U FBiH postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna

U FBiH postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna

U FBiH postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna, a opskrba kupaca je uredna, rečeno je Feni iz Ministarstva trgovine FBiH iz kojeg napominju da građani ne bi trebali gomilati zalihe jer prekomjerna kupovina određenih vrsta prehrambenih proizvoda može izazvati vještačku nestašicu na tržištu.

– Ističemo da je kompanija Klas, koja je najveći proizvođač brašna i mlinarsko-pekarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, donijela odluku o smanjenju izvoza brašna za pojedine države kako bi se osigurale dovoljne količine brašna za domaće tržište i da nema razloga za zabrinutost jer u Federaciji BiH postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna, a opskrba kupaca je uredna. S tim u vezi napominjemo da i ostali mlinovi i proizvođači mlinsko-pekarskih proizvoda u Federaciji BiH ulažu maksimalne napore kako bi osigurali stabilnu opskrbu domaćeg tržišta – poručuju iz spomenutog ministarstva.

S druge strane, upozoravaju kako Bosna i Hercegovina nema dovoljnu količinu domaćih sirovina te da svaka prekomjerna kupovina i stvaranje zaliha određenih vrsta prehrambenih proizvoda od strane građana može proizvesti vještačku nestašicu na tržištu Federacije.

Svjetsko tržište hrane, a posebno žitarica, dalje naglašavaju, bilježi velike promjene te da su mnoge europske zemlje zabrinute zbog otežanog snabdijevanja žitaricama i vrtoglavog rasta njihovih vrijednosti.

– Cijene pšenice, kukuruza i ječma rastu iz dana u dan, čak iz sata u sat, a sve je više zemalja koje donose ograničenja kada je u pitanju izvoz žitarica i hrane – kažu iz Federalnog ministarstva trgovine iz kojeg podsjećaju kako se veći broj europskih zemalja odlučio na ograničavanje izvoza žitarica.

Ulje i kontrola cijena 

Kad je u pitanju cijena ulja, iz domaće fabrike Bimal, navode kako je do porasta cijene došlo uslijed nedostatka domaćih sirovina zbog čega su iste prinuđeni kupovati na inozemnim tržištima.

Što se tiče kontrole cijena, iz Ministarstva trgovine FBiH također ističu kako je intenzitet inspekcijskih kontrola nad primjenom odluka Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole cijena, značajno pojačan od sredine veljače ove godine.

Prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalnih inspekcija na području FBiH od početka 2022. godine do početka/sredine ožujka 2022. godine izvršeno je cca 437 inspekcijskih nadzora i pokrenuto 258 prekršajnih postupaka s ukupnim financijskim teretom od 249.450 maraka.

Upitani za koje artikle se bilježi najviše nepravilnosti, iz Ministarstva su odgovorili kako je najviše nepravilnosti utvrđeno kod proizvoda s liste osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda (Lista sadrži 17 stavki), kao i naftnih derivata, koji su obuhvaćeni predmetnim odlukama o mjerama neposredne kontrole cijena.

– Napominjemo da je Vlada Federacije BiH u cilju ublažavanja rasta cijena i osiguranja uredne snabdjevenosti tržišta blagovremeno donijela odluke o mjerama neposredne kontrole cijena. Cilj donošenja tih odluka je bio da povećanje cijena bude u granicama socijalne odgovornosti i fer iznosa za pozitivno poslovanje i poslovnu egzistenciju trgovaca, a nikako za stjecanje ekstra profita i bogaćenje – zaključuju iz Federalnog ministarstva trgovine.

Previous Od danas dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine preuzima Šefik Džaferović
Next Bosanska reprezentacija u sjedećoj odbojci odbranila titulu u Zlatnoj ligi nacija; premijer Novalić uručio plakete reprezentativcima

You might also like

NAŠI DANI

Sidran: Zar ima među nama naivan da se čudi sličnim postupcima zapadne Evrope?

Peter Handke nije zaslužio Novelovu nagradu za književnost- mišljenje je svjetske javnosti koja ne prestaje reagirati na odluku Komiteta Švedske akademije da ovo vrijedno priznanje dodijeli kontroverznom austrijskom književniku. –

NAŠI DANI

N. Sarajevo: Dan MZ „Trg heroja“ i „Čengić Vila“ – Edna Mekić kao osamnaestogodišnjakinja rame uz rame sa muškarcima branila svoje naselje

Dan mjesnih zajednica „Trg heroja“ i  „Čengić Vila I“ svečano je obilježen  21. aprila ove godine. Tim povodom, delegacija Općine Novo Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Nedžadom Koldžom, zajedno sa predstavnicima

NAŠI DANI

Zeničane uznemirio večerašnji zemljotres

Brojni građani Zenice večeras su izašli na ulice nakon snažnog zemljotresa koji je registrovan deset kilometara sjeverozapadno od ovog bosanskohercegovačkog grada. Za sada, nisu prijavljene informacije o većoj materijalnoj šteti