U naselju na Zapadnoj obali, Izraelci čuvaju crvene krave i planiraju Treći hram

U naselju na Zapadnoj obali, Izraelci čuvaju crvene krave i planiraju Treći hram

Radikalni planovi za klanje junica izazvali su zabrinutost širom arapskog svijeta – i čak ih je Hamas povezao s napadom 7. oktobra

Na vrhu brda na okupiranoj Zapadnoj obali, pet krava Crveni Angus mrko čačkaju slamu. Oko njih grupa Izraelaca gleda u iščekivanju.

Ako sve ide po planu, ove krave bi mogle najaviti smak svijeta kakvog poznajemo.

Prema jevrejskoj tradiciji , pepeo savršeno crvene krave junice potreban je za ritualno pročišćavanje koje bi omogućilo da se izgradi Treći hram u Jerusalimu.

Taj hram, kažu radikalne jevrejske grupe, mora biti izgrađen na uzdignutom platou u starom gradu Jerusalema poznatom kao Brdo hrama, gdje se danas nalaze džamija Al-Aksa i svetište Kupole na stijeni. Neki vjeruju da će ovo najaviti dolazak Mesije.

U srijedu se nekoliko desetina Izraelaca okupilo na konferenciji na periferiji Šila, ilegalnog izraelskog naselja u blizini palestinskog grada Nablusa, kako bi razgovarali o vjerskoj važnosti i imperativu krava, te da bi i njih pogledali.

„Ovo je novi trenutak za jevrejsku historiju“, rekao je Haim, 38-godišnji izraelski naseljenik, za Middle East Eye dok se spremao da zauzme svoje mjesto.

Godinama su članovi zajednice Trećeg hrama, predvođeni Institutom za hramove sa sjedištem u Jerusalemu, koji je organizovao konferenciju, u potrazi za crvenom junicom koja odgovara opisu onih koje se koriste za pročišćavanje u Tori.

Savršene krave ne smiju imati nijednu mrlju, niti zalutalu bijelu ili crnu dlaku. Nikada se ne mogu staviti pod jaram ili staviti na posao.

“Ove krave su dovedene čak iz Teksasa i uzgajane su u posebnim uslovima kako bi se održala njihova čistoća”, rekao je Yahuda Singer, 71-godišnjak iz naselja Mitzpe Yericho i prevodilac brošure o crvenim junicama.

„Krave ne mogu čak ni dozvoliti da se neko osloni na njih“, rekla je Singerova supruga Edna (69). „Možete ih učiniti nečistim tako što ćete im samo staviti jaknu na leđa.“

Savršena krava nije viđena 2000 godina. Od kada su Rimljani uništili Drugi jevrejski hram – za koji se vjeruje da je stajao na vrhu brda hrama – 70. godine nove ere, savršena crvena junica nije viđena.

Tako su neki jevrejski aktivisti, zajedno sa američkim evangelističkim kršćanima koji vjeruju da će izgradnja Trećeg hrama potaknuti drugi Isusov dolazak i Armagedon , odlučili uzgajati svoje.

Godine 2022. pet od ovih obećavajućih mladih krava, blagoslovljenih sjajnom oker kožom,  stiglo je u Izrael sa ranča u Teksasu uz mnogo pompe. Sada ih možete pronaći u arheološkom parku, odvojene od biblijskih ruševina i cvjetnih grmova lavande visokim čeličnim perom.

‘Hezbolah je saznao za ovaj događaj’

Konferencija crvenih junica je na mnogo načina bila kao i svaka druga. Rabini i religiozni učenjaci zadubili su se u detalje Tore. Nekoliko ljudi u gomili je nježno klimnulo glavom pod prigušenim svjetlima.

Na druge načine, bilo je jedinstveno. Prva dva govornika stajala su na govornici s jurišnim puškama oko ramena.

” Hezbolah je saznao za ovaj događaj i pričao je o njemu na Telegramu”, rekao je u uvodnoj riječi Kobi Mamo, šef drevnog arheološkog nalazišta Shiloh.

MEE nije uspio otkriti bilo kakav takav govor libanonskog oružanog pokreta, koji je ranije tog dana ispalio salvu raketa na sjever Izraela, ali je konferencija ipak privukla veliku pažnju na arapskim društvenim medijima.

Jedna osoba u Libiji našalila se da je crvena junica pronađena na prednjoj strani paketa Laughing Cow otkrila da su trouglovi sira koji se mogu namazati cionistička zavjera. “Da li ste se ikada zapitali zašto je krava koja se smije crvena!!??” pitao .

Drugi su ozbiljnije sugerisali da postoje planovi da se uskoro zakolje junica na Jerusalimskoj Maslinskoj gori, gdje su aktivisti Trećeg hrama kupili zemljište u tu svrhu.

Rabin Yitzchak Mamo, iz grupe Third Temple Uvne Jerusalem, ranije je rekao za Christian Broadcasting Network da je planirana ceremonija za Pashu ove godine, koja dolazi krajem aprila.

Hamas, palestinski pokret koji se bori protiv Izraela u Gazi , izrazio je zabrinutost zbog stoke.

U novembru je visoki palestinski izvor u kontaktu s Hamasovim vodstvom rekao za MEE  da je grupa pomno pratila napore da osigura stalno prisustvo Jevreja u džamiji Al-Aqsa.

“Jedino što je ostalo je klanje crvenih junica koje su uvezli iz SAD. Ako su to uradili, to je signal za obnovu Trećeg hrama”, rekao je izvor.

