Učešće Oružanih snaga BiH u gašenjima požara uspješno okončano

Učešće Oružanih snaga BiH u gašenjima požara uspješno okončano

Nakon višednevne uspješne upotrebe resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u gašenjima požara širom zemlje, u utorak 14. aprila nije bilo novih zahtjeva za pomoći OS BiH u gašenjima požara.

U jeku pandemije COVID-19, Oružane snage BiH učestvovale su u operacijama gašenja požara po pozivu i u potpunoj koordinaciji sa civilnim strukturama u općinama Drvar, Tuzla, Prozor i Mostar. Požari su uspješno lokalizirani.

Pripadnici 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH iz kasarne Rajlovac, helikopterima UH-1H iz zraka su gasili požare kod Drvara 19. marta, kod Tuzle 8. aprila te istoga dana drugim helikopterom na području općine Prozor, gdje su nastavili gašenje 9. i 10. aprila. Na području Mostara gasili su od petka 10. aprila, gdje je angažman završen u ponedjeljak 13. aprila.

Svi letovi provode se uz sve potrebne sigurnosne mjere u vrijeme pandemije COVID-19. Operacije gašenja požara su se uspješno izvršavale i pored nepovoljnih meteo uslova, jakog vjetra te teško pristupačnog terena za helikopterske nalete s vedrom. Ukupno je utrošeno 41,8 sati resursa helikoptera OS BiH i izbačeno oko 120.000 litara vode.

Pored toga, pripadnici 4. pješadijske brigade OS BiH u noći sa 12. na 13. aprila, ljudskim i materijalnim resursima pružili su podršku civilnim organima u gašenju i lokaliziranju požarišta na području Rujišta kod Mostara. Zajedno sa grupom civila, pripadnicima Gorske službe spašavanja i u koordinaciji sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Mostar, zadatak je realiziran, i požar je stavljen pod kontrolu.

Oružane snage BiH su potpuno tehnički osposobljene te profesionalno spremne i obučene odgovoriti na sve zahtjeve civilnih struktura, kada su požari u pitanju. Gašenje požara iz zraka predstavlja jedan od najopasnijih i najsloženijih letačkih zadataka, zbog čega su helikopteri OS BiH opremljeni specijaliziranom opremom namijenjenom za te vrste letova. Helikopterske posade OS BiH su obučene i imaju mnogo iskustva kada je riječ o gašenjima požara na lokalitetima širom Bosne i Hercegovine te ove zadatke izvršavaju u skladu sa najvišim sigurnosnim standardima. Ekstremno visoke temperature, težina podvjesnog tereta i slaba vidljivost na požarištu zahtijevaju najviši stepen osposobljenosti helikopterskih posada i besprijekornu posadnu koordinaciju.

Tokom izvršenja zadataka pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pridržavali su se svih mjera zaštite od COVID-19. Ovim putem pozivamo sve građane BiH, da svi zajedno istrajemo u uspješnoj borbi protiv širenja COVID-19, pridržavajući se svih zvaničnih preporuka, mjera prevencije i zaštite.

Još jednom naglašavamo da će Oružane snage BiH djelovati na zahtjev i uz odobrenje Predsjedništva BiH, te biti spremne da reagiraju u skladu sa zakonom propisanom misijom da bi pružile pomoć civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Previous Komšić uputio čestitku svim Bosancima i Hercegovcima povodom 15. aprila - Dana Armije RBiH
Next Bosnalijek pored snabdijevanje medicinskih ustanova i građana, donira i lijekove

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica Turković: Biden u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu bio na strani istine i pravde

Sjedinjene Američke Države su u proteklim decenijama bez  sumnje bile i ostale uz Bosnu i Hercegovinu, kao jedan od najvažnijih prijatelja naše zemlje. Svaka administracija je, od okončanja agresije snažno

NAŠI DANI

Sjećanje na 1.601 ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva: Bol roditelja sve je veća

Danas se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva kao spomen na sve ubijene mališane od 1992. do 1995. godine. Prema podacima Udruženja roditelja ubijene djece, tokom opsade Sarajeva, koja

NAŠI DANI

O politici ‘osmorke’: ‘Prikazuje se podanički mentalitet da je to degutantno gledati’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatrao je da je, u situaciji u kojoj nam je predočen program rada buduće bh. vlade u kojem su izostavljeni ključni elementi za