U Sarajevu obilježena 30. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

U Sarajevu obilježena 30. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

U petak u Kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) ”Rajlovac” Sarajevo obilježena je 30. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 17. godišnjica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, javlja AA.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić prisustvovali su obilježavanju godišnjice i postrojavanju počasnog stroja 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Džaferović je u izjavi medijima zahvalio 2. rendžerskom puku OS BiH koji baštini tradiciju Armije R BiH, na organizaciji dostojanstvene svečanosti. Istakao je kako je ovaj praznik iznimno važan te uputio čestitke tim povodom.

”Put Bosne i Hercegovine je put u daljnoj integraciji. Nije put Bosne i Hercegovine put dezintegracije, to je put haosa. Jedino reintegracija i dalje jačanje svih segmenata bosanskohercegovačkog društva, svih državnih institucija, pa i OS BiH jedini mogući put i jedini put koji je u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma BiH imala 27 godina mukotrpnog rada na brojnim reformama.

”Reforma odbrane je jedna od najuspješnijih reformi koja je provedena u našoj zemlji i treba nastaviti dalje jačati Oružane snage, treba dalje jačati sve druge institucije u Bosni i Hercegovini i ići našim evropskim i NATO putem“, naglasio je Džaferović.

Onima koji u ovom trenutku imaju drugačiji pogled na budućnost BiH i procese vide u nekoj vrsti dezintegracije, poručio je kako “neće biti nikakve dezintegracije, već može biti samo reintegracija i jačanje države BiH i njenih institucija“.

”Nek znaju pobornici tih retrogradnih snaga da je to i u njihovom interesu i interesu onih za koje tvrde da ih predstavljaju“, rekao je Džaferović.

Video: Fena

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić rekao je kako je zakonska obaveza OS BiH braniti BiH.

”Ako bude trebalo, sigurno ćemo braniti državu Bosnu i Hercegovinu, a svima, pored ovih teških situacija kad nas je država malo finansijski zaboravila pa evo već treću godinu ‘živimo’ na privremenom finansiranju, kada neki namjerno opstruiraju da se što manje opreme OS BiH, moram poručiti: Mirno ovu državu neće rasparčati”, rekao je Podžić.

Osvrnuo se na potrebu dobrosusjedskih odnosa te dodao kako će BiH za sva vremena ostati susjedi i Hrvatska, i Srbija i Crna Gora.

”Nakon ovoga što se dešava u Ukrajini, nakon završetka ćemo se morati svi odlučiti gdje smo, ko je na strani onih koji su barbari, koji vrše urbicid, a ko je na strani demokratije, ljudskih prava i svih ljudskih vrijednosti u ovom svijetu”, istakao je Podžić.

Osvrnuo se i na sigurnosnu situaciju u BiH.

”Sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini nije dobra, ne iz razloga rata u Ukrajini. Sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini nije dobra iz razloga nefunkcionisanja državnih vlasti, iz razloga nefunkcionisanja Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH. Nažalost, to najviše osjećaju Ministarstvo odbrane i pripadnici Oružanih snaga”, rekao je Podžić.

Dodao je kako postoje oni koji žele ove institucije namjerno urušiti i dovesti ih na nivo da ne mogu izvršavati svoje obaveze.

”Borimo se protiv toga, borit ćemo se i ponavljam, ne može biti gore nego ’92.”, kazao je Podžić.

Brigadir Nermin Hasić, komandant 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, naveo je kako su ovakvi datumi veoma značajni za “našu budućnost“.

Dodao je kako će uraditi sve da nastave sprovoditi aktivnosti po kojima rade i koje su im zakonski odobrene.

”Sjećanje na Armiju RBiH i sve šehide, poginule pripadnike Armije, daje nam za pravo da trebamo nastaviti njegovati tradiciju Armije RBiH i prenositi na naše buduće generacije i pokoljenja”, rekao je Hasić.

Ceremoniji su prisustvovali i visokorangirani vojni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona i općina, predstavnici međunarodnih vojnih organizacija i vojno-diplomatskog kora akreditovanih u BiH, predstavnici boračkih asocijacija…

Ceremonija je bila zanimljiva i djeci, kako onoj najmlađoj, tako i onim nešto starijima, koja su mahala zastavama Bosne i Hercegovine.

– Komšićeva čestitka –

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, osim što je prisustvovao svečanom obilježavanju 30. godišnjice Armije RBiH u Rajlovcu, preko društvenih mreža uputio je čestitiku:

“Svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine želim sretan 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, jedine antifašističke oružane sile u proteklom ratu. Poginulim saborcima vječna slava i hvala. Jedino njima dugujemo zahvalnost opstojnosti naše domovine.”

Izvor: Agencije

Previous Njemački privrednici zainteresovani za obnovljive izvore energije i inovacije
Next Desničari planirali nasilno preuzimanje vlasti u Njemačkoj i otmicu ministra zdravlja

You might also like

NAŠI DANI

Načelnik Hadžibajrić darovao prve ‘trojke’ rođene u Starom Gradu nakon više od 15 godina

Prvi put, nakon duže od 15 godina, u Starom Gradu zabilježeno je rođenje ‘trojki’, a tri djevojčice: Nela, Sanja i Nora na svijet su došle 23.maja ove godine. Da imaju

NAŠI DANI

Pomoć iz Bosne stigla u prave ruke

Uposlenici Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, zajedno sa predstavnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas su izvršili distribuciju prehrambenih paketa u izbjegličkim kampovima na području tursko-sirijske granice. Namirnice koje su

NAŠI DANI

U susjedstvu ponovo zapjevali o ‘ustaškom barjaku’

Nakon Osijeka i utakmice Hrvatska – Turska (0:1), hrvatski navijači ponovo o ustaškim barjacima (uz isticanje istih)… Ovaj put navijači Dinama (poraženog) zapjevali su u V. Gorici, nadomak glavnog grada