U Elči Ibrahim-pašinoj medresi održana Svečana akademija i defile 256. generacije maturanata

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi održana Svečana akademija i defile 256. generacije maturanata

U Atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku održana je Svečana akademija, kojom je ova odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ispratila 256. generaciju učenika i učenica.

Akademijom je ispraćeno 112 učenika i učenica, koji su se u toku četverogodišnjeg školovanja u Medresi osposobili za dalji nastavak školovanja, obogaćeni moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem.

Čestitke učenicima i učenicama ove generacije, njihovim roditeljima, ali i profesorima, uputio je izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice mr. Nusret-ef. Abdibegović, muftija banjalučki.

– Dragi maturanti i maturantice, čestitam vam na uspjehu i vjerujem da znate da je čast biti učenik, maturant i svršenik Elči Ibrahim-pašine medrese. Želim da stečeno četverogodišnje iskustvo školovanja nosite s ponosom i dostojanstvom. 

Kud god budete hodili govorite, kazujte, pričajte i prenosite ljudima da je vaša Medresa utemeljena na vjeri u Boga, ljubavi i dobru prema čovjeku – naglasio je Abdibegović.

Na Svečanoj akademiji proglašeni su učenik i učenica 256. generacije, Mehić Amira i Turudić Harun.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović uputio je čestitke, ali i poruke maturantima i maturanticama.

Govorio je i o poštivanju principa naše vjere, “jer to znači sreća i zadovoljstvo na oba svijeta, a društvo će nam biti bolje, prosperitetnije, sretnije i zdravije”.

Direktor Medrese mr. Dževdet Šošić naglasio je kako Akademijom obilježavaju uspjeh Medrese, maturanata i maturantica, njihovih roditelja, Islamske zajednice te društva u cjelini.

– Mi danas našem društvu darujemo 112 mladih cvjetova, koji će u nastavku svog životnog puta, nadamo se, dati primjetan doprinos boljitku Zajednice i društva.

Ovo je od reaktiviranja rada Medrese najbrojnija generacija maturanata. Zahvaljujem i roditeljima na povjerenju kojeg ste nam ukazali dajući nam vaše kćeri i sinove u emanet, da ih odgajamo i obrazujemo te osposobimo za životna iskušenja i izazove – naglasio je direktor Šošić.

Tradicionalno, na Akademiji su uručene posebne zahvalnice i prigodni pokloni roditeljima koji su svoje troje djece dali na povjerenje Medresi, na odgoj i obrazovanje.

Nakon Akademije, upriličen je i defile maturanata i maturantica kroz Travnik.

Izvor: Preporod.info

Previous Erdogan: Alijin amanet čuvat ćemo i nakon 28. maja
Next Na Univerzitetu u Sarajevu promovisan ‘Rečnik’ u kojem nema Bosne i Hercegovine, ni Bosanaca, ni Bošnjaka…

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Etno-selo kod Gornjeg Vakufa, netaknuti prirodni biser

Kao nikada do sada, u ponudama domaćih turističkih agencija su obilasci interesantnih destinacija u našoj zemlji, što je najvećim dijelom refleksija još uvijek aktuelne pandemije koronavirusa. U Etno-selu “Mirna dolina“

KULTURA I UMJETNOST

Stari Grad i čitavo Sarajevo su spremni za 29. Sarajevo Film Festival

Danas počinje 29. Sarajevo Film Festival, riječ je o vodećem i najuglednijem filmskom festivalu u Jugoistočnoj Evropi. Značajan dio festivalskih aktivnosti će se odvijati i u starogradskoj općini. Općina Stari

BAŠTINA

Šume i vode su najvažniji prirodni resurs, prirodno bogatstvo Bosne i Hercegovine

Šume i vode su najvažniji prirodni resurs, prirodno bogatstvo Bosne i Hercegovine. Mi smo u Bosni i Hercegovini nagrađeni postojanjem, u velikoj mjeri očuvane prirode i prirodnih šuma koje se