U Novom Pazaru održana Javna tribina „Bosanski jezik i školstvo“

U Novom Pazaru održana Javna tribina „Bosanski jezik i školstvo“

Javna tribina „Bosanski jezik i školstvo“, u suorganizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji (Novi Pazar) i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, održana je utorak, 5. 3. 2024. godine u Novom Pazaru, povodom dvadeset godina savremene nastave na bosanskom jeziku u Srbiji, kao i povodom dva stoljeća jedne značajne tradicije: zvaničnog bosanskog jezika u počecima modernog bosanskog školstva, čiji razvoj pratimo od šk. 1823/1824. godine.

Učesnici u programu bili su saradnici Instituta za jezik dr. Jasmin Hodžić i dr. Alen Kalajdžija, te Alisa Kurtović Džemić, iz Odbora za obrazovanje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Fuad Baćićanin.

Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio predsjednik Izvršnog odbora BNV dr. Fuad Baćićanin, koji je istakao da je zaokružen kompletan nastavni ciklus na bosanskom jeziku, da to predstavlja veliki uspjeh i da rezultati pokazuju da se ide uzlaznom linijom. 

„Idemo ovim putem dalje, i očekujemo da će od naredne školske 2024/2025. godine i u Prijepolju početi sa kompletnom nastavom na bosanskom jeziku. Kompletan ciklus smo zaokružili, to je veliki uspjeh i mnogi pojedinci, kolektivitet i institucija u kontinuitetu, već 25 godina, radi na tome i rezultati pokazuju da idemo samo uzlaznom linijom“.

Previous U Sarajevu održana mirna šetnja i humanitarni bazar u znak podrške palestinskom narodu
Next Bosanski ćilim - vrijedna kulturna baština u kojoj je utkana simbolika života

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: Razgovor o knjizi “Islam između Istoka i Zapada” Alije Izetbegovića

U organizaciji JU Muzej “Alija Izatbegović” sinoć je u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić upriličena promocija knjige “Islam između Istoka i Zapada”, čiji je autor Alija Izetbegović, prvi predsjednik

NAŠI DANI

Bošnjaci iz Sandžaka i Albanci iz Preševske doline traže da budu uključeni u proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova

Lider SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin je predočio Kurtiju da se Bošnjaci i Albanci ne slažu sa svojim teškim položajem u Srbiji i da traže da se založi da i

SANDŽAK

Sjenička konferencija 1917. – jasna opredijeljenost Bošnjaka Sandžaka

Proteklo je 103 godine od Sjeničke konferencije 1917. godine kada je dvanaest sandžačkih legitimno izabranih gradonačelnika donijelo Rezoluciju sa konkretnim prijedlogom za trajno rješenje statusa Sandžaka i statusa građana Sandžaka.