U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u je preminuo Stočanin dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnik američke vojske i naučnik s brojnim doktoratima.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je na svom Facebook profilu da će Duraković biti ukopan danas. Post prenosimo u cjelosti:

Uz najviše vojne počasti američke vojske danas će u Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) biti klanjana dženaza i obavljen ukop Stočanina dr. Asafa Durakovića, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnika američke vojske i naučnika sa mnogostrukim doktoratima. Bila mi je izuzetna čast poznavati i imati za prijatelja ovog, prije svega, velikog čovjeka, ali i svjetskog stručnjaka rođenog u Bosni i Hercegovini. Dr. Duraković je bio sufijski šejh refaiskog reda i okupljao je svoje sljedbenike, mahom stručnjake u području nuklearne fizike, u tekiji u Voterfortu blizu Nijagarinih vodopada, gdje će biti i ukopan. Iza njega ostaje tekija u američkom gradu Medini kao i mnogobrojni objekti koji su ostavljeni u vlasništvo njegovim sljedbenicima. Bio je poseban po obimu svoga znanja, visoko poštovan u Pentagonu, sa posebnom ljubavlju prema svom rodnom kraju, prema Stocu i Bosni i Hercegovini.Bio je svjestan da ga mnogi svojataju ali za njega njegova pripadnost nikada nije bila upitna.Na dan dženaze poželio je da mu se tevhid prouči u Bosni i Hercegovini, što će biti i učinjeno u tekiji na Mejtašu u Sarajevu.Molim dragog Boga da Asafu Durakoviću podari lijepi Džennet.”

Doktor Duraković je rođen 16. maja 1940. godine u Stocu. U Zagrebu je završio gimnaziju, 1962. godine doktorirao veterinarsku medicinu, 1965. magistrirao biologiju, a tri godine kasnije doktorirao medicinu.

U Hrvatskoj se bavio istraživanjima iz biologije, fiziologije i toksikologije, a rad je potom nastavio u Kanadi i Americi.

Bio je direktor za medicinska istraživanja u Uranium Medical Research Centru, profesor nuklearne medicine i radiologije, te stručnjak za sve aspekte nuklearne i radijacijske medicine. Njegovo bogato iskustvo uključuje istraživanje nukelarnih katastrofa u Americi, Kanadi, Evropi i Aziji. Objavio je više od 75 naučnih radova o medicinskim efektima radijacije. U Indiji je 2004. dobio Internacionalnu nagradu za mir.

Godine 1980. postao je član američke vojske, a potom pukovnik vojnog ljekarskog zbora. Bio je član brojnih američkih i kanadskih ljekarskih i naučnih društava. Bio je poznat kao vrstan govornik, a iza njega su ostali brojni naučni članci, studije i priručnici na nekoliko svjetskih jezika, kao i pjesme, te članci i eseji o kulturi i politici.

U svojstvu časnika američke vojske nekoliko puta je pred Kongresom i drugim institucijama upozoravao na smrtonosni učinak upotrebe streljiva napravljenog od osiromašenog uranija.

(BHDINFODESK/MiruhBosne)

Previous Bugarska protjerala ruskog diplomatu
Next Vlada FBiH: Osigurana sva sredstva za nabavku vakcine protiv COVID-19

You might also like

NAŠI DANI

Počele pripreme za obilježavanje 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

  Federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a doc.dr. Salko Bukvarević održao sastanak sa predstavnicima Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga (OS) u povodu obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike

NAŠI DANI

Bh. zvaničnici izrazili saučešće zbog masakra u školi u Beogradu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću povodom strašne tragedije u kojoj su danas stradali učenici i djelatnik beogradske Osnovne škole

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Za višegodišnju opsadu Goražda i hiljade ubijenih niko nije odgovarao, u međuvremenu optužen 21 branioc

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća upriličila je u ponedjeljak sastanak sa predsjednikom Upravnog odbora Fondacije „Istina za Goražde“ Kasimom Brdarom. Tema sastanka kojem su takođe prisustvovali predsjedavajuća Skupštine Aida