U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

 Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla održana je danas u povodu 4. aprila, značajnog historijskog datuma u antifašističkoj tradiciji Tuzle. 

Tog 4. aprila 1992. godine tadašnji odbornici u Skupštini opštine Tuzla donijeli su jednoglasnu odluku o pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. 

Upravo tog datuma u svom izlaganju prisjetila se Nataša Perić, predsjednica Gradskog vijeća Tuzla, koja je istakla kako je Tuzla u skoro stotinu godina svoje historije uvijek bila na pravoj strani i podsjetila da su za odluku glasali odbornici svih nacionalnosti.

O značaju 4. aprila i njegovanju kulture sjećanja govorio je aktuelni gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić. 

– Skupština opštine je odluku o pružanju otpora donijela jednoglasno, a tadašnji tuzlanski palament je imao tu snagu, jer niti jedan drugi parlament u BiH to nije učinio. Tu odluku je donijelo osam političkih partija i osam različitih nacionalnosti, što je pokazalo tuzlansko jedinstvo, koje Tuzlu karakteriše stotinama godina unazad – rekao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Prije svečane sjednice Gradskog vijeća, mnogobrojne delegacije položile su vijence i cvijeće u spomen-kompleksu Slana Banja, a položeno je i cvijeće ispred prostorija u kojima je održana historijska sjednica Skupštine opštine Tuzla. 

-Političko jedinstvo i odlučnost Skupštine opštine Tuzla, pretvorilo se političko jedinstvo skoro svih građana i njihovu odlučnost, da po svaku cijenu odbrane Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Kolektivni strah pretvorio se u kolektivnu hrabrost, istakao je u programu RTV7 Tuzla načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla od 1986. do 1997. godine Mehmed Meša Bajrić.

Njihova jednoglasna odluka pokazala je da na području Tuzle neće biti nikakvih podjela, istakao je također u programu RTV7 Tuzla Zahid Selimbašić, predsjednik Udruženja pripadnika policije 1991.-1995. „4. april“ Tuzla, te dodaje da je nakon 32 godine poslije ponosan na sve one koji su tada dali veliki i značajni doprinos u odbrani Tuzle i BIH.

Previous Zarada kompanije Sisecam Soda Lukavac premašila 100 miliona maraka
Next Zecovi: Kada kukavičluk trijumfuje

You might also like

NAŠI DANI

Iftar u nekadašnjem kraljevskom dvoru bosanske dinastije Kotromanić (Video)

Tokom ramazana i u našoj se zemlji svakodnevno organiziraju javni iftari. Tako je ramazanska večera upriličena i u naselju Soko kod Gračanice, u nekadašnjem kraljevskom dvoru bosanske dinastije Kotromanić. Dvor

NAŠI DANI

Eli Tauber o Čovićevom pijetetu žrtvama Holokausta: Neka prvo ukine ulice ustaških ideologa

  Svima kao opomena – da se više nikad ne ponovi, napisao je na Twitteru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, uz fotografiju Zagrebačke katedrale koja je porukama mira obilježila 27.

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjca formiranja 206. viteške brdske brigade Zvornik 

U Sapni je danas obilježena 31. godišnjica od formiranja 206. viteške brdske brigade Zvornik. Brojne delegacije, bivši borci i patriote, položili su cvijeće na šehidsko spomen obilježje, gdje je historijski