U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u je preminuo Stočanin dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnik američke vojske i naučnik s brojnim doktoratima.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je na svom Facebook profilu da će Duraković biti ukopan danas. Post prenosimo u cjelosti:

Uz najviše vojne počasti američke vojske danas će u Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) biti klanjana dženaza i obavljen ukop Stočanina dr. Asafa Durakovića, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnika američke vojske i naučnika sa mnogostrukim doktoratima. Bila mi je izuzetna čast poznavati i imati za prijatelja ovog, prije svega, velikog čovjeka, ali i svjetskog stručnjaka rođenog u Bosni i Hercegovini. Dr. Duraković je bio sufijski šejh refaiskog reda i okupljao je svoje sljedbenike, mahom stručnjake u području nuklearne fizike, u tekiji u Voterfortu blizu Nijagarinih vodopada, gdje će biti i ukopan. Iza njega ostaje tekija u američkom gradu Medini kao i mnogobrojni objekti koji su ostavljeni u vlasništvo njegovim sljedbenicima. Bio je poseban po obimu svoga znanja, visoko poštovan u Pentagonu, sa posebnom ljubavlju prema svom rodnom kraju, prema Stocu i Bosni i Hercegovini.Bio je svjestan da ga mnogi svojataju ali za njega njegova pripadnost nikada nije bila upitna.Na dan dženaze poželio je da mu se tevhid prouči u Bosni i Hercegovini, što će biti i učinjeno u tekiji na Mejtašu u Sarajevu.Molim dragog Boga da Asafu Durakoviću podari lijepi Džennet.”

Doktor Duraković je rođen 16. maja 1940. godine u Stocu. U Zagrebu je završio gimnaziju, 1962. godine doktorirao veterinarsku medicinu, 1965. magistrirao biologiju, a tri godine kasnije doktorirao medicinu.

U Hrvatskoj se bavio istraživanjima iz biologije, fiziologije i toksikologije, a rad je potom nastavio u Kanadi i Americi.

Bio je direktor za medicinska istraživanja u Uranium Medical Research Centru, profesor nuklearne medicine i radiologije, te stručnjak za sve aspekte nuklearne i radijacijske medicine. Njegovo bogato iskustvo uključuje istraživanje nukelarnih katastrofa u Americi, Kanadi, Evropi i Aziji. Objavio je više od 75 naučnih radova o medicinskim efektima radijacije. U Indiji je 2004. dobio Internacionalnu nagradu za mir.

Godine 1980. postao je član američke vojske, a potom pukovnik vojnog ljekarskog zbora. Bio je član brojnih američkih i kanadskih ljekarskih i naučnih društava. Bio je poznat kao vrstan govornik, a iza njega su ostali brojni naučni članci, studije i priručnici na nekoliko svjetskih jezika, kao i pjesme, te članci i eseji o kulturi i politici.

U svojstvu časnika američke vojske nekoliko puta je pred Kongresom i drugim institucijama upozoravao na smrtonosni učinak upotrebe streljiva napravljenog od osiromašenog uranija.

(BHDINFODESK/MiruhBosne)

Previous Bugarska protjerala ruskog diplomatu
Next Vlada FBiH: Osigurana sva sredstva za nabavku vakcine protiv COVID-19

You might also like

NAŠI DANI

Učesnici Marša mira stigli u Potočare

Više od 5.000 učesnika Marša mira 2017. stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kako bi prisustvovali 22. godišnjici genocida počinjenog u julu 1995. godine u

NAŠI DANI

Vlada FBiH izdvojila 10 miliona KM za pomoć zdravstvu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj, sjednici donijela Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH, Budžeta FBiH za 2020. godinu Federalnom

NAŠI DANI

Predsjednik CG nakon hapšenje terorističke grupe iz Srbije: Da namjera nije spriječena bilo bi to najcrnje vrijeme za Crnu Goru u posljednjih 70 godina

Predsjednik države Filip Vujanović rekao je da je postojao veliki rizik ugrožavanja stabilnosti Crne Gore, te da je očigledno da je postojala želja da se Crna Gora, uz pomoć terorističke