U Goraždu je danas počelo obilježavanje 31. godišnjice herojskog otpora agresiji u gradu na Drini

U Goraždu je danas počelo obilježavanje 31. godišnjice herojskog otpora agresiji u gradu na Drini

U okviru obilježavanja „Dana otpora“ u BPK Goražde, delegacije izvršne i zakonodavne vlasti  BPK i Grada Goražde te  boračkih udruženja danas su položile cvijeće na mezarju Kolijevke te spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda,  odajući  počast svim stanovnicima BPK Goražde koji su izgubili život tokom troipogodišnje opsade i ubijanja grada, kada je stradalo oko 2000 civila, među kojima i 148 djece. Za odbranu Goražda život je dalo više od 2.000 pripadnika ARBiH i MUP-a.

 www.bpkg.gov.ba

Centralna manifestcaija održana je na spomen obilježju “Goražde grad heroj svojim braniocima” odakle je  poručeno da Goražde i njegovi stanovnici  s ponosom   mogu govoriti istinu o onome što se događalo u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 “ Namjera agresora bila je da uništi podrinjske općine u kojima je bila apsolutna većina bošnjačkog naroda i od svih njih Goražde se jedino uspjelo odbraniti i tih majskih dana napredovanje agresora je zaustavljeno. Shvatili smi da možemo ako smo svi  zajedno pružiti otpor, a jedinstvo u otporu bilo je odlučujuće za daljnu borbu. Borci i narod nisu dozvolili da im agresorske granate slome dostojanstvo već je to unosilo dodatnu motivaciju za istrajnost  u odbranu svojih života i svog grada. Izdržali smo snagom naših boraca branili i odbranili ovaj grad” – poručio je minister za boračka pitanja BPK  Avdo Mirvić.

Nekadašnji načelnik štaba Prve drinske brigade Nedžib Bašić evocirajući uspomene na herojske dane otpora u najtežim danima za ovaj grad i njegove stanovnike, uz ostalo prisjetio se operacije “Zvijezda” 1994. godine kojom je komandovao lično Ratko Mladić.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je IMG-7818.jpg
 www.bpkg.gov.ba

“ Tokom  Mladićeve operacije “Zvijezda” lično sam uzimao izjavu od Vujačić Zorana, srpskog vojnika iz Nikšića. Tada sam ga pitao “Zorane šta ćeš ti iz Nikšića ovdje?” Kaže on meni  “Gospodine vi da znate šta napada Goražde, niko od vas ne bi ostao na tom prostoru. Vi mene možete ubiti ali sve je krenulo na Goražde i iz Crne Gore, I Foče, I Čajniča, Rogatice.  Lično sam čuvao stražu na Preljući, pred šatorom gdje je bio Mladić, I čuo sam kako na vezi razgovaraju da smo dobili sedam dana otvoreno svjetlo od UNPROFOR-a da uzmu desnu obalu grada Goražda”” – prisjetio se Bašić.  

Naglasio je da se Goražde uspkos svemu uspjelo odbraniti i da je dobilo epitet grada heroja te da ni međunarodnoj zajednici nije bilo jasno kako se ovaj grad uspio odbraniti

“ Oni su nas nazvali herojima zahvaljujući herojskom otporu ovih ljudi čija imena su uklesana ovdje na spomeniku i onih koji su preživjeli, mi  smo odbranili ovaj grad” – poručio je Bašić.

Na centralnoj manifestcaiji govorio je i profesor historije Sedin Hadžimusić dok su program recitalima i performansom upotpunili učenici osnovnih škola.

 www.bpkg.gov.ba

U okviru Dana otpora u BPK, u saradnji sa Arhivom FBiH i BZK „Preporod“ večeras će se održati i naučni skup te izložba o temi „Dokumentovan a ne presuđen genocid“ dok je sutra predviđena i promocija knjige „Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992.)“.

Potsjetimo,  na današnji dan  1992. godine u rano jutro počeo je opći napad na jedini preostali slobodni grad u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, čime je uslijedila  opsada duga 1.336 dana u kojoj je izgubljeno  više od 4 000 života.

Previous VIDEO: Na današnji dan zapaljen stadion Grbavica u Sarajevu
Next Banke okreću leđa Rs-u, entitet nije uspio prikupiti 25 miliona KM

You might also like

NAŠI DANI

Tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih kotorvaroških Bošnjaka ispraćeni iz Visokog

Vozila s tabutima osmoro stradalih kotorvaroških Bošnjaka, žrtava proteklog rata, koje će 3. novembra biti ukopane u mjestu Večići u Kotor-Varoši, ispraćena su jutros iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska

NAŠI DANI

U Memorijalnom centru Veljaci klanjana dženaza u odsustvu za ubijene Bošnjake Bratunca

Polaganjem cvijeća i klanjanjem dženaze u odsustvu u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu danas je obilježeno “Sjećanje na zločin nad Bošnjacima Bratunca 1992-1995.” S obzirom na to da ove godine

OTPOR BOSNE

Amanpour: Svi su otpisivali Sarajevo i branioce četiri godine. A ono se nikada nije predalo

Poznata novinarka CNN-a Christiane Amanpour govoreći o situaciji u Ukrajini prisjetila se i opsade glavnog bosanskog grada. – Znate, ja sam ovo proživjela u Sarajevu 90-ih. Živjela je i sva