U Mostaru izložba slika Ahmeta Hundura – Doprinos ljepoti koja nas okružuje, posebnoj zemlji posebnih ljudi

U Mostaru izložba slika Ahmeta Hundura – Doprinos ljepoti koja nas okružuje, posebnoj zemlji posebnih ljudi

 

Izložba slika akademskog slikara Ahmeta Hundura otvorena je u petak navečer u mostarskom Centru za kulturu.

Svojim slikama Hundur, kako sam kaže, “pokušava dati doprinos ljepoti koja nas okružuje, posebnoj zemlji posebnih ljudi s posebnim običajima”.

“Izložbu čine 22 reljefne slike rađene kombiniranom tehnikom proteklih nekoliko godina, a dio su ciklusa kojega radim petnaestak godina. Riječ je o slikama koje prikazuju srednjovjekovnu, bosansku tematiku”, kazao je Hundur te izrazio zadovoljstvo što izlaže u Mostaru.

Inače slikarstvo Hundura je pasionirano i obogaćeno atribucijama klasičnim za bosanski milje i tradiciju, a različiti pejzaži, konji i stara tešanjska čaršija njegovi su omiljeni motivi.

Ahmet Hundur, samostalni likovni umjetnik, rođen je u Tešnju 1957. godine gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završio je 1979. godine.

Zvanje samostalnog likovnog umjetnika stekao je 1997. godine Rješenjem Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Svoje radove je izlagao više od 50 puta u Bosni i Hercegovi i Evropi.

 

Izvor: Agencije

Previous Džaferović: Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju
Next Uspješne firme: Fructa Trade iz Dervente zapošljava više od 900 radnika

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Avdo Huseinović povodom 1. marta predstavio novi dokumentarni film ”Ovamo daleko-Atentat na Bosnu“

Novinar, publicista i autor dokumentarnih filmova Avdo Huseinović danas je u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, predstavio novi dokumentarni film ”Ovamo daleko – Atentat na Bosnu”, o vojnoj agresiji

NAŠI LJUDI

Irhad Mutić, glumac koji karijeru gradi u SAD – želja mu velika povratak u Bosnu

Irhad Mutić, američki glumac, režiser, producent i scenarist porijeklom iz Jajca, za Oslobođenje govori o karijeri koju gradi u gradu filma Los Angelesu Irhad Mutić je američki glumac bosanskog porijekla,

KULTURA I UMJETNOST

Travnik: Javna rasprava Bosanska država u vidicima osporavanja i branjenja

  Javna rasprava Bosanska država u vidicima osporavanja i branjenja: Uz knjigu Rusmira Mahmutćehajića ‘O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama’ (Sarajevo: Connectum, 2018) Travnik, 6. decembar 2018, Centra za