U Tuzli sutra počinje Festival ‘Sevdalinko u srcu te nosim’

U Tuzli sutra počinje Festival ‘Sevdalinko u srcu te nosim’

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla sutra počinje 13. Festival “Sevdalinko u srcu te nosim”, koji ima društvenu i kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrijedniju muzičku baštinu naših prostora.

U okviru Festivala, koji će trajati do 4. novembra, sutra od 11 sati bit će održano 3. međunarodno takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”, a za ovo takmičenje su uvedena i nova pravila. 

Pobjednik kategorije 2. Međunarodnog takmičenja harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”, bez obzira na starosno ograničenje, stiče pravo da se takmiči u narednoj kategoriji tog takmičenja.

Titula pobjednika takmičenja “Sevdalinko harmonikom opjevana” – sveukupni pobjednik, može pripasti svim takmičarima iz svih kategorija, a apsolutni pobjednik takmičenja dobija na poklon profesionalnu harmoniku. 

U srijedu, 3. novembra bit će upriličena takmičarska noć pjevača. Riječ je o autorskim kompozicijama u duhu sevdaha koje će biti propraćene nagradama za muziku, tekst i aranžman.

Ono što je svojstveno kao ideja i produkt Festivala “Sevdalinko u srcu te nosim” jeste glavna nagrada Plaketa Safet Isović koja je zaštićena na Institutu za intelektualno vlasništvo i produkt je ovog festivala od prije nekoliko godina.

U četvrtak, 4. novembra bit će održana revijalna noć u kojoj će nastupiti muzički umjetnici iz Bosne i Hercegovine.

Previous Zlatno doba u komšiluku? Beograd na govnima
Next ESOF otvorio HoReCa logistički centar u Sarajevu

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Bastašić: Sarajevo se u regiji izdvaja po filmskom i književnom festivalu

Crveni kofer je nova knjiga bh. književnice Lane Bastašić. Riječ je o pripovjednoj formi dnevnika, gdje autorka, pišući o vlastitom životu u Cirihu, sažima priču o životu uopšte – motive

KULTURA I UMJETNOST

Tešanj: Otvorena izložba „Između dvije imperije“

  Sinoć je u galeriji Opće biblioteke Tešanj otvorena izložba „Između dvije imperije – Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885 -1919.“ Na 33 izložene fotografije, u različitim formatima,  prikazana

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Izložba “Svjedok” o genocidu u Srebrenici, autora Adisa Lukača, otvorena u Bursi

U turskom gradu Bursi sinoć je otvorena izložba “Svjedok” o genocidu u Srebrenici, bosanskohercegovačkog umjetnika Adisa Lukača, javlja AA. Izložba u Bursi, kulturnoj prijestolnici turskog svijeta, otvorena je u saradnji