U KINO SALI OPĆINE NOVI GRAD PREMIJERNO PRIKAZAN FILM “DOBRINJA, OPSADA U OPSADI”

U KINO SALI OPĆINE NOVI GRAD PREMIJERNO PRIKAZAN FILM “DOBRINJA, OPSADA U OPSADI”

U prepunoj kino sali Općine Novi Grad Sarajevo sinoć je premijerno prikazan novi dokumentarni film autora Avde Huseinovića „Dobrinja, opsada u opsadi“.

Ovaj historijski važan dokument, koji govori o preteškim godinama opsade Dobrinje kroz koje su prošli branioci i stanovnici ovog naselja, premijerno je prikazan pred oko tri stotine posjetilaca, a u sklopu manifestacije“ Novogradski dani 2015“ i uoči obilježavanja 8. juna – Dana odbrane Općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč.

Riječ je novom autorskom ostvarenju Avde Huseinovića, koje je relizirano u koprodukciji Općine Novi Grad Sarajevo i produkcije „Pravda“. Ovaj film kroz autentične video snimke, dokumentaciju koja je korištena i pred Haškim tribunalom i svjedočenje živih svjedoka, prezentira mnoštvo potresnih scana, koje su doživljavali i preživljavali naši građani u periodu opsade sarajevskog naselja Dobrinja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.godine. Film govori o strahotama kroz koje su prošli Dobrinjci, koji su tokom opsade bili odsječeni i bez komunikacije sa ostatkom grada, prikazuje vapaje ucvijeljenih majki nad ubijenom djecom, grčevitu borbu ljekara i medicinskog osoblja za spašavanjem ranjenih osoba, ali i izgradnju Tunela spasa, koja je počela upravo sa Dobrnje, te mnoštvo drugih zapisa iz ratne Dobrinje.

U njemu su prikazane originalne naredbe od strane zločinca Ratka Mladića i Tomislava Šipčića, prvog komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa ‘VRS’ za operaciju totalne okupacije Dobrinje u junu 1992. godine, koja je slomljena nadherojskim otporom bosanskih branilaca.

Prije prikazivanja filma prisutnima se obratio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, koji je kazao da je ovaj film veoma važan, jer se može pokazati onima koji su to preživjeli da se prisjete ratnih dešavanja i svima nama zajedno da znamo kroz šta smo prošli kako bi nam to bila jedna pouka. „To je jedna posebna priča o ratnom herojstvu, o snalaženju u ratnim godinama, kada smo imali na Dobrinji ratnu bolnicu, formiranu školu-Dobrinjsku gimnaziju i tunel koji je povezivao Sarajevo sa ostatkom svijeta. Puno je stvari koje trebaju da se ispričaju o Dobrinji, a naš Avdo Huseinović to radi sa jednom velikom energijom i posvećenošću svim našim ratnim događajima“, istakao je načelnik Efedić.

Second Slide

Govoreći o teškim ratnim danima na Dobrinji, ratni komandant Dobrinjske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, general Ismet Hadžić kazao je da su ključnu ulogu u odbrani Dobrinje i Sarajeva od agresorskih snaga imali rahmetli predsjednik Alija Izetbegović, Ramiz Salčin i Mustafa Hajrulahović Talijan. „ Dobrinja je priča koja se ne može ispričati. Svaki dan je posebna priča, svaki dan je događaj tokom sve četiri godine koliko je trajala agresija na BiH“, naglasio je general Hadžić.

Autor filma „Dobrinja, opsada u opsadi“ Avdo Huseinović zahvalio je Općini Novi Grad na čelu sa načelnikom Semirom Efendićem i svim ljudima koji su učestvovali u filmu i kreirali priču o Dobrinji što su doprinjeli da imamo još jedan historijski „dragulj“ koji će ostati da svjedoči i služi kao opomena budućim generacijama i podsjećati ih na ono što nam se dešavalo u periodu agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.
Posebno je istakao činjenicu da su milioni ljudi pogledali njegove filmove koji govore o genocidu, opsadi, herojskoj borbi i otporu bosanskog naroda agresiji na našu zemlju.

Premijeri filma prisustvovali su Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela, predsjednica Udruženja „Žena žrtva rata“ Bakira Hasečić, porodice šehida i poginulih boraca Armije RBiH, predstavnici boračkih udruženja, obrazovnih ustanova, vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad i građani.

(novigradsarajevo.ba/mb)

Previous Sutra Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč
Next VINKO ŠAMARLIĆ: Heroj i Olimpijac

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

˝Zoete Liefde˝: Holanđani koji vole BiH i pjevaju sevdalinke

Kada su na jednom seminaru u Arnhemu prvi put čuli sevdalinke, učesnici su se oduševili, a solistica Petra Terpstra poželjela je doći u BiH i ubrzo inicirala osnivanje grupe koja

KULTURA I UMJETNOST

Otvaranjem izložbe “Džamije Bošnjaka u Istanbulu” počela manifestacija “Dani džemata i džamija”

Otvorenjem izložbe “Džamije Bošnjaka u Istanbulu” u zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u četvrtak je zvanično otvorena tradicionalna manifestacija “Dani džemata i džamija”, koju u povodu 7. maja Dana

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena izložba “Pišem ti bosančicom”

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Izložba “Pišem ti bosančicom”, jedan od finalnih proizvoda istoimenog koncepta koji je osmislila profesorica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Amra Zulfikarpašić, otvorena