U izraelskom napadu u Gazi ubijeno sedam humanitarnih radnika

U izraelskom napadu u Gazi ubijeno sedam humanitarnih radnika

World Central Kitchen (WCK) potvrdio je u utorak da je njegovih sedam humanitarnih radnika ubijeno u izraelskom napadu u ponedjeljak u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

“Tim WCK-a je putovao u nekonfliktnu zonu u dva blindirana automobila označena logotipom WCK-a”, navedeno je iz WCK-a.

Unatoč koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, istakli su da je konvoj pogođen dok je izlazio iz skladišta Deir al-Balah, gdje su istovarili više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani koja je dovezena u Gazu pomorskom rutom.

“Ovo nije samo napad na WCK-a, ovo je napad na humanitarne organizacije koje djeluju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata. Ovo je neoprostivo”, rekla je izvršna direktorica World Central Kitchena Erin Gore.

Sedmorica ubijenih su iz Australije, Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva, Palestine te dvojni državljanin SAD-a i Kanade.

“Slomljena sam srca i zaprepaštena što smo mi – World Central Kitchen i svijet – danas izgubili živote zbog ciljanog napada IDF-a”, kazala je Gore.

WCK je saopćio da “odmah” pauzira operacije u regionu.

“Uskoro ćemo donijeti odluku o budućnosti našeg rada”, naveli su.

Izraelska vojska je u međuvremenu saopćila da provodi temeljnu reviziju na najvišim nivoima kako bi istražili okolnosti “tragičnog” incidenta.

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak izrazile žaljenje zbog ubijanja humanitarnih radnika humanitarne organizacije sa sjedištem u SAD-u.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson pozvala je Izrael da “brzo” istraži šta se dogodilo.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 32.845 Palestinaca, uključujući najmanje 14.280 djece i 9.340 žena, a 75.392 osobe su ranjene.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

Previous Mostarka Selma imenovana za izvršnu operativnu direktoricu Boston Dynamics - jedne od najnaprednijih robotskih kompanija na svijetu
Next Zenički ugalj najbolji u Evropi, a rudnik pred zatvaranjem

You might also like

NAŠI DANI

Bosanski i albanski jezik u osnovnim školama u Turskoj

Od naredne školske godine u osnovnim školama u Turskoj će se kao izborni strani jezici podučavati bosanski i albanski. Kao izborni jezici, bosanski i albanski će se od naredne godine

NAŠI DANI

Memorijalni centar Srebrenica ponovo otvoren; u Maršu mira ove godine najviše 100 učesnika

Memorijalni centar Srebrenica je otvorio vrata za posjetioce nakon duže pauze uzrokovane mjerama zaštite vezane za pandemiju novog koronavirusa. Uz posebne mjere zaštite posjetilaca i zaposlenika, plan individualnih i grupnih

NAŠI DANI

Humanitarne organizacije u našoj zemlji pokrenule akcije pomoći Turskoj i Siriji – otvoreni i brojevi telefona preko kojih građani mogu donirati

Nakon katastrofalnog zemljotresa koji je u ponedjeljak ujutro pogodio jugoistočnu Tursku, Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” pokrenulo je humanitarnu akciju “Pomoć narodu Turkiye i Sirije pogođenom razornim zemljotresom”. “Akcija, koja će