U Sarajevu osnovana Hanns-Seidel-Stiftung, njemačka fondacija bliska stranci CSU

U Sarajevu osnovana Hanns-Seidel-Stiftung, njemačka fondacija bliska stranci CSU

Hanns-Seidel-Stiftung (HSS) njemačka organizacija bliska stranci CSU, koja decenijama djeluje i na našim prostorimazvanično je registrovano kao udruženje ovog mjeseca u Sarajevu, saznaje Akta.ba

Za direktoricu udruženja imenovana je Elma Sijerčić, donedavna direktorica marketinga i korporativnih komunikacija Grawe osiguranja.

“Radujem se novim profesionalni izazovima, stvaranju platforme za dijalog mladih i učešću u procesu unapređenja demokratije u BiH na novoj poziciji kao direktorica Hanns-Seidel-Stiftung ureda u Bosni i Hercegovini”, objavila je Sijerčić.

Organizacija Hanns Seidel, nazvana po bivšem bavarskom premijeru i predsjedniku CSU-a. Ono što najviše privlači pažnju u njenom radu je poveznica HSS-a, Schmidta i HDZ-a.

Naime, potpredsjednik HSS-a u Njemačkoj visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. On je dugogodišnji aktivista oganizacije, a kao potpredsjednik po statutu ima pravo da samostalno javno i pravno predstavlja fondaciju HSS.

Christian Schmidt je kao potpredsjednik HSS-a preko ureda u Zagrebu organizaciono vezan za HDZ BiH. Naime, HSS ima ured u Zagrebu od 1996. godine, a Fondacija je svoje djelovanje organizirala i kroz političke akademije. Jedna od njih je i Politička akademija HDZ-a BiH, zbog čega se godinama usko povezuje i sa finansiranjem HDZ-a. 

U opisu djelatnosti njemačkog HSS-a navodi se unaprjeđenje odgoja, narodnog i strukovnog obrazovanja, pomoć studentima, posebno omogućavanjem pristupa naučnoj izobrazbi za nadarene mlade ljude. Na zvaničnoj web stranici navodi se da je politički povezana s Kršćansko-socijalnom unijom i bavi se političkim obrazovanjem s ciljem promoviranja demokratskog i građanskog obrazovanja njemačkog naroda na kršćanskim temeljima.

Konceptualni i operativni rad Fondacije Hanns Seidel prvenstveno je koncentrisan u pet odjela. Dok se Akademija za politiku i aktualnost fokusira na aktuelne trendove i naučna istraživanja, Institut za političko obrazovanje organizuje seminare o različitim temama, dok Institut za programe stipendiranja vodi programe koji koriste talentovanim, društveno posvećenim akademicima. 

O tome šta će biti fokus rada HSS-a u Bosni i Hercegovini, ko su njeni partneri, kako se finansira, pisat ćemo u narednim tekstovima. 

Previous Nikšićeva iluzija idile je autogol za pobjedu srpsko - hrvatskog UZP-a
Next FIN: Predstavljena knjiga "Ontologija islama" akademika Ferida Muhića

You might also like

NAŠI DANI

Za izgradnju brze ceste Prača – Goražde 13 miliona KM

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija danas usvojila Program utroška drugog dijela sredstava „Kapitalni transferi javnim preduzećima – Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta”

NAŠI DANI

Snažne poruke ministrice Turković u Berlinu – o COVAX-u, migrantskoj krizi, izbornom zakonu

Savezna Republika Njemačka je bila i ostala jedan od najvećih prijatelja i partnera Bosne i Hercegovine, njezin važan oslonac na putu obnove te podrška na putu ka euroatlantskim integracijama, kazala

OTPOR BOSNE

Obilježen Dan općine i 25. godišnjica oslobođenja Kalesije (Video)

Nizom kulturnih, sportskih i drugih prigodnih manifestacija u Kalesiji je proteklih dana upriličeno obilježavanje 23. maja, Dana općine i 25. godišnjice oslobođenja Kalesije. Tim povodom danas je održana svečana akademija,