U Jablanici obilježena godišnjica Bitke za ranjenike: Sjećanje na partizansku pobjedu protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga

U Jablanici obilježena godišnjica Bitke za ranjenike: Sjećanje na partizansku pobjedu protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga

U Jablanici je danas obilježena 74. godišnjica Bitke za ranjenike. Partizanske jedinice, u februaru i martu 1943. godine, uspjele su probiti neprijateljsko okruženje i spasiti preko  4.000 ranjenih drugova, pobijedivši u neravnopravnoj borbi protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga.

U sklopu današnjeg obilježavanja otvorena je izložba “Historijska pruga kroz historijske izvore”, jedne od najznačajnijih radnih akcija u bivšoj Jugoslaviji, omladinske pruga Brčko-Banovići, koju je pripremio Arhiv Tuzlanskog kantona.

Upriličena je i manifestacija “Cvijet za ranjenike”, odnosno spuštanje 74 karanfila s mosta u Neretvu. Potom je na spomen-obilježju Muzeja “Bitke za ranjenike na Neretvi” položeno cvijeće i odata pošta palim borcima NOR-a, nakon čega je održana svečana akademija i kulturno-zabavni program.

Kasnije će uslijediti i koncert za mlade antifašiste, te prikazivanje dokumentarnog filma “Golim rukama”, autora Hajrudina Šibe Krvavca. Manifestaciji su osim brojnih delegacija SABNOR-a iz cijele bivše države prisustvovali i predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš, te potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović.

Kao antifašista danas se osjećam kao neko ko je u svom na svom, a kao liječnik i osoba koja prošla agresiju na Bosnu i Hercegovinu i čovjek koji nikad dotad nije mogao zamisliti da ćemo ponavljati bitke na ranjenike, istinski sam ponosan na bitku koja je dokazala da su humanizam i borba za ranjenike bili prioritet narodno-oslobodilaćkog pokreta u Jugoslaviji.

Žalostan sam što tradicija polaganja Hipokritove zakletve u Domu pred ranjenicima u Jablanici koja je postojala do 1992. nažalost više ne postoji, i isktinski bih volio kaba bi dekani medicinskih fakulteta shvatili da su medicinski fakulteti postojali i prije njih. Ovom prilikom ih pozivam da umjesto polaganja zakletve u Zetri, to upriliče na mjestu gdje su spašene desetine ranjenika zahvaljujući humanom pristupu Josipa Broza Tita, rekao je Bakir Nakaš.

Pokrovitelji današnje manifestacije su Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, SABNOR BiH i općina Jablanica, a organizatori SABNOR BiH, SABNOR Jablanica, Društvo “Josip Broz Tito” Jablanica i muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” – piše Oslobođenje.

Previous Banovići: Parne lokomotive privlače veliki broj turista
Next Vlada FBiH izdvojila 2 mil. maraka za JP Aerodrom Bihać

You might also like

NAŠI DANI

SARAJEVO: PREDSTAVLJENA REZOLUCIJA KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA

Kongres Bošnjaka svijeta, povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, danas je predstavio Rezoluciju koja ima za cilj što hitnije promjene “nametnutih rješenja definiranih ovim sporazumom” i podršku izlasku

NAŠI DANI

Nakon posjete Sarajevu: Papa se zahvalio na toploj dobrodošlici

Papa Franjo nakon posjete Sarajevu tokom današnjeg popodnevnog nagovora napravio je kratki osvrt na jučerašnji dan. “Jučer sam bio u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, kao hodočasnik mira i nade.

NAŠI DANI

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva uručene nagrade i priznanja

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajava danas su uručene nagrade i priznanja Grada Sarajevo u 2020 godini. Proglašeni su dobitnici koji su se ove godine svrstali u jubilarni 75.