U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u je preminuo Stočanin dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnik američke vojske i naučnik s brojnim doktoratima.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je na svom Facebook profilu da će Duraković biti ukopan danas. Post prenosimo u cjelosti:

Uz najviše vojne počasti američke vojske danas će u Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) biti klanjana dženaza i obavljen ukop Stočanina dr. Asafa Durakovića, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnika američke vojske i naučnika sa mnogostrukim doktoratima. Bila mi je izuzetna čast poznavati i imati za prijatelja ovog, prije svega, velikog čovjeka, ali i svjetskog stručnjaka rođenog u Bosni i Hercegovini. Dr. Duraković je bio sufijski šejh refaiskog reda i okupljao je svoje sljedbenike, mahom stručnjake u području nuklearne fizike, u tekiji u Voterfortu blizu Nijagarinih vodopada, gdje će biti i ukopan. Iza njega ostaje tekija u američkom gradu Medini kao i mnogobrojni objekti koji su ostavljeni u vlasništvo njegovim sljedbenicima. Bio je poseban po obimu svoga znanja, visoko poštovan u Pentagonu, sa posebnom ljubavlju prema svom rodnom kraju, prema Stocu i Bosni i Hercegovini.Bio je svjestan da ga mnogi svojataju ali za njega njegova pripadnost nikada nije bila upitna.Na dan dženaze poželio je da mu se tevhid prouči u Bosni i Hercegovini, što će biti i učinjeno u tekiji na Mejtašu u Sarajevu.Molim dragog Boga da Asafu Durakoviću podari lijepi Džennet.”

Doktor Duraković je rođen 16. maja 1940. godine u Stocu. U Zagrebu je završio gimnaziju, 1962. godine doktorirao veterinarsku medicinu, 1965. magistrirao biologiju, a tri godine kasnije doktorirao medicinu.

U Hrvatskoj se bavio istraživanjima iz biologije, fiziologije i toksikologije, a rad je potom nastavio u Kanadi i Americi.

Bio je direktor za medicinska istraživanja u Uranium Medical Research Centru, profesor nuklearne medicine i radiologije, te stručnjak za sve aspekte nuklearne i radijacijske medicine. Njegovo bogato iskustvo uključuje istraživanje nukelarnih katastrofa u Americi, Kanadi, Evropi i Aziji. Objavio je više od 75 naučnih radova o medicinskim efektima radijacije. U Indiji je 2004. dobio Internacionalnu nagradu za mir.

Godine 1980. postao je član američke vojske, a potom pukovnik vojnog ljekarskog zbora. Bio je član brojnih američkih i kanadskih ljekarskih i naučnih društava. Bio je poznat kao vrstan govornik, a iza njega su ostali brojni naučni članci, studije i priručnici na nekoliko svjetskih jezika, kao i pjesme, te članci i eseji o kulturi i politici.

U svojstvu časnika američke vojske nekoliko puta je pred Kongresom i drugim institucijama upozoravao na smrtonosni učinak upotrebe streljiva napravljenog od osiromašenog uranija.

(BHDINFODESK/MiruhBosne)

Previous Bugarska protjerala ruskog diplomatu
Next Vlada FBiH: Osigurana sva sredstva za nabavku vakcine protiv COVID-19

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Razgovori u Neumu doprinose Dodikovim napadima na državnu imovinu, VSTV i druge institucije

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u potpunosti normalizirao i učinio javno prihvatljivim rušenje ustavnog poretka, kazao je to predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarišući najavu Dodika

NAŠI DANI

U ovoj bosanskoj općini su preduhitrili Luksemburg: U Prozoru besplatan javni prijevoz

U duhu najrazvijenih evropskih gradova Prozor-Rama ušla je u 2020. godinu. Nakon što su omogućili besplatan prevoz za đake osnovnih i srednjih škola, ovu pogodnost odlučili su proširiti na sve

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Priča o uspjehu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici (VIDEO)

Smiješak sa lica ekipe Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, trećeplasirane na svjetskom Vis Moot takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču, nije silazio danas na dočeku organizovanom njima u čast