Učenici iz naše države osvojili 18 medalja na ‘Owlypia’ Međunarodnom takmičenju

Učenici iz naše države osvojili 18 medalja na ‘Owlypia’ Međunarodnom takmičenju

Učenici Richmond Park Međunarodne osnovne škole iz Sarajeva osvojili su 15 pojedinačnih i tri timske medalje na ovogodišnjem “Owlypia” intelektualnom takmičenju – “Local Virtual Round”, na kojem je učestvovalo više od 130 učenika iz šest zemalja.

Owlypia je intelektualno takmičenje podijeljeno u kategorije umjetnosti i dizajna, ekonomije i biznisa, književnosti i kulture, nauke i tehnologije i društvenih nauka. Takmičenje se održava unazad pet godina u organizaciji Perceptum Education i Social Enterprise čije je sjedište u Londonu. Koncept takmičenja je osmišljen tako da se održava online – putem interneta, te situacija sa pandemijom korona virusa nije utjecala na ovogodišnje održavanje takmičenja.

Učenici Luna Krunić, Aiša Sijarić, Farah Žiga, Ajlin Turčinović, Saira Hebibović, Ali Sefo, Omar Khallaf i Jan Arjan Huković, na ovogodišnjem Owlypia Local Virtual Round, takmičili su se u sklopu tri tima u kategorijama Owlyns (uzrast od 9 do 11 godina) i Owlets (uzrast od 12 do 14 godina), oblasti književnosti i kulture, društvenih nauka i ekonomije i biznisa. Svoje intelektualno znanje obračunali su sa učenicima iz Turske, Mađarske, Rumunije, Kosova i Moldavije. Pokazavši izvanredno znanje u navedenim oblastima, te u vještinama poput govorništva, vođenja debate i timskog rada, učenici su osvojili 5 zlatnih, 9 srebrnih i 1 bronzanu medalju.

„Tokom priprema za ovogodišnje takmičenje stekli smo nova znanja, a samo takmičenje i upoznavanje vršnjaka iz pet drugih zemalja je i više nego sjajno iskustvo koje ćemo dugo pamtiti. Drago mi je da nam je škola pružila sve potrebne uslove za učešće na takmičenju i postizanje ovog značajnog rezultata, te koristim priliku posebno se zahvaliti našim mentoricama, profesoricama Jovanki i Halidi koje su nas nesebično pripremale i bodrile kroz cijeli proces“, rekla je Luna Krunić, učenica osmog razreda Richmond Park Međunarodne osnovne škole Sarajevo.

„Iako su se našli u jakoj konkurenciji timova iz Turske, Mađarske, Rumunije, Moldavije i Kosova, učenici naše škole su postigli veliki uspjeh kako za školu, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Projekti ovog tipa su sjajna prilika učenicima da prošire svoja znanja, steknu nova iskustva i upoznaju vršnjake iz različitih dijelova svijeta, što su ujedno i razlozi zbog kojih u našoj školi veliku pažnju pridajemo ovakvim projektima.“, istakla je mentorica tima Halida Hrkalović.

Okićeni medaljama učenici Richmond Park Međunarodne osnovne škole kažu da sa takmičenja nose pozitivna iskustva, te najavljuju da će u narednom periodu nastaviti kontinuirani rad kako bi bili što spremniji za predstojeće svjetsko takmičenje, Global Virtual Round, koje će se održati u toku mjeseca jula tekuće godine.

„Mi nastavljamo sa pripremama za sljedeći nivo takmičenja, Global Virtual Round, i iskreno se nadamo da ćemo još jednom imati priliku se vratiti okićeni brojnim medaljama i time na svjetskoj sceni predstaviti Bosnu i Hercegovinu u najljepšem svjetlu“, zaključila je mentorica tima Jovanka Tešanović.

Previous Bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije suočeni s doživotnim zatvorom
Next Goražde: Njemačka kompanija zapošljava oko 150 radnika

You might also like

ZDRAVLJE

Tečnost za higijenu usta ubija koronavirus za 30 sekundi

Proizvod koji mnogi koriste za higijenu usta i zuba mogao bi da postane dio svakodnevice i onih koji to nisu radili do sada jer su laboratorijski testovi pokazali da može

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Međunarodni kongres bazičnih nauka u Pekingu – Mahiru Hadžiću nagrada za najbolji naučni rad objavljen u zadnjih pet godina

Na Međunarodnom kongresu bazičnih nauka (ICBS) koji je prije dva dana započeo u Pekingu na temu “Napredna nauka za čovječanstvo” (Advanced Science for Humanity) učestvuje oko 800 vrhunskih naučnika i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Lamija Balić osvojila bronzanu medalju na naučnoj olimpijadi projekata u Brazilu

Na 34. međunarodnoj naučnoj olimpijadi projekata “MOSTRATEC” koja je održana u Brazilu, predstavljeno je 700 projekata iz cijelog svijeta. Lamija Balić, studentica Burch univerziteta, bila je jedina predstavnica iz Bosne