Retrospektivna izložba Mersada Berbera 28. marta u Dohi

Retrospektivna izložba Mersada Berbera 28. marta u Dohi

 

U galerijskom prostoru “Katare” priliku da izlažu imaju samo svjetski priznati umjetnici, a Berberova izložba bit će otvorena tri mjeseca

U prestižnom prostoru “Katara”, u Dohi, 28. marta, u organizaciji Fondacije “Cultural Village”, bit će otvorena posthumna izložba našeg eminentnog umjetnika Mersada Berbera.

Fondacija “Cultural Village” je najveći kulturni projekat Katara, trenutno najbogatije zemlje svijeta, koji je omogućen zahvaljujući nadahnutoj viziji, čvrstoj vjeri i mudrom vodstvu šeika Hamada bin Khalifa al- Thanija, katarskog emira.

To je mjesto gdje se ljudi okupljaju kako bi iskusili kulture svijeta. S prekrasnim pozorištima, koncertnim dvoranama, izložbenim galerijama i najmodernijim objektima, “Katara” želi postati svjetski lider u multikulturalnim aktivnostima.

– Katar je u svijetu odavno mjesto broj jedan za umjetnost, obzirom na njihova ogromna ulaganja u tu sferu. Pokupovali su maltene sve što vrijedi na svijetu za svoju kolekciju. Izložba mog oca bit će otvorena na isti dan kada budu otvarali njihov novi nacionalni muzej, i to nam pričinjava posebno veliku čast- kazao nam je Ensar Berber, sin velikog Mersada.

U galerijskom prostoru “Katare” priliku da izlažu imaju samo svjetski priznati umjetnici, a Berberova izložba bit će otvorena tri mjeseca. Na otvorenju se očekuje državni vrh Katara i mnoge VIP zvanice.

– Već godinu dogovaramo izložbu. Slike su danas stigle u Dohu, a mi idemo sljedeći ponedjeljak da ih postavimo. Izložbe u “Katari” obično traju po 15 dana, a mi smo dobili privilegiju da izlažemo u najvećoj dvorani, i to tri mjeseca- naglašava Ensar.

Bit će to prilika i da prvi put javnosti prikažu djela koja je Mersad naslikao još prije 20 godina…

– Pokazat ćemo dvije slike sa arapskim motivima. U pitanju su arapski jahači u pustinji. To je jedan kuorizitet izložbe, jer slike nikada ranije nismo izlagali, a kao da su tematski rađene za ovu izložbu. Također, predstavit ćemo i dvije slike iz ciklusa “Srebrenica”. Bit će to jedna manja retrospektiva slika velikih formata od dva metra- pojasnio je Berber.

Nakon izložbe u Dohi, prvi put od 1988. godine, velika retrospektiva Mersada Berbera bit će otvorena u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

– Bit će izloženo više od 120 slika. Jedan retrospektivni opus od prvih dana do kraja. To s velikim nestrpljenjem isčekujem. Otvorenje je 18. aprila- naglasio je Ensar.

 

Izvor: Coolstyle
Previous Ad modum bosnensis: Srednjovjekovna Bosna kao inspiracija umjetnika
Next Predstavljeno osam izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Obilježeno 100 godina od rođenja dr. Hazima Šabanovića

U toku života objavio je 173 bibliografske jedinice, a posthumno mu je publicirano još 11 napisanih radova… kao njegova kapitalna djela izdvajaju se Bosanski pašaluk, postanak i podjela, prevod Putopisa

KULTURA I UMJETNOST

Povodom rođendana Hajrudina Krvavca: Šibin film “Most” prodat je u sve zemlje svijeta

Na današnji dan prije 91. godinu rođen je jedan od najvećih bosanskohercegovačkih filmskih autora Hajrudin Šiba Krvavac. Autor je na desetine dokumentarnih i pet igranih filmova. Svi njegovi igrani filmovi,

KULTURA I UMJETNOST

“Quo Vadis, Aida?” u konkurenciji za najbolji evropski film

Večeras će u Berlinu, u Njemačkoj, biti održana 34. svečana dodjela Evropske filmske nagrade, a bosanski film “Quo Vadis, Aida?” nominiran je u nekoliko kategorija. Filmu “Quo vadis Aida?”, rađenom