U Sarajevu predstavljena knjiga Jasmina Imamovića ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’

U Sarajevu predstavljena knjiga Jasmina Imamovića ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’

 

Roman hronika “Ljetopis o kralju Tvrtku” autora Jasmina Imamovića spomenik je prvom bosanskom kralju, najvećem vladaru slavenskog juga i ocu suverenosti Bosne i Hercegovine, istaknuto je danas na predstavljanju te knjige u Sarajevu.

Književnik Mile Stojić, jedan od recenzenata knjige, ocijenio je da je to djelo, koje priča o našoj srednjovjekovnoj historiji, nastalo na dugogodišnjem pomnom istraživanju perioda koji je slabo istražen i u novije vrijeme često mitologiziran.

Pojasnio je da Imamović u ovom slučaju ne piše historijski roman nego stvara roman o historiji na temelju dostupnih naučnih činjenica.

“On ne iznosi puku rekonstrukciju događaja poput historičara, već kao literat ulazi u dramu vremena u kojem je živio naš kralj, dramu bosanskoga čovjeka, dramu koja se ponavlja do dana današnjeg”, rekao je Stojić.

Istakao je da bismo to ponavljanje mogli nazvati paradigmom bosanskog udesa gdje jedna mala evropska država uvijek iznova biva plijen interesa velikih.

Stojić je naveo da je “Ljetopis o kralju Tvrtku” roman koji kroz veliku historijsku priču pred nas postavlja dileme naše sadašnjosti, govoreći kako su naši daleki preci imali mudrost opstanka koja nama uglavnom nedostaje.

Faruk Šehić, također recenzent, kazao je da je Imamovićeva namjera da nam ovim romanom ukaže da smo mi nekad bili ono za šta se sada tako grčevito borimo i da su vrijednosti za kojim čeznemo nakada bile zakonski i organski utemeljene na prostoru Tvrtkove Bosne.

“Roman je obilato potkrijepljen istorijskim činjenicama i obiljem citata i dokumenata koji svjedoče o napretku i snazi tada najveće banovine, a zatim i kraljevstva na slavenskom jugu”, dodao je Šehić.

Naglasio je da je taj roman hronika nalik na fresku od bezbrojnih sitnih komadića koji svjedoče o jednom slobodoumnom i usamljenom kraljevstvu u tadašnjoj Evropi – kraljevstvu bez premca jer je u njemu robovlasništvo bilo zabranjeno, razvod bio dozvoljen, jelene se nije ubijalo, a sloboda vjeroispovjesti je bila zakonom zagarantovana.

Imamović je kazao da se odlučio na pisanje ovog romana jer smatra da je Tvrtko najznačajniji čovjek u historiji Bosne i Hercegovine i da je neko morao napisati roman hroniku o njemu.

“Mi imamo zajedničke korijene i zajedničko stablo, samo smo razgranati različito i nekada nam te grane lome i režu, ali to Bosansko kraljevstvo je taj naš zajednički korijen i to naše zajedničko stablo”, potcrtao je Imamović.

“Ljetopis o Kralju Tvrtku” je šesti roman Jasmina Imamovića, inače dugogodišnjeg gradonačelnika Tuzle.

Riječ je o romanu koji je ispisan u prvom licu iz ugla ljetopisca i velikog dijaka koji se u knjizi zove Hotjan.

Previous Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele - izložba povodom Dana nezavisnosti
Next Obilježen Dan općine Jajce - 623. godišnjica

You might also like

HISTORIJA

Tragom pisane baštine BiH – Rukopisi Crkve bosanske

Kratki prikaz sredjevjekovnih rukopisa za koje se sigurno zna da su pripadale Crkvi bosanskoj, da li po sačuvanom kolofonu sa imenom pisara “krstjanina” ili po vlasniku koji je bio bogumil

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Mak Dizdar: Godišnjica rođenja velikog bosanskog pjesnika

– ‘Kameni spavač’ namah je od njih, ispravno, protumačen kao silan podstrek i temelj u elaboriranju i dokazivanju bosanskohercegovačkog povijesnog i duhovnog identiteta, autohtone bosanske historije, državnosti, prava na prošlost

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Muhamed Hajdarević : Pisati bosančicom bosanski, barem meni, vrhunac je akademskog nacionalnog ponosa !

  Bosančica je pismo Bosne koju su koristile sve tri naše religijske zajednice i ona je zajedničko dobro naroda Bosne i Hercegovine. Stoga, ovo pismo ima više prava, da tako