U susret najdražem gostu: Svečano ukrašeni dijelovi Baščaršije povodom mjeseca ramazana

U susret najdražem gostu: Svečano ukrašeni dijelovi Baščaršije povodom mjeseca ramazana

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana i najdražega gosta u kuće i srca muslimana, svečano su dekorisani i ukrašeni dijelovi Baščaršije, najuže starogradske jezgre.

Općina Stari Grad Sarajevo postavila je prigodne dekoracije na Baščaršijskom trgu, ispred Baščaršijske džamije, te u ulici Sarači.

Image

Kako je istakao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, ukrašavanje je počelo nekoliko dana ranije kako bi sve bilo spremno do početka mjeseca Ramazana, a pored dekoracija, vrši se i uređenje parkova, zelenih površina i javnih česmi koji će spremno dočekati veliki broj građana, ali i gostiju koji posjete Stari Grad tokom mjeseca ramazana.

“Stari Grad je mjesto gdje se vijekovima njeguju tradicija i običaji, a ramazani imaju posebnu čar i nigdje se duh ramazana ne osjeti kao u našim mahalama, avlijama, džamijama. Ove godine Stari Grad dočekuje Ramazan ljepši nego ikad i naša su vrata otvorena za sve vjernike, postače, ali i goste i putnike namjernike iz drugih krajeva. Obećao sam građanima da ćemo nakon novogodišnjih praznika nastaviti uljepšavati našu općinu i za druge prilike, a posebno za Ramazan i ovo je naše obećanje i poklon njima,” kazao je načelnik Hadžibajrić. “Neka mubarek Ramazan svima donese ljubav i međusobno razumijevanje, da se prisjetimo istinskih vrijednosti, činimo dobro, pomognemo onima koji su u stanju potrebe, bolesnim i nemoćnim. Svim muslimanima od srca želim dobro zdravlje, sreću i da predstojeći mjesec posta provedu u ibadetu i blagostanju,”poručio je načelnik Hadžibajrić.

Image

Ramazan je poseban mjesec za muslimane. To je najčasniji mjesec i jedini mjesec čije se ime spominje u Kur’anu. U njemu je najčasnija noć u godini, u njemu se spuštaju najčasniji meleci i u njemu je objavljen Kur’an, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz razlikovanje dobra od zla. Ove godine Ramazan počinje u srijedu 22.marta, dok je prvi dan posta 23.marta.

Image

Projekat dekorisanja uže starogradske jezgre realizovala je Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Previous Počeo rad na prvoj bosanskoj kraljevskoj operi 'Tvrtko, kralj bosanski'
Next Završen tekst knjige "od Batona do Kulina"

You might also like

TURIZAM

Špilju Vjetrenicu u prošloj godini posjetilo 15 hiljada turista

  Špilju Vjetrenicu, jednu od najatraktivnijih špilja u Bosni i Hercegovini, u protekloj je godini posjetilo oko 15 hiljada turista, rekao je Feni vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Vjetrenica Nikša

BH RAZGLEDNICA

Mostar konačno došao na svoje, stara jezgra krcata turistima (Foto)

Više od godinu dana Mostar je patio zbog pandemije koronavirusa. Ipak dolaskom ljepših dana, ovaj hercegovački biser konačno je došao na svoje. Pogledajte kakva je atmosfera bila danas u Mostaru.

BH RAZGLEDNICA

Mostar: Vedad Bašić i Igor Kazić pobjednici 454. skokova sa Starog mosta

Vedad Bašić i Igor Kazić pobjednici su 454. skokova sa Starog mosta u Mostaru, javlja Anadolu Agency. Bašić je u kategoriji skokova na glavu trijumfovao sa maksimalnim brojem bodova, baš