U Srbiji hapšenja učesnika genocida u Srebrenici, među uhapšenim i Neđo Kasapin

“Najvažnija osoba” među sedam uhapšenih u Srbiji, zbog ratnih zločina u Srebrenici, je Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak Neđo Kasapin i koji je poslije rata postao uspješni biznismen u Srbiji, navela je agencija AP.

Majke Srebrenice svake godine dolaze na mjesto stradanja svojih najmilijih

Sredinom jula 2012. godine, Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv dvojice bivših oficira policije RS Nedeljka Milidragovića i Alekse Golijanina koji se terete za genocid počinjen nad Bošnjacima na području općine Srebrenica u ljeto 1995.

Bivši komandant jedne od jedinica u Specijalnoj brigadi policije MUP-a RS Milidragović i zamjenik komandanta Golijanin terete se za naređivanje masovnih likvidacija zarobljenih bošnjačkih muškaraca u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica i lično učestvovanje u njima.

Milidragović, kao zapovjednik voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije RS  i Golijanin, kao zamjenik zapovjednika voda u Centru, u razdoblju od 10. do 19. jula 1995. počinili su genocid.

Milidragović je živio u Beogradu,a Golijanin u Sremskoj Kamenici. Obojica su državljani Srbije.

Inače, veliki broj svjetskih medija objavio je kao glavnu vijest hapšenje u Srbiji za zločine na području općine Srebrenica, prenosi bh. novinska agencija Patria.

BBC prenosi izjavu zamjenika tužioca za ratne zločine Brune Vekarića koji je kazao da je ovo veoma bitan trenutak za Srbiju u “suočavanju sa prošlošću”.

– Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se tužilaštvo bavi masovnim ubijanjem civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici. Nikada se nismo bavili zločinama te veličine. Veoma je bitno da Srbija zauzme jasan stav što se tiče Srebrenice kroz sudski proces – rekao je Vekarić

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović, komentirajući hapšenja, kazala je kako porodice žrtava više ne vjeruju sudovima i suđenjima.

“To je trebalo davno uraditi, samo što ne znamo kako će im biti suđeno. Mi više u sudove i ne vjerujemo, jer nagrađuju zločince. Mi znamo – prošlost ne možemo vratiti, naši se ne mogu živi vratiti, ali je sud trebao i prije bolje raditi kako bi mlađe generacije bile opominjane i kako bi zločinci odgovarali za zločine koje su počinili, jer to nisu bile životinje, nego ljudi. To je bio narod, zaštićen, a nezaštićen”, izjavila je ona za Anadoliju.

Na nekoliko lokacija u Srbiji uhapšeno je osam osoba koje Tužilaštvo te zemlje tereti za ratne zločine u Kravici kod Srebrenice.

(agencije)

Previous Drašković: Od srpskih bombi u Sarajevu je ubijeno 12.000 civila
Next Gospodar finansija: Više od 3 milijarde KM državnog novca u Čovićevim rukama!

You might also like

NAŠI DANI

Izraelska vojska ubija 250 Palestinaca dnevno uz mnogo više života u opasnosti od gladi, bolesti i hladnoće

Izraelska vojska ubija Palestince po prosječnoj stopi od 250 ljudi dnevno, što znatno premašuje dnevni broj poginulih u bilo kojem drugom velikom sukobu posljednjih godina, saopćio je u četvrtak Oxfam

NAŠI DANI

Državni i premijeri entiteta – Kriza zahtijeva harmonizaciju mjera na svim nivoima vlasti

– Poremećaji u snabdijevanju energenatima i određenim proizvodima će se nastaviti, ali se procjenjuje da u ovom trenutku neće doći do nestašice bilo koje vrste proizvoda na domaćem tržištu, bez

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bivši tužilac za ratne zločine Srbije: U SREBRENICI JE BIO GENOCID I TAČKA

U Srebrenici se dogodio genocid, izjavio je jučer bivši srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na tribini “22 godine poslije sukoba: Da li su ratni zločini završena priča?”, koju