U Travniku postavljeni bilbordi sa nazivom grada na pet bosanskih pisama

U Travniku postavljeni bilbordi sa nazivom grada na pet bosanskih pisama

Saradnja JU Gradska biblioteka Travnik sa Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu u okviru projekta „Bosanska pisma kroz (kulturnu) historiju“ započela je u septembru 2019. godine.

Potvrda ove saradnje u praksi ostvarena je u okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2019“ kada je projekat predstavljen i kada je nakon Grada Sarajeva, Travnik postao drugi grad u Bosni i Hercegovini koji je svoj naziv dobio na pet bosanskih pisama – glagoljici, bosančici, arebici, ćirilici i latinici.

Tada je JU Gradska biblioteka Travnik svim osnovnim i srednjim školama, dječijim vrtićima i obdaništima s područja općine Travnik podijelila B2 promotivne plakate s nazivom imena grada Travnika na pet bosanskih pisama. Planirano je da u okviru druge faze projekta, a pred početak ovogodišnje ljetne turističke sezone Travnik bude prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će dobiti i promotivne bilboarde s nazivom grada na pet bosanskih pisama, ali je pandemija utjecala na planove i prolongirala drugu fazu projekta.

Uključenjem BZK „Preporod“ Travnik u projekat i promocijom projekta u okviru programa kulturne manifestacije „Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka 2020“, ovih dana su promotivni bilboardi s nazivom imena grada Travnika na pet bosanskih pisama postavljeni uz magistralnu cestu na istočni i zapadni ulaz u Travnik.

Projekat „Bosanska pisma kroz (kulturnu) historiju“ pored toga što predstavlja izuzetan doprinos promociji jezičke i kulturne historije Travnika, kulture u najširem smislu, turizma i turističkih potencijala općine Travnik, potvrdio se upravo i kao praktična realizacija bosanskog bogatstva raznolikosti – započet u okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2019“, okončan okviru u kulturne manifestacije „Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka 2020“.

Projekat je u cjelosti podržan od strane Općine Travnik – Načelnika Općine Travnik.

Previous Općina Tešanj već deset godina uspješno pomaže mladima u otvaranju vlastitih biznisa
Next Poznati glumac Mustafa Nadarević preminuo u 77. godini

You might also like

NAŠI DANI

Tabuti sa žrtvama genocida na putu prema Potočarima

Iz visočkog preduzeća ”Gradska groblja” jutros će krenuti tri kombija sa 19 tabuta posmrtnih ostataka Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, kada je počinjen genocid u srebreničkoj enklavi, zaštićenoj zoni

NAŠI DANI

U Posušje se, iz Njemačke i Hrvatske, vraćaju porodice s djecom

Posušje je jedna od rijetkih općina u kojoj je zabilježen povratak porodica s djecom iz inostranstva, a posuški načelnik Ante Begić mišljenja je kako se s novim, demografskim mjerama, može

NAŠI DANI

Predsjednica Kosova: Prvo sankcije Srbiji, pa onda razgovori

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će tokom Samita Evropske političke zajednice u španskom gradu Granadi, zahtijevati da Srbija bude sankcionisana zbog čina agresije počinjene 24. septembra na sjeveru