U NUBBiH otvorena izložba posvećena Danu nezavisnosti BiH – “Historija i identitet”

U NUBBiH otvorena izložba posvećena Danu nezavisnosti BiH – “Historija i identitet”

Povodom dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine otvorena je izložba pod nazivom “Historija i identitet”.

Na izložbi je postavljena građa iz fondova Specijalnih zbirki NUBBiH i zbirke stare periodike, koja predstavlja historiju i kontinuitet Bosne i Hercegovine te borbu i dostignuća bh. naroda kroz vijekove.

Izložbu su otvorili dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH i Omer Mičijević, direktor Narodne biblioteke Mostar.

Ovo je prilika da posjetioci bolje upoznaju prošlost Bosne i Hercegovine, da se podsjete značaja slobode i nezavisnosti, ali i da razmisle o budućnosti i izazovima sa kojima se suočavamo.

Na jednom mjestu predstavljene su neprocjenjive rukopisne zbirke prepisivane stoljećima do prvih knjiga i novina štampanih u Bosni i Hercegovini, putopisa i arhivskih kolekcija bosanskohercegovačkih velikana.

Na izložbi je predstavljena i karta “Il regno della Bossina diuiso nelle sue Prouincie principali”, italijanskog kartografa Giacoma Cantellija, izdata u Rimu 1686. godine, na kojoj je Bosna u centralnom fokusu, te je čini najstarijom kartom u kolekciji NUBBiH. Na karti je prikazan i dio Hercegovine. Cantellijeva karta predstavlja najznačajniju kartu BiH iz 17. stoljeća, na kojoj su jasno prikazane granice BiH, nazivi planina, kao i polja.

Izložbu su posjetili polaznici kursa “Bibliotečka pismenost”, kao i mnogi drugi zainteresirani posjetioci.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 29. februara do 15. marta 2024. godine.

Previous Fojnica: Defile povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Next Različitim aktivnostima u OŠ „Porodice ef. Ramić“ obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Banjaluka: Povodom Dana državnosti BiH održana izložba “Stara Bosna”

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras je u Banjaluci održana izložba “Stara Bosna”. Organizatori su potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić i Galerija “Preporod” iz Zenice.

KULTURA I UMJETNOST

Predstavljena interaktivna maketa iz Osmanskog perioda: Virtuelna šetnja kroz staro Sarajevo

Prezentacija projekta “Interaktivna maketa Sarajeva iz osmanskog perioda” upriličena je danas u Muzeju Sarajeva, a u cilju omogućavanja posjetiocima Muzeja putovanje kroz vrijeme do osmanskog perioda, virtuelne šetnje kroz te građevine i

KULTURA I UMJETNOST

Mural “Bosna i Hercegovina kroz historiju” (FOTO)

U prostorijama Bosanske kuće u engleskom Birminghamu oktriven je Mural , kao rezultat saradnje Bosnia UK Networka i Celebrating Sanctuary organizacije. Svečano su ga otkrili: gradonačelnik Birminghama Mohammed Azim, Dr.Azmi Waqar OBE,