U Foči uhapšen osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti (silovanje)

U Foči uhapšen osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti (silovanje)

Osumnjičeni Veljović Radovan (1954) tereti se da je, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti koji se odnosi na silovanje i seksualno zlostavljanje

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, na području Foče locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičenog:

– Veljović Radovana, rođenog 1954. godine u Foči.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je tokom 1992. godine, u svojstvu pripadnika VRS, na području Foče počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Navedeni osumnjičeni se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.  

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni je predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu – navodi se u informaciji Tužilaštva.

Foča – sinonim stradanja žena, djevojaka i djevojčica

U Foči je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, a gotovo svaka treća žrtva su žene. Ovo je grad u kojem je dokazano najveće sistematsko seksualno nasilje i silovanje u kojem je prvi put zabilježeno seksualno ropstvo te prodaja žena. 

19. juni je rezolucijom 69/293 Generalne skupštine UN-a iz 2015. godine ustanovljen kao „Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu“, a na osnovu presude Haškog tribunala iz 2001. godine u predmetu protiv Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Dragomira Kunarca.

Ovom presudom je po prvi put u historiji međunarodnog prava seksulano ropstvo i silovanje u ratu okarakterisano kao zločin protiv čovječnosti.

“Foča je sinonim stradanja naših žena, djevojčica, djevojaka, naših majki. Grad koji je po broju ubijenih, silovanih i nestalih žena nadmašio sve druge sredine u Bosni i Hercegovini. Seksualno nasilje je korištemo kao sredstvo ratovanja i kao oblik etničkg čišćenja. Sama činjenica da je na osnovu presude Haškog tribunala iz 2001. godine, prema kojoj je, po prvi put seksualno ropstvo i silovanje u ratu okarakterisano kao zločin protiv čovječnosti, govori o razmjerama zločina koji se desio u Foči” – istakla je 19. 6. ove godine u Foči potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja.

Previous Deseta godišnjica smrti bh. književnika Nedžada Ibrišimovića
Next Akademik dr. Muhić povodom popisa u S. Makedoniji: Bošnjaci, budimo ono što jesmo; Bošnjaci!

You might also like

NAŠI DANI

Visoki predstavnik Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je danas tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koje se odnose na integritet izbornog procesa, javlja Anadolu. Tehničke izmjene podrazumijevaju da

NAŠI DANI

U FBiH u školskoj 2022/2023. godini 0,6 posto više srednjoškolaca u odnosu na prethodnu godinu

U Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2022./2023. godini, 70.415 učenika pohađa srednjoškolsko obrazovanje, što je više za 0,6 posto odnosno za 391 učenika u odnosu na stanje prethodne školske

NAŠI DANI

Grad Sarajevo obnavlja most ‘Drvenija’

Drvenija most je jedan od najprometnijih pješačkih mostova preko Miljacke ima poseban historijski značaj za Sarajevo i za Sarajlije. Drvenija je orjentir, mjesto susreta, ali i neizostavni dio naše baštine.