skladu s Naredbom načelnika ZŠ OSBiH. Za ostvarene izuzetne rezultate pohvaljeni su mladi vojnici – Adela Pajt, Bojan Akrapović, Aldin Handanović i Zoran Gaković.

Osim visokih dužnosnika MO i OS BiH, svečanosti u Pazariću prisustvovali su i predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i parlamentarnog vojnog povjerenika, kao i predstavnike NATO-štaba Sarajevo i EUFOR-a, te porodice, rodbinu i prijatelje mladih vojnika.

Previous Izložba predizbornih plakata između dva svjetska rata (VIDEO)
Next Prof. Hadžikadić: Bosni i Hercegovini potreban državni nacionalni program

You might also like

NAŠI DANI

Zastava Bosne i Hercegovine među tri najljepše na svijetu

Iako mnogi od nas više vole bosansku zastavu s ljiljanima i smatraju je ljepšom od zvanične zastave Bosne i Hercegovine, postoje ljudi u svijetu koje je zadivila i zastava koja

NAŠI DANI

Schilling: Ne samo da kažnjivo mora biti negiranje genocida u Srebrenici, već i članstvo ili očigledna saradnja sa fašističkim udruženjima

  Ovog marta su nas, Evropljane, dva događaja prizvala sjećanje na nepočinstva iz prošlog vijeka: presuda protiv Radovana Karadžića i nastup četnika u Višegradu, piše u autorskom tekstu za DW

NAŠI DANI

Izetbegović: Radit ćemo na svemu što će napraviti red i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini

U Vijećnici u Sanskom Mostu održana je tribina u organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sanski Most, kojoj je prisustvovao i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović. Izetbegović je istaknuo