U susret najdražem gostu: Svečano ukrašeni dijelovi Baščaršije povodom mjeseca ramazana

U susret najdražem gostu: Svečano ukrašeni dijelovi Baščaršije povodom mjeseca ramazana

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana i najdražega gosta u kuće i srca muslimana, svečano su dekorisani i ukrašeni dijelovi Baščaršije, najuže starogradske jezgre.

Općina Stari Grad Sarajevo postavila je prigodne dekoracije na Baščaršijskom trgu, ispred Baščaršijske džamije, te u ulici Sarači.

Image

Kako je istakao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, ukrašavanje je počelo nekoliko dana ranije kako bi sve bilo spremno do početka mjeseca Ramazana, a pored dekoracija, vrši se i uređenje parkova, zelenih površina i javnih česmi koji će spremno dočekati veliki broj građana, ali i gostiju koji posjete Stari Grad tokom mjeseca ramazana.

“Stari Grad je mjesto gdje se vijekovima njeguju tradicija i običaji, a ramazani imaju posebnu čar i nigdje se duh ramazana ne osjeti kao u našim mahalama, avlijama, džamijama. Ove godine Stari Grad dočekuje Ramazan ljepši nego ikad i naša su vrata otvorena za sve vjernike, postače, ali i goste i putnike namjernike iz drugih krajeva. Obećao sam građanima da ćemo nakon novogodišnjih praznika nastaviti uljepšavati našu općinu i za druge prilike, a posebno za Ramazan i ovo je naše obećanje i poklon njima,” kazao je načelnik Hadžibajrić. “Neka mubarek Ramazan svima donese ljubav i međusobno razumijevanje, da se prisjetimo istinskih vrijednosti, činimo dobro, pomognemo onima koji su u stanju potrebe, bolesnim i nemoćnim. Svim muslimanima od srca želim dobro zdravlje, sreću i da predstojeći mjesec posta provedu u ibadetu i blagostanju,”poručio je načelnik Hadžibajrić.

Image

Ramazan je poseban mjesec za muslimane. To je najčasniji mjesec i jedini mjesec čije se ime spominje u Kur’anu. U njemu je najčasnija noć u godini, u njemu se spuštaju najčasniji meleci i u njemu je objavljen Kur’an, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz razlikovanje dobra od zla. Ove godine Ramazan počinje u srijedu 22.marta, dok je prvi dan posta 23.marta.

Image

Projekat dekorisanja uže starogradske jezgre realizovala je Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Previous Počeo rad na prvoj bosanskoj kraljevskoj operi 'Tvrtko, kralj bosanski'
Next Završen tekst knjige "od Batona do Kulina"

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U toku pripreme za osnivanje novih ergela bosanskih brdskih konja

U toku su pripreme za osnivanje još jedne ili dvije ergele bosanskog brdskog konja, najavili su iz Udruženja uzgajivača i ljubitelja bosanskog brdskog konja u Bosni i Hercegovini.  “U svakom slučaju čini

BH RAZGLEDNICA

Trebevićka žičara spremna dočekuje Sarajlije i goste glavnog grada (VIDEO)

  Privode se kraju posljednje pripreme za vožnju trebevićkom žičarom da bi Sarajlije i gosti 6. aprila, na rođendan grada, nakon 25 godina uživali u njegovim ljepotama posmatrajući ga iz

BH RAZGLEDNICA

Bihać i USK – dio Bosne koji postaje sve interesantnije odredište za mlade bračne parove koji, umjesto mora, radije biraju Unu

Grad Bihać je postao prepoznatljivo turističko odredište koje iz godine u godinu bilježi sve više posjeta domaćih i stranih turista koji svoj odmor žele provesti upravo ovdje. S obzirom na