U Sarajevu osnovana Hanns-Seidel-Stiftung, njemačka fondacija bliska stranci CSU

U Sarajevu osnovana Hanns-Seidel-Stiftung, njemačka fondacija bliska stranci CSU

Hanns-Seidel-Stiftung (HSS) njemačka organizacija bliska stranci CSU, koja decenijama djeluje i na našim prostorimazvanično je registrovano kao udruženje ovog mjeseca u Sarajevu, saznaje Akta.ba

Za direktoricu udruženja imenovana je Elma Sijerčić, donedavna direktorica marketinga i korporativnih komunikacija Grawe osiguranja.

“Radujem se novim profesionalni izazovima, stvaranju platforme za dijalog mladih i učešću u procesu unapređenja demokratije u BiH na novoj poziciji kao direktorica Hanns-Seidel-Stiftung ureda u Bosni i Hercegovini”, objavila je Sijerčić.

Organizacija Hanns Seidel, nazvana po bivšem bavarskom premijeru i predsjedniku CSU-a. Ono što najviše privlači pažnju u njenom radu je poveznica HSS-a, Schmidta i HDZ-a.

Naime, potpredsjednik HSS-a u Njemačkoj visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. On je dugogodišnji aktivista oganizacije, a kao potpredsjednik po statutu ima pravo da samostalno javno i pravno predstavlja fondaciju HSS.

Christian Schmidt je kao potpredsjednik HSS-a preko ureda u Zagrebu organizaciono vezan za HDZ BiH. Naime, HSS ima ured u Zagrebu od 1996. godine, a Fondacija je svoje djelovanje organizirala i kroz političke akademije. Jedna od njih je i Politička akademija HDZ-a BiH, zbog čega se godinama usko povezuje i sa finansiranjem HDZ-a. 

U opisu djelatnosti njemačkog HSS-a navodi se unaprjeđenje odgoja, narodnog i strukovnog obrazovanja, pomoć studentima, posebno omogućavanjem pristupa naučnoj izobrazbi za nadarene mlade ljude. Na zvaničnoj web stranici navodi se da je politički povezana s Kršćansko-socijalnom unijom i bavi se političkim obrazovanjem s ciljem promoviranja demokratskog i građanskog obrazovanja njemačkog naroda na kršćanskim temeljima.

Konceptualni i operativni rad Fondacije Hanns Seidel prvenstveno je koncentrisan u pet odjela. Dok se Akademija za politiku i aktualnost fokusira na aktuelne trendove i naučna istraživanja, Institut za političko obrazovanje organizuje seminare o različitim temama, dok Institut za programe stipendiranja vodi programe koji koriste talentovanim, društveno posvećenim akademicima. 

O tome šta će biti fokus rada HSS-a u Bosni i Hercegovini, ko su njeni partneri, kako se finansira, pisat ćemo u narednim tekstovima. 

Previous Nikšićeva iluzija idile je autogol za pobjedu srpsko - hrvatskog UZP-a
Next FIN: Predstavljena knjiga "Ontologija islama" akademika Ferida Muhića

You might also like

NAŠI DANI

Vučićev ministar policije – dok u Karadžićevom maniru prijeti Bošnjacima, kući se slikava s poznatim kriminalcima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je jučer da Zakon (bivšeg) visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka nije donijet da bi se donijela istina o genocidu o

NAŠI DANI

Vlada FBiH – Uručeni ključevi vozila za 60 ratnih vojnih invalida

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas su u Sarajevu uručili ugovore, ključeve i vozila za 60 ratnih vojnih

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Izrečena 91 godina zatvora za zločin u Štrpcima

Sud Bosne i Hercegovine je nakon punih sedam godina suđenja izrekao prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće