U Sarajevu promovirana knjiga “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini”

U Sarajevu promovirana knjiga “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini”

U Sarajevu je u subotu upriličena promocija knjige udruženja žrtava genocida u Bosni i Hercegovini pod naslovom “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini”, javlja Anadolu.

Riječ je o izdanju koje sadrži ključne zaključke Haškog tribunala iz devet presuda, prema kojima su Srbija i Hrvatska učestvovale u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, koji je prisustvovao promociji održanoj u svečanoj sali Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, gdje je novinarima rekao kako je ovo značajna knjiga o onom što se dešavalo u BiH.

“Ja ću ovdje parafrazirati Sergea Brammertza, glavnog tužioca u Hagu, koje je rekao: U Bosni i Hercegovini nije bio građanski rat, u Bosni i Hercegovini je bio međunarodni sukob gdje su politička rukovodstva iz susjednih zemalja učestvovala u ratnoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Mi smo ponosni što smo pretrpili agresiju i to ne treba da se krije. Mi smo spremni da pružimo ruku, da se pomirimo, a izgleda da agresori nisu spremni, neki. Ja ih pozivam i ovog puta, I da priznaju Rezoluciju, i da pruže ruku, i da se pomirimo na Balkanu i da dalje idemo svi skupa ka euroatlanskim integracijama”, rekao je Helez.

Dodao je kako međunarodna zajednica stalno podržava BiH i da svi značajniji politički faktori u svijetu kažu da stoje iza teritorijalnog integriteta, suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović podsjetio je kako je na današnji dan, 25. maja 1993. formiran Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, što je i poslužilo kao povod za današnju promociju.

“Želimo na neki način pokrenuti jednu kampanju odgovornosti susjednih zemalja za agresiju na BiH i ukazati na devet presuda Međunarodnog krivišnog suda za bivšu Jugoslaviju koje su nedvosmisleno utvrdile odgovornost odnosno učešće kako Srbije, tako i Hrvatske u agresiji na Bosnu i Hercegovinu”, podsjetio je Tahirović.

Naglasio je kako se pet presuda odnosi na međunarodni oružani sukob u kojem je Hrvatska sudjelovala u njemu, a četiri presude su označene kao sudjelovanje Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

“Jedna od njih je svakako presuda Prliću i ostalima, odnosno poznatoj ‘šestorki’, a također i zadnja presuda Stanišiću i Simatoviću, odnosno državnoj bezbjednosti Srbije, koja je presuđena pred Međunarodnim krivičnim sudom. I to je ono što smo mi obuhvatili kroz knjigu”, pojasnio je Tahirović.

Na promociji je govorila i Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Promotori knjige bili su novinar Boro Kontić, novinarka Ajša Hadžimešić, Kada Hotić, preživjela žrtva genocida i zamjenica predsjednice udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Eli Tauber, direktor Arhiva Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Previous Turisti iz Španije u Sarajevu - charter let aviokompanije Iberia koji bi trebao prerasti u redovnu liniju
Next Rezolucija o Srebrenici historijski događaj koji otvara perspektive za novu Bosnu i Hercegovinu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

SRĐAN ŠUŠNICA: REPUBLIKA SRPSKA – PRIMJER USPJEŠNOG GENOCIDA

Piše: Srđan Šušnica   20 godina od Dejtona Dvadeset godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma lagano blijede sjećanja na sve monstruoznosti rata, beogradske agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Po

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kozarac: Oproštaj od 16 prijedorskih žrtava ubijenih prije 30 godina

Porodice pristižu u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu kod Prijedora gdje će danas biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 16 prijedorskih žrtava ubijenih prije 30 godina, javlja AA. Opraštaju se

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Na području Foče otkrivena masovna grobnica

Na području Foče, u mjestu Miljevina-tuneli, otkrivena je masovna grobnica. Još jedna masovna grobnica, koja je krila posmrtne ostatke pet žrtava posljednje agresije, otkrivena je nedaleko Foče, u mjestu Miljevina –