U noći 17/18. april ’92: Akcija “Pretis” bila je presudna za odbranu Sarajeva i BiH

U noći 17. na 18. april 1992. godine izvedena je akcija “Pretis” koja se smatra presudnom za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH, njih 30-ak, organiziralu su uz pomoć združenih jedinica TO iznošenje naoružanja iz kruga tvornice “Pretis” u Vogošći.

U veoma dobro organiziranoj akciji, bez ispaljenog metka od tri do pet sati ujutro, specijalci Dragana Vikića i Kemala Ademovića izvukli su 1.100 protivoklopnih raketa i kamion minobacačkih granata koje će se kasnije pokazati presudnim za odbranu grada.

U općem metežu koji je vladao u gradu i uslijed lošeg sistema veza i slabe koordinacije branitelja grada, Safet Hažić odlučuje da sutradan 18. aprila sa svojom grupom izvuče još naoružanja prije nego JNA i SDS-ove formacije potpuno zatvore obruč oko Sarajeva.

Ne znajući da su srpske snage već zauzele fabriku “Pretis” grupa naoružanih pripadnika Patriotske lige i pripadnika Teritorijalne odbrane BiH krenula je kombijem prema Vogošći.

Safet nije imao nikakvo naoružanje. Kada su došli do kapije zasuli su ih rafalima. Safet je prvi bio pogođen.

U ovoj akciji poginuli su i Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Na mjestu u neposrednoj blizini pogibije na ulazu u “Pretis” podignut je spomenik Safetu Hadžiću i njegovim saborcima. U čast Safetu Hadžiću podignut je i spomenik ispred sarajevske Općine Novi Grad.

Hor ‘Hazreti Hamza’ je 2010. snimio lijepu pjesmu, pjesmu u kojoj se pronalaze mnoga djeca šehida i poginulih boraca. U jednom dijelu videa možemo čuti i poznati govor heroja Safeta Hadžića i poruku upućenu agresorima na Bosnu i Hercegovinu…

https://youtu.be/XAwofS5naL4

(NAP/mb)

Previous Oboren Guinnessov rekord u pravljenju Begove čorbe
Next Goražde: Kreće izgradnja velike solarne elektrane

You might also like

OTPOR BOSNE

Završeni Slobodarski dani u Bužimu (Video)

Nakon dvanaest dana vjerskih, sportih, historijskih i kulturnih sadržaja spuštena je zavjesa na dvadeset i četvrtu manifestaciju “Slobodarski dani viteškog garda Bužima, obilježavanjem dvadeset i sedme godišnjice od osnivanja 505.Viteške

OTPOR BOSNE

Obilježena 30. godišnjica formiranja Druge tuzlanske slavne brigade Armije R BIH

U nekadašnjoj kasarni Armije R BiH u Lipnici danas je obilježena 30. godišnjica formiranja Druge tuzlanske slavne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.  Obilježavanje 30. godišnjice počelo je s obilaskom

OTPOR BOSNE

U Bihaću obilježena 31. godišnjica formiranja 5. korpusa ARBiH

U Bihaću je danas obilježena 31. godišnjica od formiranja 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Delegacije kantona, gradova i općina položile su cvijeće su mezarluk prvog ministra vanjskih poslova