U Sarajevu predstavljen projekt “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne“

U Sarajevu predstavljen projekt “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne“

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini predstavila je javnosti aktivnosti na realizaciji naučno-istraživačkog projekta s multimedijalnom izložbom “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne“, javlja AA.

Projekat su predstavili direktor uprave Dževad Hodžić, projekt menadžer Ismet Veladžić, voditelj istraživačkog tima i glavni kustos Aida Abadžić-Hodžić i urednik redakcije projekta Ekrem Tucaković.

Islamska zajednica ovaj projekat realizira kako bi se doprinijelo predstavljanju kulturno-historijskih aspekata i dostignuća muslimana u Bosni i Hercegovini, čime se dokumentovano i naučno potvrđuje evropska bit i doprinosi njihovom boljem upoznavanju. Projekat se realizira u skladu s političkom i društvenom posvećenošću muslimana Bosne i Hercegovine motu Evropske unije – “Ujedinjeni u različitosti“.

Ovaj projekat će poslužiti i kao temelj u formiranju muzeja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ističući kako je riječ o projektu koji ima veze s vjerskim životom, Hodžić je kazao da je po svojoj naravi, sadržaju i ciljevima to edukativni, obrazovni, naučno-istraživački i kulturni projekt prvog reda.

Kazao je da je odluka o pokretanju projekta donesena i zbog toga što kulturnu tradiciju bosanskog islama ili islama u BiH dovoljno ne poznaju ni bosanski muslimani, ali i zbog toga što činjenica da u BiH živi relativno značajan broj muslimana u širem kulturnom i političkom kontekstu predstavlja svojevrsni uteg na putu BiH ka Evropskoj uniji jer određeni desničarski krugovi iz neznanja i zlonamjernosti tu činjenicu predstavljaju kao neku vrstu opasnosti.

– Najizazovniji iskorak Islamske zajednice od otvaranja FIN-a –

“Ovim projektom velikog naučnog istraživanja, edukativne platforme, odnosno web stranice na našem i na engleskom jeziku na kojoj ćemo našoj domaćoj i svjetskoj javnosti predstavljati rezultate ovog velikog istraživanja kroz dokumente, faksimile, fotografije i sve druge ilustracije, koje će ići uz te tekstove naših najeminentnijih domaćih i stranih stručnjaka i kroz veliku multimedijalnu izložbu, Islamska zajednica u konceptualnom smislu i u posrednom smislu riječi po obrazovnim, kulturnim i političkim ciljevima pravi najizazovniji iskorak od otvaranja Fakulteta islamskih nauka 1977. godine do danas“, rekao je Hodžić.

Istakao je da projekt u prvom redu za cilj ima da domaćoj javnosti približi “naše korijene, tradiciju, univerzalne, vrijednosti, kulturu i povijest“, kao i da regionalnoj i evropskoj kulturnoj i političkoj javnosti pokaže da to što Bosna, pored drugih tradicija baštini i islamsku, ne treba da bude kamen spoticanja, razlog za strahovanja i strategija zastrašivanja, već naprotiv da posjedovanje takve islamske tradicije i kulture predstavlja bogatstvo u mozaiku evropskih različitosti i veliki doprinos evropskim civilizacijskim tekovinama.

Nagalašavajući da će istraživanje trajati godinu i da će digitalna platforma nastaviti da djeluje i nakon toga, Hodžić je kazao da se očekuje da će multimedijalna izložba biti održana u maju naredne godine u Sarajevu i drugim evropskim centrima.

“Želimo da pružimo vrlo konkretan teorijski, naučno-istraživački, praktični, konceptualni i materijalni doprinos osnivanju budućeg muzeja Islamske zajednice, odnosno muzeja islamske umjetnosti u Bosni i Hercegovini koji toliko dugo nedostaje domaćoj i široj kulturnoj i društvenoj javnosti“, naveo je Hodžić.

Veladžić je istakao da je to najvažniji, najveći i najzahtjevniji projekt u kojem učestvuje. Dodao je da posebnu težinu u realizaciji zadatih ciljeva i zadataka projekta predstavlja i zadati vremenski okvir jer će on trajati nekoliko narednih godina na teritoriji BiH i šire.

“Zato smo blagovremeno formirali sve stručne timove i tijela i savjete u koje je do sada već uključeno više od 60 ljudi, a taj će se broj vremenom i povećavati. Prvo smo formirali Odbor za promociju i podršku kojeg je formirao Rijaset Islamske zajednice, a na čelu tog odbora je predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić“, rekao je Veladžić.

Naglasio je da je pokrovitelj cijelog projekta reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Dodao je da je već ostvarena saradnja sa brojnim domaćim i stranim kulturnim i obrazovnim institucijama i da će ta saradnja i dalje biti proširivana.

