U školi ‘Džemal Bijedić’ Goražde izrada zaštitnih vizira za Kantonalnu bolnicu

U školi ‘Džemal Bijedić’ Goražde izrada zaštitnih vizira za Kantonalnu bolnicu

Menadžment i uposlenici Srednje stručne škole “Džemal Bijedić” u Goraždu pridružili su se akciji izrade zaštitnih vizir maski, koja je u toku u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Po riječima direktora te obrazovane ustanove Sedina Hadžimusića, vizir maske su namijenjene ljekarima i medicinskom osoblju Kantonalne bolnice Goražde.

– U medijima smo vidjeli da se na društvenim mrežama širi mala grupa ljudi koji počinju sa printanjem zaštitnih vizira. Naša škola ima dva 3D printera i tako smo ispunili sve uslove da se uključimo u ekipu za borbu protiv koronavirusa. U ponedjeljak nastavnici predvođeni profesorom informatike Redžepom Mašalom su spremili printere za rad i od jučer su počeli s radom – pojašnjava Hadžimusić.

Dodao je da je ciklus printanja jedne maske dugotrajan proces.

– Ciklusi printanja jedne maske traju 4 do 6 sati. Zbog veće kolicine vizira koji su nam potrebni naši printeri rade punim kapacitetom 24h i redovno šaljemo podatke o isprintanim komadima ekipi na nivou Bosne i Hercegovine. Uradili smo dijelove za prvih deset maski, dok će se drugi dio tj. staklo raditi u drugom gradu. Ovo je izrađeno od vrhunske plastike i nadam se da će biti od koristi našim herojima u bijelom – istakao je Hadžimusić.

Naglasio je da će prvih deset maski biti dodijeljeno Kantonalnoj bolnici Goražde, dok će se za nastavak procesa čekati instrukcije osoba koje su ovu akciju pokrenuli.

Akcija, čiji je cilj pomoći ljekarima i medicinarima koji su prvi na udaru u pandemiji koronavirusa, realizira se istovremeno u cijeloj Bosni i Hercegovini, a u njoj učestvuju 3D štampari iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bužima, Goražda i drugih gradova.

Izvor: Fena

Previous ‘Kupuj Kod Malih’ za promovisanje domaćih proizvoda i pomoć malim bosanskim firmama
Next ŽFBiH osiguravaju nesmetan promet robe te snadbijevanje hranom i energijom

You might also like

NAŠI DANI

Vlada ZDK – Za boračke stipendije studentima iz Zenice oko 600.000 KM

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je i uručilo 544 rješenja za dodjelu stipendija studentima boračkih populacija iz Zenice za studijsku 2019./2020. godinu. Stipendije Ministarstva za boračka pitanja za

NAŠI DANI

Mostar: Obilježena 25. godišnjica zločina na Uborku i u Sutini

Na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru u utorak je obilježena 24. godišnjica od zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila

NAŠI DANI

Protest ispred Zavoda Pazarić: Traži se smjena rukovodstva i zaštita osobe koja je snimala nasilje

Protest u organizaciji Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine počeo je u 15 sati ispred Zavoda Pazarić. Iz Unije su rekli da traže smjenu