U Neretvi otkrivene nove vrste, potvrđen insekt nazvan ‘Baeoura neretvaensis’

U Neretvi otkrivene nove vrste, potvrđen insekt nazvan ‘Baeoura neretvaensis’

Tokom Sedmice nauke, odnosno istraživanja gornjeg toka Neretve, u kojem je 2022. godine učestvovalo preko 50 naučnika, otkriveno je  preko 1300 vrsta.

Među njima je osam novih vrsta za nauku, a do sada je potvrđena prva – Baeoura neretvaensis, dok se za ostalih sedam još čeka zvanična potvrda. Novootkrivena vrsta je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera).

„To je vrsta koja dolazi u vrlo čistim i netaknutim područjima rijeke Neretve i na još nekim lokalitetima šireg zapadnog Balkana. Rod Baeoura se smatra rijetkim na Zapadnom Palearktiku, s distribucijom uglavnom ograničenom na mediteransku regiju. Svaka vrsta ima važnu ulogu u ekosustavu u kojem dolazi, pa čak i ako još mi ne znamo koja je ta uloga, ali za dobro i pravilno funkcioniranje slatkovodnih ekosustava važno je očuvati njihovu bioraznolikost”, istakla je Marija Ivković,  profesorica na Odsjeku za biologiju Univerziteta u Zagrebu koja je bila dio tima naučnika koji su ovu vrstu otkrili.

Sedmicu nauke je organizovao Centar za životnu sredinu u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur, a tokom nje su otkrivene 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu, te je utvrđena, između ostalog, izuzetna čistoća vode, koja se svrstava u I kategoriju kvaliteta. Cilj istraživanja je buduća zaštita ovog područja.

Previous 'Samo onaj ko je slijep kod očiju ne vidi šta se zapravo dogodilo'
Next Pogledajte snimak iz zraka sjevernog i južnog portala tunela Hranjen

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Veliki broj posjetitelja na Pećkoj kestenijadi u Cazinu

U naselju Pećigrad u Cazinu održava se Kestenijada, tradicionalna manifestacija, koja je i ove godine okupila brojne posjetioce sa područja Krajine i regiona. 

BH RAZGLEDNICA

Povodom Dana nezavisnosti u Sarajevu podijeljeni kolači u obliku ljiljana

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ispred sarajevske Katedrale podijeljene su stotine kolača u obliku ljiljana. Nihad Aličković, osnivač Pokreta “AntiDayton”, organizatora obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na ovaj

BH RAZGLEDNICA

Jajce – bosanski kraljevski grad (Video)

#Našejenajljepše #odmoriuBiH slogani su brojnih akcija kojim Televizija Sarajevo podržava domaći turistički sektor.