– Pionirska izložba –

Abadžić-Hodžić izrazila je zahvalnost što joj je povjerena zadaća da koncipira, realizira i vodi istraživački tim u tako značajnom naučno-istraživačkom projektu.

“Izložba ‘Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne’ nastoji zaokružiti društveno-historijski, politički, intelektualni, naučno-obrazovni i umjetničko-kulturni aspekt bosanskih svjetova islama. U tom smislu to je pionirska izložba jer nikada na ovakav način različiti problemski slojevi nisu bili dovedeni u međusobnu vezu. Čak ni na našim prostorima do sada nije rađena jedna kompletna izložba islamske umjetnosti i kulture. Na prostoru Evrope od početka 20. stoljeća postojao je interes za islamskom umjetnošću i kulturom i rađeno je nekoliko vrlo respektabilnih izložbi, počevši od 1910. godine kada se vrhunska evropska i svjetska avangarda upoznala sa svijetom islama“, rekla je Abadžić-Hodžić i dodala da je na svim tim velikim predstavljanjima islamske umjetnosti vrlo malo pažnje posvećeno specifičnostima bosanskog islama.

Ističući kako će u fokusu izložbe biti i višestoljetno susretanje i život bosanskih svjetova islama s drugim kulturama i tradicijama, Abadžić-Hodžić je kazala da će tu biti i izazovi različitih prijelomnih društveno-historijskih trenutaka i njihove refleksije na razumijevanje bosanskih muslimana i percepcije bosanskih muslimana u Evropi.

Dodala je da će izložba prikazivati i istaknute ličnosti bosanskog islama, njegovi značajni iskazi u kulturi, umjetnosti, arhitekturi, nauci i obrazovanju, kao i njegove žive refleksije u savremenoj kulturi i životu.

“Ova izložba i nema pretenziju da prikaže sve što imamo, nego ima naglašen autorski pristup. Dakle, biramo one primjere koji su nam u ovom konceptu izložbe karakteristični, osobito vrijedni, specifični i važni. Zato sam predložila da izložbu podijelimo u 23 sekcije, neku vrstu 23 mikro priče, koje će međusobno dovoditi u vezu historijske dokumente, faksimile, stare karte, mape, razglednice i izvorna umjetnička djela te otvoriti prostor za savremene produkcijske programe“, pojasnila je Abadžić-Hodžić.

– Zvanična web stranica –

Urednik redakcijskog tima projekta i urednik web stranice Ekrem Tucaković naglasio je da web stranica “www.bosnianexperience.com“ i “www.iskustvobosne.ba“ prestavlja zvaničnu stranicu izložbe na kojoj će se objavljivati različiti tekstualni i audio-vizuelni sadržaji koji su u najširem smislu povezani s tematskim cjelinama i ciljevima izložbe.

“Na preliminarnoj listi potencijalnih autora i saradnika nalazi se više od 60 imena istaknutih stručnjaka, akademskih radnika, afirmiranih stručnjaka iz prakse, renomiranih autora iz BiH i inozemstva. Riječ je o stručnjacima s područja islamske kulture i civilizacije, teologije, komparativnih religija, etnologije, muzeologije, književnosti, kulturne historije, arhitekture i umjetnosti. Svi sadržaji će biti objavljivani dvojezično, dakle na engleskom i bosanskom jeziku. Web stranica je ustvari internet platforma, koja nije samo u službi promocije izložbe, nego omogućava i mnogo šire teorijsko i umjetničko predstavljanje različitih segmenata bosanskih svjetova islama i muslimanske kulture u BiH“, rekao je Tucaković.

Previous Zvanično otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjige, moto 'Moć knjige'
Next Rast bosanskog izvoza u zemlje CEFTA - pokrivenost uvoza izvozom 102,8 %

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Pobjednička pjesma Evrovizije: Više od pjesme, tužna priča o krimskim Tatarima (Video)

Pjesma “1944” govori o deportaciji Tatara sa Krima za vrijeme Drugog svjetskog rata, a po naređenju sovjetskog diktatora Josifa Staljina. Prema Jamalinim riječima, pjesma je inspirisana iskustvom njene bake/nene koja

BAŠTINA

U Sarajevu obilježen Dan Ahdname: Događaj značajan za očuvanje multietničkog bića Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je danas održana 12. po redu manifestacija Dan Ahdname na kojoj je svečano obilježena 554. godišnjica od uručivanja Ahdname sultana Fatiha II Mehmeda bosanskim katolicima, kojom su im

KULTURA I UMJETNOST

Angelina Jolie razgovarala Jasmilom o njenom filmu i ulozi umjetnosti u iscjeljivanju traume

Autor: ANGELINA JOLIE U nekim zemljama 8. mart, Međunarodni dan žena, ujedno je i Dan majki. Bosna i Hercegovina je jedna od njih. Ovo vrijeme posebno je dirljivo za jednu