U Foči uhapšen osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti (silovanje)

U Foči uhapšen osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti (silovanje)

Osumnjičeni Veljović Radovan (1954) tereti se da je, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti koji se odnosi na silovanje i seksualno zlostavljanje

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, na području Foče locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičenog:

– Veljović Radovana, rođenog 1954. godine u Foči.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je tokom 1992. godine, u svojstvu pripadnika VRS, na području Foče počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Navedeni osumnjičeni se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.  

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni je predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu – navodi se u informaciji Tužilaštva.

Foča – sinonim stradanja žena, djevojaka i djevojčica

U Foči je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, a gotovo svaka treća žrtva su žene. Ovo je grad u kojem je dokazano najveće sistematsko seksualno nasilje i silovanje u kojem je prvi put zabilježeno seksualno ropstvo te prodaja žena. 

19. juni je rezolucijom 69/293 Generalne skupštine UN-a iz 2015. godine ustanovljen kao „Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu“, a na osnovu presude Haškog tribunala iz 2001. godine u predmetu protiv Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Dragomira Kunarca.

Ovom presudom je po prvi put u historiji međunarodnog prava seksulano ropstvo i silovanje u ratu okarakterisano kao zločin protiv čovječnosti.

“Foča je sinonim stradanja naših žena, djevojčica, djevojaka, naših majki. Grad koji je po broju ubijenih, silovanih i nestalih žena nadmašio sve druge sredine u Bosni i Hercegovini. Seksualno nasilje je korištemo kao sredstvo ratovanja i kao oblik etničkg čišćenja. Sama činjenica da je na osnovu presude Haškog tribunala iz 2001. godine, prema kojoj je, po prvi put seksualno ropstvo i silovanje u ratu okarakterisano kao zločin protiv čovječnosti, govori o razmjerama zločina koji se desio u Foči” – istakla je 19. 6. ove godine u Foči potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja.

Previous Deseta godišnjica smrti bh. književnika Nedžada Ibrišimovića
Next Akademik dr. Muhić povodom popisa u S. Makedoniji: Bošnjaci, budimo ono što jesmo; Bošnjaci!

You might also like

NAŠI DANI

Predstavljena publikacija ‘Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije’

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje žrtava genocida iz 1995. godine je povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog Sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini predstavio publikaciju “Sjećanje na genocid u

NAŠI DANI

Bosanski navijači krenuli u Cirih

Navijači bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije, nakon uspješnog prvog ovogodišnjeg nastupa Zmajeva protiv Luxembruga, otputovali su na novi test Baždarevićeve selekcije u Cirih (Zurich). Danas u 18 sati iz Sarajeva je krenuo

HISTORIJA

Sva tri današnja naroda u Bosni i Hercegovini bili su Bošnjaci do 1862. godine

‘Sva tri naroda, sadašnja konstitutivna, u Bosni i Hercegovini bili su Bošnjaci do 1862. godine, od tad nastaje rascjep djelovanjem osvajačkih krugova iz Beograda i Zagreba.’ Forum bošnjačkih intelektualaca organizovao