U Sarajevu obilježena 555. godišnjica Ahdname

U Sarajevu obilježena 555. godišnjica Ahdname

 

U Sarajevu je danas održana centralna manifestacija povodom obilježavanja 555. godišnjice od uručivanja Ahdname sultana Fatiha II Mehmeda bosanskim katolicima, kojom su im garantovana prava vjerskog djelovanja i sigurnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja Bosansko-tursko prijateljstvo “Bosfor”, koje je organizator manifestacije, rekao je da je ovo tradicionalna međunarodna manifestacija kojom se obilježava multikulturalnost i zajedništvo u različitostima.

”Ahdnama je priznavanjem drugih i drugačijih upravo očuvala šarolikost na ovim prostorima koja i danas postoji. Nije nestao niti jedan narod niti jedan jezik niti jedna vjera, naprotiv, neka su se plemena razvila u narod”, rekao je Halilović i dodao:

”Kada je Evropa bila u mraku po pitanju ljudskih prava, sloboda i multikulturalnosti, Osmanlijsko carstvo je bilo itekako ispred Evrope civilizacijski. Može se reći da i danas Ahdnama ima svoj udio u šarolikosti Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu Balkana.”

Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, dodijeljeno je priznanje ”Zlatna Ahdnama”. Zvizdić je u obraćanju naveo kako borba za očuvanje najdragocjenijih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva nikad nije bila aktuelnija.

”Ugrožavanje ljudskih prava i sloboda ne može nikada i nigdje biti tolerirano niti se može pravdati bilo kakvim razlozima”, dodao je Zvizdić.

Mirko Pejanović, predsjednik ovogodišnjeg Odbora za dodjelu priznanja istaknutim pojedincima, dodijelio je povelju ”Prijatelj Bosne”. Povelja je dodijeljena Justinu Trudeau, premijeru Kanade, Zoranu Zaevu, premijeru Makedonije, Mevlutu Cavusogluu, ministru vanjskih poslova Turske, Čedomiru Jovanoviću, predsjedniku LDP-a Srbije, Sulejmanu Ugljaninu, predsjedniku BNV-a Srbije.

Previous Spaha, Miske, Vedo, hvala vam!
Next Tuzlanska so plasirana na tržište Katara

You might also like

NAŠI DANI

Proruski skup u Beogradu: Vučić je pokazao svoj izdajnički karakter; podrška ruskom narodu “u opstanku na vjekovnim ognjištima”

Građani koji su se odazvali pozivu takozvane “Narodne patrole” održali su večeras u Beogradu protest u znak podrške Rusiji, kao odgovor na to što je Srbija na Generalnoj skupštini Ujedinjenih

NAŠI DANI

Rečeno jasno “ne” odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori (VIDEO)

  Učesnici međunarodne konferencije „Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ danas u Sarajevu, još jednom su ukazali na moguće štetne prekogranične utjecaje na teritorij i stanovništvo

NAŠI DANI

Počeli radovi na vakufima MIZ Janja

Medžlis Islamske zajednice Janja već desetu sezonu realizuje projekat unapređenja korištenja vakufske imovine u oblasti poljoprivrede. Siju se pšenica, kukuruz i manja količina krompira, a ciljevi su kultivacija vakufskih površina