U Tuzli obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

U Tuzli obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Dan maternjeg jezika obilježen je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli manifestacijom “Njegujmo pisanu riječ“.

Govor je dar koji smo dobili rođenjem na izvoru mačine ljubavi, a maternji jezik je, kako je rečeno, jezik našeg zavičaja i sastavnica našeg identiteta. To je odraz stanja uma i vječna je sastavnica kako individualnog, tako i kolektivnog identiteta.

– U svijetu pa i kod nas u Bosni i Hercegovini ne zauzimaju svi jezici istu poziciju u društvu. Tako imamo da su u obrazovnim sistemima zastupljeni samo određeni jezici i prema podacima UNESCO-a čak 40 posto stanovništva ne sluša u svome obrazovanju nastavu na svom maternjem jeziku. Slična je situacija i kod nas u BiH, posebno u bosanskohercegovačkom entitetu RS, gdje su dobrano ugrožena ljudska i prava djece kada je riječ o slušanju nastave na maternjem jeziku – izjavila je za Fenu redovna profesorica na katedri za Bosanski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Amira Turbić-Hadžagić.

Ona je stava da je u entitetu RS nastavni plan prilagođen djeci kojima je maternji jezik srpski, ali ne i djeci kojima je maternji jezik bosanski, odnosno hrvatski.

– Maternji jezik u Bosni i Hercegovini je pitanje nacionalizma, vođenja pogrešne politike političara bosanskohercegovačkog entiteta Republike srpske koji na taj način ne vrše ugrožavanje samo identiteta bošnjačkoga i hrvatskoga naroda, već podrivaju i ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu – istakla je Turbić-Hadžagić.

Ona je kazala da joj nije poznato da su oni koji vode procese u BiH ikada pitali nekoga iz akademske zajednice za savjet kada je riječ o negiranju Bosanskog jezika, te da se mora omogućiti dostojno i ravnopravno obrazovanje za svu djecu u našoj zemlji.

Izvor: Agencije

Previous BZK 'Preporod' obillježio Dan maternjeg jezika
Next Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku: Sve više đaka bošnjačke nacionalnosti u nastavi na maternjem jeziku

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U povodu Dana državnosti: Pozorišna predstava ˝Bosanska bajka˝ izvedena u Bratuncu (Foto/Video)

  U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas je u Domu kulture u Bratuncu izvedena pozorišna predstava za djecu “Bosanska bajka”, koja je rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra

HISTORIJA

Naselja bosanske srednjevjekovne države – Blagaj

– Kad je bosanski ban Stjepan II Kotromanić zauzeo Hum, odlučio je da dođe u dvorac Bišće gdje je trebalo da ga dočekaju dubrovački poslanici sa darovima 1327 god. 1380

KULTURA I UMJETNOST

Manifestacija ‘Dani Instituta za jezik’ povodon Dana maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara, a Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu tim povodom od 21. februara do 21. marta 2020. godine organizira manifestaciju “Dani Instituta za