U Goraždu bi uskoro trebala početi izgradnja sahat-kule

U Goraždu bi uskoro trebala početi izgradnja sahat-kule

Na mjestu stare čaršije u Goraždu mogla bi biti izgrađena sahat-kula u bosanskom tradicionalnom stilu.

Inicijativu za izgradnju sahat-kule općinskim i kantonalnim vlastima uputilo je Udruženje Stari zanati Goražde koje je izradilo idejni projekt sahat-kule koja bi bila izgrađena u blizini gradskog  goraždanskoga trga, tačnije između šetališta i taksi štanda.

“Planiramo izgraditi sahat-kulu kako bi i Goražde dobilo turistički prepoznatljiv spomenik“, rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik ovog Udruženja Safet Efendić.

Nakon što su saznali da je kod Bosanske kuće u Goraždu trebala biti izgrađena sahat-kula, u udruženju su osmislili njen izgled i uputili prijedlog o drugom mjestu izgradnje.

  • Sahat-kula bila bi izgrađena u ulici Alije Hodžića na obali rijeke Drine, a uz nju bi bio sagrađen objekt u kojem bi se nalazila spomen-soba Goražda. U njoj bi se turisti i drugi posjetioci mogli informirati o dugogodišnjoj historiji Goražda, te kupiti suvenire sa simbolima ovoga grada na Drini, naveo je Efendić.

Otvaranjem spomen-sobe bilo bi otvoreno i jedno radno mjesto.

Visoka sahat-kula od 12 do 15 metara bi se vidjela sa sve četiri strane Goražda i bila bi sastavni dio cjeline kojoj pripadaju i Kajseri džamija, ratni Most ispod mosta, Zavičajni muzej u Centru za kulturu, Omladinska ulica i Trg branilaca čija je rekonstrukcija nedavno najavljena.

Sahat-kula uklapa se u trenutni ambijent ovog prostora, a uklopila bi se i u buduće planove gradskih vlasti poput gradnje kapele i spomen-obilježja drinskim mučenicama, čime bi bio zaokružen izgled urbane jezgre grada.

Ako bi ova inicijativa bila realizirana, Grad Goražde dobio bi turistički i historijski vrijedno obilježje.

“Idejnim rješenjem koje smo predstavili oduševljeni su mnogi. Sve je do gradskih i kantonalnih vlasti”, rekao nam je Efendić, dodavši kako bi za izgradnju sahat-kule s popratnim objektom bilo potrebno oko 100.000 KM.

Posljednje sahat-kule u Bosni i Hercegovini građene su za vrijeme Osmanskog carstva.

Inicijativa za izgradnju sahat-kule je jedna od brojnih koje je uputilo Udruženje, a iz Udruženja se nadaju da će postati i još jedan od njihovih brojnih uspješno realiziranih projekata.

Previous Uposlenici Energoinvesta obilježili godišnjicu smrti Emerika Bluma
Next Beograd: Izetbegović se sastao s Ugljaninom i Zukorlićem

You might also like

NAŠI DANI

Konvoj s migrantima krenuo prema Salakovcu

  Kolona autobusa u kojima su bili izbjeglice i migranti krenula je, nakon nekoliko sati čekanja, prema Prihvatnom centru u Salakovcu. Prethodno su bili zaustavljeni blizu Konjica, na pola putam, gdje

NAŠI DANI

Pusić u Saboru RH: Dvije trećine Hrvata u Bosni i Hercegovini nije htjelo glasati za Čovića

  Vesna Pusić, zastupnica Glasa, rekla je u srijedu u Hrvatskom saboru, tokom rasprave o izvještaju premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je iz rezultata izbora u Bosni i Hercegovini očito kako dvije trećine Hrvata

NAŠI DANI

Brat i sestra iz Tešnja na Maršu mira stigli do Lukavca: Želimo preći put na kojem su mnogi stradali

Edin Džinalić sa svojom devetogodišnjom kćerkom Arnelom i 12-godišnjim sinom Arminom, te s prijateljem Nihadom Obrićem, krenuo je pješice iz Lepenice, mjesta osam kilometara udaljenog od Tešnja u Nezuk, odakle