U Splitu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U Splitu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Na splitskim prokurativama, uz pridržavanje epidemioloških mjera, u srijedu je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod”.   

“Vrijeme u kojem živimo je vrijeme kada kultura zajedništva i nade može povezivati države, nacije i građane svijeta,” istakao je Edin Nurkić, predsjednik “Preporoda” u Splitu.

U ime koordinacije bošnjačkih organizacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji Kadro Kulašin podsjetio je na burnu prošlost Bosne i Hercegovine.

“Bili su Rimljani, Osmanlije, bila Austro-ugarska monarhija i Kraljevina i SFR Jugoslavija, a Bosna i Hercegovina je opstala”, istaknuo je Kulašin.

 U ime grada Splita na svečanosti se čestitkama za Dan državnosti Bosne i Hercegovine pridružio i Pero Jurišin.

Sudionici manifestacije podsjetili su se na nedavno preminulog glumačkog velikana Mustafu Nadarevićai istakli da je ulogom inženjera Duje u TV seriji “Velo misto” trajno “povezao Hajduk, Split i Bosnu i Hercegovinu iz koje je potekao, jer – Hajduk živi vječno, a Bosna i Hercegovina živi vjekovima”.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Splitu je otvorena likovna izložba Blaženke Jukić, članice splitskog Kulturnog društva Bošnjaka, kojom se, kako je istaknuto, zagovara ravnopravnost spolova i osuđuje svako nasilje.

Izvor: Agencije

Previous London: Profesor Ahmed Kovačević dobitnik prestižne nagrade Kraljevskog instituta mašinskih inžinjera VB
Next Bosanske firme brzo se vratile na kosovsko tržište

You might also like

NAŠI DANI

Aveti fašizma: U Neumu žele zabraniti prodaju nekretnina Bošnjacima

Dragovoljci i veterani istakli kako je veliki problem prodaja nekretnina kojom se mijenja nacionalna struktura u Neumu… Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO ‘HB’-podružnica Neum dala je veliku podršku

NAŠI DANI

Amel Tuka dobio bosanski diplomatski pasoš: Ovo je poseban trenutak za mene

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu kao zaslužnom sportisti uručila diplomatski pasoš atletičaru Amelu Tuki., osvajaču srebrne medalje u trci na 800 metara na

NAŠI DANI

Državni Institut za mjeriteljstvo: Respiratori će biti upisani u Registar i proslijeđeni bolnicama

 Nakon što je Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine izvršio ekspertnu analizu dokumentacije 100 respiratora iz Kine koje je Federacija BiH platila više od 10 miliona KM, utvrđeno je da