U januaru je Abu Obaida, glasnogovornik Hamasovog vojnog krila, održao govor povodom 100 dana od napada grupe 7. oktobra na izraelske zajednice u blizini pojasa Gaze.

U njemu je napravio direktnu vezu između Hamasove odluke da napadne Izrael i aktivista Trećeg hrama koji uvoze stoku, što je, kako je rekao, “agresija na osjećaje cijele nacije”.

‘Sve što želimo je mali oltar’

Yaakov, 19-godišnji učenik ješive iz Los Angelesa koji je želio da bude identificiran samo po imenu, došao je u Shilo kako bi lično vidio krave.

“Čuo sam za crvene junice i Prvi i Drugi hram cijeli svoj život, tako da sam zaista uzbuđen zbog prilike da vidim jednu danas,” rekao je za MEE.

Yaakov razumije da je perspektiva izgradnje Trećeg hrama na mjestu Al-Aqsa kontroverzna, “ali mislim da ne bi trebala biti”.

“Tamo je nekada bila crkva, pa džamija. Prvobitno je to bio jevrejski hram, tako da bi opet trebao biti”, rekao je. “Ne mora biti nasilno.”

Boruch Fishman, dugogodišnji član pokreta Trećeg hrama, rekao je za MEE da je dug put između klanja crvene junice i izgradnje Trećeg hrama.  

On je identifikovao 13 problema koje je potrebno riješiti prije nego što izgradnja može početi – uključujući traženje izraelskog parlamenta, Kneseta, da legalizira takav plan. „Tu mogu pomoći na političkoj strani“, rekao je.

Otkako je Izrael osvojio i okupirao istočni Jerusalim 1967. godine, izraelska vlada je zadržala stroga ograničenja iz otomanskog doba u pogledu jevrejske molitve i prisustva u dvorištima džamije Al-Aksa.

Ulazak u Al-Aksu također je zabranio Glavni rabinat Jerusalema od 1921. godine, uz edikt kojim se Jevrejima zabranjuje ulazak na lokaciju osim ako nije “ritualno čist”, što je nemoguće bez pepela crvene junice.

Ipak, kako su se izraelska politika i društvo pomjerili ka vjerskoj desnici, dopušteno je da neki Izraelci Jevreji – gotovo uvijek doseljenici – redovno posjećuju ovo mjesto pod naoružanom stražom.

Zajednica Trećeg hrama se nada da će klanje Shiloovih crvenih krava omogućiti da se Jevreji pročiste kako bi mogli obavljati obrede i bogoslužje u dvorištima džamije. Istraživanje profesora sa Univerziteta Bar Ilan procijenilo je da se od pepela jedne krave može napraviti dovoljno vode za čišćenje za 660 milijardi pročišćavanja.

„Jedno od glavnih pitanja je vakuf“, kaže Fishman, pozivajući se na islamsku zadužbinu koju vodi Jordan i koja upravlja Al-Aksom. “Vakuf dobija mnogo novca od Jordana i mislim da ne žele da se odreknu toga.”

Prema Fishmanu, potrebno je poduzeti male korake kako bi se osiguralo prisustvo Jevreja na Brdu hrama. “Muslimanska zajednica je trenutno mnogo povrijeđena i moramo biti osjetljivi”, rekao je. “Sve što želimo je mali oltar.”

Neki aktivisti Trećeg hrama i rabini su ranije pokušavali da izvrše ritualne žrtve u Al-Aksinim dvorištima na Pashu, ali su ih izraelski vojnici odbili.

„Možda bi se Vakuf mogao uvjeriti da pomogne u prikupljanju ponuda i prikupljanju novca na taj način“, rekao je Fishman.

“Naravno, nije svako mogao doći sa nečim da žrtvuje, to bi bilo krvoproliće. Ali vjerujem da postoji razlika između onoga što vakuf govori javno i privatno i u to se može uvjeriti.”

Kao odgovor, glasnogovornik Vakufa Firas al-Debs rekao je za MEE: „Neka govore šta god žele na svojim konferencijama. Vakuf u svojim izjavama uvijek ističe svoje odlučno mišljenje da je džamija Al-Aksa samo za muslimane i da ne prihvata partnerstvo ili podjele.

“Nema vrijednosti u onome o čemu se raspravlja na ovim konferencijama sve dok nisu zvanične”, dodao je – piše Middle East Eye.

Previous "Sudar vlasti RS sa međunarodnom zajednicom  kao sudar Juge 45 i tenka"
Next  Ismail Barlov trenutno je prvi na svijetu u disciplini 50 metara prsno

You might also like

NAŠI DANI

Mladi Bosanci u Strasbourgu poslali poruku Macronu

Mladi iz Bosne i Hercegovine poslali su poruku francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, u Strasbourgu, prenosi AA. Mladi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine danas su na zatvaranju Svjetskog demokratskog foruma

NAŠI DANI

Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

Nakon što je uništena aktiviranjem klizišta u maju prošle godine, džamija u povratničkom naselju Cerska, koje se nalazi između Zvornika i Vlasenice, ovih dana je ponovo zasjala punim sjajem. Završetkom

NAŠI DANI

Zajednički iftar imama i sveštenika iz Istočne Hercegovine u Stocu

U nedjelju, 9. maja 2021. godine, održan je zajednički iftar imama i sveštenika iz Istočne Hercegovine u Stocu. Iftaru su prisustvovali bilećki paroh Nebojša Kolović, paroh dabarski i stolački Ratko