U Vijećnici predstavljena knjiga Jovana Divjaka ‘Ne pucaj!’

U Vijećnici predstavljena knjiga Jovana Divjaka ‘Ne pucaj!’

Knjiga od tri toma “Ne pucaj!” autora Jovana Divjaka posthumno je predstavljena u sarajevskoj Vijećnici na prvu godišnjicu Divjakove smrti, javlja Fena.

Brojni poštovaoci autorovog lika i djela prisustvovali su ovom događaju.

Iako je u publici bilo “šaroliko društvo”, kako je kazao jedan od promotora, velika posjećenost svjedoči da su mnogi ljudi iskreno voljeli Divjaka zbog njegove visokomoralne ličnosti.

Omiljeni komandant unutar struktura Armije RBiH tokom proteklog rata, Divjak je na promociji bio tema najviše u kontekstu prvorazrednih ljudskih vrlina.

Osnivač udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, humanista, pravednik, narodni čovjek, heroj, riječi su kojima su ga promotori opisivali.

– Heroj je u očima svih nas koji su ga poznavali – rekla je Florence Hartmann, jedna od promotorica, bivša glasnogovornica Haškog tribunala, novinarka i spisateljica, dobitnica Šestoaprilske nagrade Sarajeva.

Slavko Šantić, također u ulozi promotora i jedan od urednika knjige, između ostalog je rekao da će čitaocu biti jasno kako je i zašto Divjak dostojanstveno prkosio nedaćama i zašto je dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja.

Promotor Valerijan Žujo kaže da je Divjak ovom knjigom podigao sebi spomenik koji neće biti moguće srušiti. Učinio je i to vrlo inteligentno te će budućim istoričarima djelo poslužiti za istinu “o ovom našem vremenu”, rekao je ovaj promotor.

Drugi spomenik podignut je Divjaku već za života osnivanjem udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, rečeno je na promociji, jer je i sam kao vrlo obrazovan čovjek spoznavao značaj školovanja mladih, pa je iz fondacije njegovog udruženja stipendiran veliki broj đaka i studenata.

Iz Udruženja koje je Divjak osnovao, izvršni direktor Edin Bećirović poručio je da će Divjakova zamisao ostati očuvana nastavkom misije te asocijacije.

Knjiga “Ne pucaj!” sastoji se od tri toma, od kojih su prva dva Divjakovi ratni dnevnici iz 1992. i 1993. godine.

Jedan od brojnih promotora bio je Manel Vila i Motllo, dugogodišnji službenik u Gradskom vijeću Barselone i u Vladi Katalonije, počasni građanin Sarajeva od 2015. godine.

On je novinarima rekao da je došao u Sarajevo obilježiti godišnjicu Divjakove smrti jer je tokom ratne 1992. godine bio u ratnom Sarajevu te je delegacija grada kojeg je zastupao uspostavila izvrsnu saradnju s Divjakom i Udruženjem “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”.

Jedna od promotorica bila je i Vildana Selimbegović, novinarka, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista “Oslobođenje”, a moderirala je Duška Jurišić.

Previous Ismir Mirvić, većinski vlasnik i predsjednik FK Sarajevo: Želim evropske timove na punom Koševu
Next Energoinvest - Uspješna realizacija projekta u Tanzaniji u sklopu interkonekcije afričkih zemalja

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Krleža se divio bosanskoj kulturi te smatrao je nadmoćnom u odnosu na hrvatsku, čak i ukupnu evropsku

Miroslav Krleža, hrvatski književnik (Zagreb, 7. VII. 1893 – Zagreb, 29. XII. 1981). Autor najznačajnijih tekstova hrvatske književnosti XX. st. i pokretač mnogih kulturnih inicijativa zasnovanih na kritičkom osvješćivanju hrvatskog društva… bio je zaljubljenik Bosne i, u vremenu kad to možda nije

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Simpozij “Kulturno-historijsko naslijeđe bosanskog srednjovjekovlja“ i izložba Bosanski jezik i školstvo 1823–2023.

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu u okviru Dana Instituta organizovao je danas na toj visokoškolskoj ustanovi simpozij “Kulturno-historijsko naslijeđe bosanskog srednjovjekovlja“. Uvodničari su bili naučna saradnica Instituta za jezik

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Tersli Hadžibeg iz bosanske mahale vratio književnosti prirodno pravo

U novijoj historiji bosanskohercegovačke književnosti malo je onih koji su svojom pojavom, bez naročite pomoći medija i marketinških stručnjaka, osvojili veliku publiku. Sarajevski pisac Kemal Čopra jedan je od rijetkih kojima