U Priboju klanjana dženaza i obavljen ukop ubijenog mladića Ervina Ćelahmetovića

U Priboju klanjana dženaza i obavljen ukop ubijenog mladića Ervina Ćelahmetovića

U Priboju je danas obavljena dženaza Ervinu Ćelahmetoviću, mladiću iz tog grada koji je prije dva dana na smrt pretučen u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju, javlja Anadolija.

Veliki broj građana Priboja i svih dijelova regije Sandžak, vjernika, članova porodice, nakon podne-namaza u Hasan-aginoj džamiji u starom dijelu Priboja prisustvovalo je dženazi i ukopu Ervina Ćelahmetovića na lokalnim mezarlucima Bjeliš.

Uz ostale, dženazi su prisustvovali zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), bošnjačkih političkih partija, kao i imami i predstavnici Islamske zajednice u Srbiji i Mešihata IZ-e Sandžaka – Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS).

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić je u obraćanju na dženazi rekao da je ovo tužni dan u kome se ispraća nevini i dobri insan koji nikoga nije mrzio i koji nije bio kavgažija, te dodao da riječ “ubica” nema ni ime, vjeru ni naciju.

“Zločin je zločin, od koga god da dolazi. Svjesni smo svi koji su ovdje došli, ovoga bola i ove tuge. Ovog teškog trenutka za sve one koji žive u Priboju i na prostoru Sandžaka i Srbije. Ovo je težak i tužan dan, zato očekujemo da se ne zataškava i ne minimizira ovaj zločin. Da se ne zloupotrebljava od političara. Da se uhapsi i procesuira ubica, jer mirni Pribojci ne smiju osjećati strah za svoje živote”, rekao je Dudić, dodavši da među policajcima Priboja treba da bude više muslimana i da država treba da pomogne u rješavanju zahtjeva Pribojaca, čime bi država pokazala da joj je stalo do suživota na ovim prostorima.

Dodao je i da “policija mora biti u službi naroda, bez obzira na vjeru, raditi na zaštiti, a ne da ona bude izvor nesigurnosti i straha”.

Zatražio je da ovo bude posljednje ubistvo u Priboju i na svakom mjestu, i da se na zlo uzvraća dobrim.

U Priboju je danas, odlukom predsjednika opštine Lazara Rvovića, proglašen Dan žalosti.

Ervin Ćelahmetović, tredesetpetogodišnji mladić iz Priboja preminuo je nakon fizičkog napada i udaraca koje mu je u subotu navečer, pred više očevidaca u jednom ugostiteljskom objektu zadao osumnjičeni I. A., zaposlen u Interventnoj brigadi policije u Beogradu.

MUP Srbije je prije dva dana saopštio da je traje potraga za osumnjičenim za ubistvo I. A, i da su, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo “pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela”, uhapšeni M. S. (1997), N. G. (2001) i M. A. (1958), svi iz Priboja.

Oni se sumnjiče da su I. A. pomogli da pobjegne nakon izvršenog krivičnog djela “ubistvo”, kada je u Priboju u ugostitelјskom objektu zadao više udaraca tridesetpetogodišnjem muškarcu koji je pao i, kako se sumnja, udario glavom o šank, a od zadobijenih povreda preminuo u bolnici u Priboju.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštava u Užicu osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ubistvo Bošnjaka u Priboju osudilo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i zahtijeva od nadležnih organa, a posebno od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, da, adekvatnom reakcijom, osumnjičenog privedu pred lice pravde i da organi reda budu garant da se ovaj i slični slučajevi iz Priboja više nikada i nikome ne ponove.

“Sandžak je primjer bogatstva različitosti i suživota ljudi različitih vjerskih i nacionalnih opredjeljenja ali, nažalost, teška sudbina koju su Bošnjaci imali devedesetih godina prošlog stoljeća nas podsjeća da se zločini ovakve vrste moraju najstrožije kazniti”, poručili su iz BNV-a.

U reagiranjima ubistvo su osudile političke partije Bošnjaka u Sandžaku, organizacije civilnog društva, Mešihat IZ-e Sandžaka.

U Novom Pazaru je u petak zakazan građanski protest “Sandžak protiv nasilja”.

Previous Promocija knjiga iz edicije "Genocidna namjera Bratunac 1992": Glas preživjelih Bošnjaka i njihov put do slobode
Next Enver Beganović stigao u Mekku nakon 185 dana pješačenja

You might also like

ZDRAVLJE

Kapacitet izolatorija Podhrastvi popunjen: Osoblje KCUS-a samo nosi teret liječenja kovid pacijenata

Kapacitet izolatorija Podhrastvi potpuno je popunjen. U ovom trenutku 16 je ekstremno teških pacijenata na intenzivnoj njezi. Osoblje KCUS-a ne može samo nositi taj teret, izjavila je za Federalnu televiziju

NAŠI DANI

U Srbiji teorije zavjere i mitovi nakon situacije s Novakom Đokovićem u Australiji

U sporu oko statusa vakcinacije protiv COVID-19, Novak Đoković je u četvrtak pritvoren u hotel za imigracije u Australiji, dok prvi teniser svijeta čeka sudsku odluku o tome da li

BH RAZGLEDNICA

Mostar: Stotine učenika na brdu Fortica svečano podigli zastavu Bosne i Hercegovine

  Oko 500 učenika iz osam mostarskih srednjih škola obilježilo je jučer Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečanim maršom i defileom sa državnim zastavama od Trga Musala do brda Fortica.