U USK-u se radilo na turističkoj ponudi: Nude još atrakcija i očekuju rekorde

U USK-u se radilo na turističkoj ponudi: Nude još atrakcija i očekuju rekorde

Turistička sezona u Bihaću je počela s dolaskom proljeća. Najveći broj turista je iz zemalja Zapadne Evrope, Sjedinjenih Američkih Drržava i Bliskog Istoka koji rado posjećuju Unu, historijske spomenike, ali i događaje turističke zajednice grada Bihaća. Najatraktivniji, najinteresantniji i najuzbudljiviji dio rijeke je Štrbački buk, ali kako se ove godine radilo na turističkoj ponudi, atraktivne su postale i druge lokacije Unsko-sanskog kantona.

Sve je više onih koji odmor žele provesti u Bihaću. Iako ljeto još nije počelo, turistička sezona jeste. Historijske ljepote, reljef, a ponajviše Una očaravaju posjetitelje, a neki od njih dolaze prvi put i ne skrivaju oduševljenje, stoga će, kažu – ponovo doći. Bihać nudi sve vidove odmora turistima kojih je zbog visokih cijena na Jadranu sve više na Uni.

Prema prošlogodišnjim podacima u Bihaću su 2023. godine boravili i noćenja ostvarili turisti iz 96 zemalja svijeta. Kalendar događaja se popunjava, stoga u Turističkoj zajednici očekuju da će samo zbog toga broj noćenja porasti i do deset posto.

„Prošle se godine znalo desiti da budu tu, vide nešto oko čega se mogu eventualno zadržati, neki festival i kažu: ‘Otići ćemo još nešto da pogledamo pa ćemo se vratiti.’ Znači da treba ljudima pružiti mogućnost ostanka da bi se i zadržali. Ne možemo se samo osvrnuti na našu prirodu, na to što oni treba da vide, moramo im pružiti dodatni sadržaj“, ističe Dijana Pečenković, v. d. direktora Turističke zajednice Grada Bihaća.

U doba pandemije je turizam u Bihaću doživio ekspanziju, jer su turisti iz svih dijelova zemlje dolazili upoznati ljepote Krajine. Tadašnji tempo turističke sezone u Bihaću se svake godine premašuje pa iz Nacionalnog parka Una kažu da opet očekuju rekordnu sezonu.

„Nacionalni park postoji 13-14 godina i dosta se toga napravilo. Međutim, naravno da postoje još određeni detalji koje trebamo uraditi i u narednom periodu. Ako i vremenski uvjeti budu dozvoljavali takvo nešto, turistička sezona ove godine će biti dosta bolja“, kaže Alen Zulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Videoprilog FTV.

Previous Medalje za učenike iz Bihaća na Olimpijadi naučnih projekata ISTEC u Indoneziji
Next MHE – u jednom entitetu zabranjene, u drugom se grade na skoro svakom riječnom toku

You might also like

TURIZAM

Bosna i Hercegovina ima najbolje hotele u Evropi!

Globalno poznata i najveća internet-stranica za pretraživanje hotelskih smještaja i istraživanje turističkih destinacija “Trivago” nedavno je objavila listu država koje imaju najbolje hotele u Evropi, a prvo mjesto po kvalitetu hotelskog

TURIZAM

Konjic: Otvoren Hotel “Han Jelica”, koji će uskoro imati ski stazu sa ski liftom

1. je na planini Jelica, koja je udaljena 15 kilometara od Konjica, otvoren Hotel “Han Jelica”, koji je nova poslovna jedinica firme PBP doo Konjic, koja se više od jedne

BAŠTINA

Počinje skijaška sezona na Vlašiću, objavljene i cijene vertikalnog transporta

Ovih dana (jučer, danas i sutra) otvaraju se skijališta na poznatoj planini i popularnom zimskom odredištu u Srednjoj Bosni. Ovo su cijene ski liftova na Vlašiću, objavljene na vlasiclive.com: Ski