U Potočarima promovisana knjiga “Usporeni genocid u Bosni” autora Diega Arrie

U Potočarima promovisana knjiga “Usporeni genocid u Bosni” autora Diega Arrie

U prostorijama Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica održana je večeras promocija knjige “Usporeni genocid u Bosni” autora Diega Arrie. 

Promotori ovog književnog djela su bili Srebrenčanin doktor Ilijas Pilav, akademik Abdulah Sidran, profesor historije na Univerzitetu u Tuzli Izet Šabotić, te generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar.

Autor knjige “Usporeni genocid u Bosni” Diego Arrie tokom promocije je istakao zahvalnost prisutnima na dolasku, rekavši da su ratne strahote u Srebrenici ostavile velike posljedice u njegovom životu.

– Mnogo sam pričao o tragediji i nimalo nije lako. I sve je bolno, veliki ožiljak na mene je ostavilo ono što sam vidio 1993. godine. Razlog zašto sam napisao knjigu jeste da su velike zemlje obećale zaštiti Srebrenčane, a to nisu ispoštovale. Nikoga nije bilo briga šta se dešava u Srebrenici. Većina evropskih nacija nije željela da reaguje – kazao je Arria.

Knjiga “Usporeni genocid u Bosni” objavljena je na engleskom i bosanskom jeziku.

Promociju knjige “Usporeni genocid u Bosni” organizovalo je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Na promociji prisustvovali su predstavnice Udruženja majke Srebrenice, potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković kao i preživjele žrtve genocida iz Srebrenice i Bratunca.

Potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković prisutnima se obratio i rekao da kad god govori o dešavanjima iz perioda 1992-1995. godine, doživi pravu navalu bolnih sjećanja, prepunih gorčine nemoći, sjećanja na patnju i strahote. On je pohvalio književno djelo Diega.

– Zamoliću ambasadora Arriu da u ime nas, sa ovog mjesta, prilikom susreta koji će imati sa aktuelnim sekretarom UN-a gospodinom Guterešom u junu mjesecu ove godine, prenese inicijativu da se u zgradi UN-a osnuje spomen soba koja će svjedočiti o genocidu nad Bošnjacima u zaštićenoj i demilitarizovanoj zoni UN-a. Neka ta soba bude podsjećanje onima koji odlučuju o miru i prevenciji genocida u svijetu, njihov razlog da svaki dan preispituju sebe tokom poslova koje obavljaju te, njihov zavjet da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se genocid nikada i nikome ne ponovi – kazao je Duraković.

Izvor: Agencije

Previous Nove aviolinije tokom ljeta - Sarajevo se povezuje s Podgoricom, Tiranom i Muskatom
Next Halilagić, premijer TK: “Učenici u školama 27 godina nisu učili o Kapiji, promijenili smo to”

You might also like

NAŠI DANI

Obilježen Dan odbrane Tuzle (Video)

U Tuzli je danas nizom aktivnosti obilježeno četvrt stoljeća od odbrane ovog grada tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a 15. maj upisan kao Dan odbrane Tuzle, jedan je od

NAŠI DANI

Hrvatska kompanija izrabljuje bosanske zaposlenike? Radnici Leda u Čitluku održali štrajk upozorenja

Radnici firme Ledo d.o.o. Čitluk u srijedu su održali jednosatni štrajk upozorenja nakon, kako su naveli, niza neuspjelih pokušaja dogovora s Upravom društva, a s ciljem zaštite osnovnih prava i

NAŠI DANI

Zvanično! Denis Bećirović kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine

  Na Konvenciji Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koja je održana danas u Sarajevu, saopćeno je da je sa 26.787 ili 92,7 posto glasova članova i članica SDP-a kandidat ove stranke