U finansiranje tunela Hranjen uključuju se Autoceste FBiH

U finansiranje tunela Hranjen uključuju se Autoceste FBiH

Uprava JP Autoceste FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru je dopunila Plan poslovanja JP Autoceste FBiH za 2023. godinu kojim se predviđa obezbjeđenje dodatnih sredstva u iznosu od 30 miliona KM za izgradnju tunela Hranjen kao i 10 miliona KM za izgradnju brze ceste Mostar – Široki Brijeg u dužini od oko 10 kilometara iz vlastitih sredstava. Također je u Trogodišnjem Planu poslovanja predviđen ukupan iznos od 130 miliona KM za tunel Hranjen i 100 miliona KM za brzu cestu Mostar – Široki Brijeg.

Plan poslovanja JP Autoceste FBiH će biti upućen Nadzornom odboru i Vladi Federacije BiH na odobravanje.

Sredstva će biti obezbjeđena dijelom iz redovnih prihoda JP Autoceste FBiH, a dijelom iz redovnih transfera iz Budžeta Federacije BiH za period od naredne tri godine a što će biti definisano između Vlade Federacije BiH i JP Autoceste FBiH.

Za naredne dvije godine trebat će usaglasiti odnose finansiranja između JP Autoceste FBiH i Vlade Federacije BiH. Ovakvim pristupom će se skratiti vrijeme izgradnje na period od tri godine kako je procijenio stručni tim JP Autoceste FBiH, a finansiranje će biti lakše s obzirom na sufinansiranje JP Autoceste FBiH i transfere od strane Vlade Federacije BiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ovih je dana zajedno sa direktorom JP Autoceste FBiH Elmedinom Voloderom obišao gradilište tunela Hranjen.

Previous Troje sudija Ustavnog suda BiH u izdvojenom mišljenju napisalo: “Miješanje visokog predstavnika u Opće izbore 2022. je nečuveno”
Next Zaduženost FBiH po glavi stanovnika skoro dvostruko manja u odnosu na zaduženost drugog entiteta

You might also like

NAŠI DANI

Sastanak ministara odbrane Bosne i Hercegovine i Italije

 Saradnja Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Italije je na zavidnom nivou, a od potpisivanja Memoranduma o razumijevanju 2013.godine konstantno se unapređuje kroz vojno-tehničku saradnju, kroz saradnju

NAŠI DANI

Srbija podiže spomenik žrtvama palim za veliku Srbiju

Sada je to i definitivno blizu početku radova: Beograd na ušću dviju rijeka dobija spomenik stradalim Srbima tokom ratova devedesetih godina. Na budućem spomen-kompleksu naći će se imena 26.000 srpskih

NAŠI DANI

Konaković i s Milanovićem o ‘legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda’

-Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu Predsjednika Republike ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Na sastanku se razgovaralo