U Kozarcu obilježena 26. godišnjica zločina nad civilima

U Kozarcu obilježena 26. godišnjica zločina nad civilima

 

Tradicionalnim mimohodom od centra Kozarca do Šehidskog mezarja u Kamičanima, Kozarčani su danas podsjetili na stradanja bošnjačkog naroda, koje se dogodilo prije 26 godina. Tokom mimohoda kolona je zastala kod Spomen-obilježja u centru, gdje su uklesana imena 1.244 ubijenih žitelja ovog područja, i proučila El-Fatihu, javlja ekipa Anadolu Agency.

Sjećanja na logore i pogrom Bošnjaka živa su još u našim srcima, poručili su bivši logoraši.

Refik Jaskić iz Kamičana, sada nastanjen u Švajcarskoj, preživjeli je logoraš “Keraterma” u kojem je bio 62 dana, a potom i u logoru “Trnopolje” gdje je bio mjesec. Prebačen je iz Trnopolja u Karlovac, odakle je stigao u Švajcarsku.

“Svašta smo preživjeli. Svakavu torturu. Bilo je strašno i nikad to nećemo zaboraviti. Ne daj Bože da se ikad ikome ponovi takvo zlo. U ratu mi je nastradao sestrin muž, a sjećanja na logore i pogrom koji su preživjeli Bošnjaci je u glavi i srcu svakog od nas”, navodi Jaskić.

Vijenac s cvijećem na Spomen-obilježju položilo je Udruženja žena Kamičani. Njihova predsjednica Aldina Džonlagić-Jauzović rekla je da ovo udruženje svake godine obilježava 24. maj kao Dan sjećanja na sve šehide i pogrom bošnjačkog stanovništva.

“Naše udruženje ima sjedište u Kamičanima, ali smo dio Kozarca i nastojimo da se 24. maj 1992. godine nikad ne zaboravi. Učimo tome svoju djecu, a danas je upriličeno predavanje Islamske zajednice za sve žene”, rekla je Džonlagić-Jauzović i dodala da udruženje broji 130 članica, a od toga ih je pola u dijaspori i na razne načine pomažu rad udruženja.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić je rekao za AA da svi imaju obavezu da stalno tragaju za istinom i da se okupljaju na ove datume.

“Nažalost, Prijedor nije doživio tu satisfakciju pravde, nisu dovoljno kažnjeni zločinci naspram razmjera zločina koji su počinili i kvalifikacija zločina u Prijedoru nije onakva kakva bi trebala biti. Nažalost, to je propustio da uradi Međunarodni sud pravde, odosno Krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ali i Međunarodni sud pravde kada je u pitanju tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, ali mi nećemo odustati od traženja pravde. Treba reći da oni koji negiraju zločine oni su sve aktivniji, a oni koji pronose istinu, oni se čini mi se umaraju. Ovakav dan i ovakvo obilježavanje i današnji skup mi daje ohrabrenje da ipak neće doći do tog umaranja i traganja za istinom”, navodi Salkić.

Više stotina Kozarčana učestvovalo je danas u mimohodu i podsjetilo na 24. maj 1992. godine kada su pripadnici Vojske Republike Srspke izvršili napad na Kozarac i okolna naselja u kojima je živjelo većinsko bošnjačko stanovništvo. Veliki broj Kozarčana je završio u logorima “Omarska”, “Keraterm” i “Trnopolje”, a mnogi od njih su nevino stradali. Stanovništvo je prognano sa svojih ognjišta i izbjegao je u zapadno-evropske zemlje ili u Ameriku, Kanadu i Australiju.

Kozarac je nakon razaranja u minulom ratu potpuno obnovljen, najviše zahvaljujući donatorskim sredstvima raznih međunarodnih organizacija, ali i ulaganjima ljudi iz dijaspore. Zaživjela je i privreda, a mnoge strane kompanije su otvorile svoje pogone, gdje je zaposlen određen broj povratnika.

Previous Potpisan sporazum o zapošljavanju djece šehida i poginulih branitelja
Next Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine obavila prvi trening

You might also like

NAŠI DANI

Susjedi i komšije nas predstavljaju kao bure baruta a Bosna i Hercegovina je sigurnija zemlja od njihovih

  Dodik je Palmeru rekao da je za NATO i molio ga da Predsjedništvo ne glasa o tome već Vijeće ministara! Obavještajne i bezbjednosne službe imaju sve informacije, ali ih

NAŠI DANI

Večeras stigla i Astra Zeneca u Bosnu i Hercegovinu – Nova isporuka COVAX mehanizma!

Kako je Ministarstvo civilnih poslova ranije najavilo, večaras je na Međunarodni aerodrom Sarajevo dopremljeno cjepivo AstraZeneka kupljeno u okviru mehanizma COVAX. U skladu sa prethodnom najavom, dopremljeno je 26.400 doza.

NAŠI DANI

Slavni glumac u posjeti našoj zemlji: Morgan Freeman na Žutoj tabiji iznad Sarajeva

Oskarovac Morgan Frimen (Freeman, 79) jučer je stigao u Sarajevo. Slavnog američkog glumca i reditelja fotoreporter „Dnevnog avaza“ jučer u popodnevnim satima uslikao je na Žutoj tabiji, a s njim