U Srbiji hapšenja učesnika genocida u Srebrenici, među uhapšenim i Neđo Kasapin

“Najvažnija osoba” među sedam uhapšenih u Srbiji, zbog ratnih zločina u Srebrenici, je Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak Neđo Kasapin i koji je poslije rata postao uspješni biznismen u Srbiji, navela je agencija AP.

Majke Srebrenice svake godine dolaze na mjesto stradanja svojih najmilijih

Sredinom jula 2012. godine, Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv dvojice bivših oficira policije RS Nedeljka Milidragovića i Alekse Golijanina koji se terete za genocid počinjen nad Bošnjacima na području općine Srebrenica u ljeto 1995.

Bivši komandant jedne od jedinica u Specijalnoj brigadi policije MUP-a RS Milidragović i zamjenik komandanta Golijanin terete se za naređivanje masovnih likvidacija zarobljenih bošnjačkih muškaraca u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica i lično učestvovanje u njima.

Milidragović, kao zapovjednik voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije RS  i Golijanin, kao zamjenik zapovjednika voda u Centru, u razdoblju od 10. do 19. jula 1995. počinili su genocid.

Milidragović je živio u Beogradu,a Golijanin u Sremskoj Kamenici. Obojica su državljani Srbije.

Inače, veliki broj svjetskih medija objavio je kao glavnu vijest hapšenje u Srbiji za zločine na području općine Srebrenica, prenosi bh. novinska agencija Patria.

BBC prenosi izjavu zamjenika tužioca za ratne zločine Brune Vekarića koji je kazao da je ovo veoma bitan trenutak za Srbiju u “suočavanju sa prošlošću”.

– Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se tužilaštvo bavi masovnim ubijanjem civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici. Nikada se nismo bavili zločinama te veličine. Veoma je bitno da Srbija zauzme jasan stav što se tiče Srebrenice kroz sudski proces – rekao je Vekarić

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović, komentirajući hapšenja, kazala je kako porodice žrtava više ne vjeruju sudovima i suđenjima.

“To je trebalo davno uraditi, samo što ne znamo kako će im biti suđeno. Mi više u sudove i ne vjerujemo, jer nagrađuju zločince. Mi znamo – prošlost ne možemo vratiti, naši se ne mogu živi vratiti, ali je sud trebao i prije bolje raditi kako bi mlađe generacije bile opominjane i kako bi zločinci odgovarali za zločine koje su počinili, jer to nisu bile životinje, nego ljudi. To je bio narod, zaštićen, a nezaštićen”, izjavila je ona za Anadoliju.

Na nekoliko lokacija u Srbiji uhapšeno je osam osoba koje Tužilaštvo te zemlje tereti za ratne zločine u Kravici kod Srebrenice.

(agencije)

Previous Drašković: Od srpskih bombi u Sarajevu je ubijeno 12.000 civila
Next Gospodar finansija: Više od 3 milijarde KM državnog novca u Čovićevim rukama!

You might also like

NAŠI DANI

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira: Međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se 7. i 8. decembra 2021. godine kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma

NAŠI DANI

Trebevićka žičara mogla bi biti završena do 6. aprila 2017. godine

Izvedbeni projekat izgradnje Trebevićke žičare finaliziran je i bit će predat Općini Stari Grad koja će nakon toga izdati građevinsku dozvolu, piše bh. novinska agencija Patria. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić kazao je

NAŠI DANI

Podrška saigračima: Džeko i Misimović u kampu reprezentacije

„A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine su večeras odradili još jedan trening u sklopu priprema za utakmicu sa Finskom. Selektor Robert Prosinečki sa svojim saradnicima je na raspolaganju imao sve pozvane