U Tuzli obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

U Tuzli obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Dan maternjeg jezika obilježen je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli manifestacijom “Njegujmo pisanu riječ“.

Govor je dar koji smo dobili rođenjem na izvoru mačine ljubavi, a maternji jezik je, kako je rečeno, jezik našeg zavičaja i sastavnica našeg identiteta. To je odraz stanja uma i vječna je sastavnica kako individualnog, tako i kolektivnog identiteta.

– U svijetu pa i kod nas u Bosni i Hercegovini ne zauzimaju svi jezici istu poziciju u društvu. Tako imamo da su u obrazovnim sistemima zastupljeni samo određeni jezici i prema podacima UNESCO-a čak 40 posto stanovništva ne sluša u svome obrazovanju nastavu na svom maternjem jeziku. Slična je situacija i kod nas u BiH, posebno u bosanskohercegovačkom entitetu RS, gdje su dobrano ugrožena ljudska i prava djece kada je riječ o slušanju nastave na maternjem jeziku – izjavila je za Fenu redovna profesorica na katedri za Bosanski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Amira Turbić-Hadžagić.

Ona je stava da je u entitetu RS nastavni plan prilagođen djeci kojima je maternji jezik srpski, ali ne i djeci kojima je maternji jezik bosanski, odnosno hrvatski.

– Maternji jezik u Bosni i Hercegovini je pitanje nacionalizma, vođenja pogrešne politike političara bosanskohercegovačkog entiteta Republike srpske koji na taj način ne vrše ugrožavanje samo identiteta bošnjačkoga i hrvatskoga naroda, već podrivaju i ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu – istakla je Turbić-Hadžagić.

Ona je kazala da joj nije poznato da su oni koji vode procese u BiH ikada pitali nekoga iz akademske zajednice za savjet kada je riječ o negiranju Bosanskog jezika, te da se mora omogućiti dostojno i ravnopravno obrazovanje za svu djecu u našoj zemlji.

Izvor: Agencije

Previous BZK 'Preporod' obillježio Dan maternjeg jezika
Next Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku: Sve više đaka bošnjačke nacionalnosti u nastavi na maternjem jeziku

You might also like

HISTORIJA

Godišnjica Ahdname: Primjer kako različiti ljudi mogu zajedno živjeti

  Franjevački samostan “Duha Svetoga” u Fojnici, crkva i samostan izgrađeni u 14. stoljeću, danas čuva oko 50.000 knjiga, među kojima je oko 10.000 knjiga starih nekoliko stoljeća, piše Anadolu

HISTORIJA

KRATKI FILM Maria Kotromanjić – zaboravljena bosanska princeza

https://youtu.be/ZgUKjHF0t68   Učestvujte u našem izboru najvećeg bosanskog vladara… [polldaddy poll=9473624]

KULTURA I UMJETNOST

Završena trodnevna manifestacija Dani Bosne u Sloveniji

Bosansko akademsko društvo u Sloveniji ove godine je održalo trodnevnu manifestaciju Dani Bosne u Sloveniji, javlja Fena. Predsjednik BADS-a Edvin Dervišević istakao je da su ciljevi udruženja, koje je počelo