U Memorijalnom centru Veljaci klanjana dženaza u odsustvu za ubijene Bošnjake Bratunca

U Memorijalnom centru Veljaci klanjana dženaza u odsustvu za ubijene Bošnjake Bratunca

Polaganjem cvijeća i klanjanjem dženaze u odsustvu u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu danas je obilježeno “Sjećanje na zločin nad Bošnjacima Bratunca 1992-1995.”

S obzirom na to da ove godine nema identifikovanih za dženazu, obavljena je dženaza u odsustvu, koju je predvodio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

– Ovo je mjesec u kojem u Bratuncu i skoro svim selima oko Bratunca i mnogim mahalama dolazimo na stratišta na mjesta gdje su ubijani Bošnjaci na pravdi Boga. Čine to muslimani Bratunca dostojanstveno i odgovorno prema sebi, prema svojim najmilijim i prema svojoj domovini – poručio je muftija Fazlović.

Dodao je da Bošnjaci imaju dug biti zajedno s njima.

– Ovo je dan u kojem se na ovom mjestu u Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu okupljamo već 18 puta. Danas, braćo i sestre, nismo imali tabute ispred nas, iako tražimo 600 Bošnjaka. Planirali smo ih ukopati ovdje u ovom mezarju, a nekoliko desetina naših šehida čeka identifikaciju – podsjetio je muftija.

Ustvrdio da smo zbog navedenih činjenica kao društvo pokazali veliku nemoć, te da hitno treba naći odgovor zbog čega je to tako.

– Teško nam je danas u Bratuncu Bošnjacima pogledati u oči, posebno porodicama naših šehida. Zašto do sada nismo obavili dženazu namaz za sve pronađene i identificirane Bošnjake Bratunca koji su monstruozno ubijani u ovom gradu? Niko nije bio pošteđen, ni djeca, ni žene ni ulema. Znamo dobro kako je zvjerski ubijen glavni imam Mustafa-ef. Mujkanović pred svojim džematlijama ovdje u Bratuncu – upitao je muftija Fazlović.

Iako nije direktna, kazao je muftija, odgovornost postoji.

– Sjetni smo i tužni zbog te činjenice. Iako nismo direktno odgovorni za ovu nemogućnost pronalaska nedužno ubijene, ipak osjećamo vid odgovornosti. Moramo biti daleko energičniji i zahtjevati od nadležnih koji su dužni, da obave ovu svoju zadaću, da se pronađu nevino ubijeni i da im se obavi dženaza namaz – poručio je muftija.

Šuhra Sinanović, predsjednica udruženja “Žene Podrinja-Bratunac” je kazala da je najveća bol što i nakon 32 godine neka tijela još uvijek nisu ekshumirana. U Veljacima je do sada ukopano 316 posmrtnih ostataka, a blizu 400 osoba, žrtava iz Bratunca je ukopano izvan ovog Memorijalnog centra.

– Danas ispred prisutnih nema tabuta, klanjamo dženazu u odsustvu onima čija tijela još uvijek nismo pronašli. Ovo nije do nas porodica, nego je do viših nivoa vlasti i onih koji kriju, a znaju gdje su grobnice. Najveća grobnica je naša Drina. Ovo što danas nemamo tijela je sramota. Porodice izumiru, prošlo je 32 godine, a samo 316 osoba je ukopano u ovom Memorijalnom centru Veljaci. Ako nemamo grobnice i ekshumirana tijela nemamo ni identifikacije – kazala je Sinanović.

Admir Velić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje programa “Sjećanje na zločin nad Bošnjacima Bratunca 1992.-1995.” i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac kazao je kako je ovo 18. godina kako se na ovakav način sjećaju zločina nad Bošnjacima Bratunca.

– Program “Sjećanje na zločin nad Bošnjacima Bratunca 1992-1995.” je  počeo 3.  i bit će završen 29. maja. Mi ćemo određene aktivnosti sprovesti i u drugim mjesecima. Odlučili smo da ove godine posjetimo gradove u Federaciji Bosne i Hercegovine kako bismo prenijeli poruku iz Bratunca. Danas smo na 18. kolektivnoj dženazi, klanjamo dženazu u odsustvu. Mi smo već prethodnih sedam dana imali obilježavanje po različitim mjestima. Također, sedam mjesta ćemo posjetiti nakon ove dženaze i sprovesti više od 30 aktivnosti – kazao je Velić.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine Bošnjaci su u Bratuncu činili većinu stanovništva, bilo ih je 67 posto od ukupnog broja stanovnika.

Izvor: Preporod.info

Previous Širom Evrope nastavljeni propalestinski protesti
Next Izložba starih automobila u Sarajevu - Đevad Vereget iz Osijeka dovezao milicionerskog 'tristaća'

You might also like

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina traži povrat miliona dolara ‘zarobljenih’ za neisporučene vakcine protiv COVID-19

Pandemija COVID-19 je završena. Za Bosnu i Hercegovinu to, pak, ne znači i kraj problema, jer ne uspijeva da vrati novac za vakcine koje je nabavljala u toku pandemije. Ova

NAŠI DANI

Cilj je da antidržavne politike ovladaju OSA-om, kako bi od nje napravili ispostavu obavještajnih agencija iz susjedstva

Bakir Izetbegović predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA, oglasio se povodom privođenja direktora Obavještajno sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića. -Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić jutros je

NAŠI DANI

Turska postala ‘Turkiye’, ime modifikovala i Češka – BiH ili BOSNA!?

Turske vlasti odlučile su da rebrendiraju imidž zemlje u svijetu, a turska televizija TRT objavila je i zašto. Ranije ovog mjeseca, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je priopćenje, mijenjajući