Udruženje “Ladies” Eindhoven: Kreativne i vrijedne bosanske žene

Udruženje “Ladies” Eindhoven: Kreativne i vrijedne bosanske žene

Piše: Zekira Kira AHMIĆ

Da ideš na kraj svijeta u potragu za srećom, nećeš je naći, jer sreća je tu, u nama, i svuda oko nas. Ona dotiče najosjetljivija pitanja ljudskog postojanja, kao što su familija i prijateljstvo. Prijateljstvo, to je nešto što se rađa, njeguje, pamti, boli, voli, prašta, uživa i ono je u duši, u srcu, i ta toplina nas grije i spaja.
U potragu za prijateljstvom krenula je 2012. godine Mirsada Hadžiegrić, žena u uniformi, sa završenom policijskom akademijom u Holandiji. Radeći jedan projekat, na svome poslu, došla je na ideju da okupi oko sebe svoje zemljakinje sa trusnog i ratom uništenog područja Bosne i Hercegovine.

Tada smo bile poprilično izgubljene, obuzimao nas je osjećaj zajedništva, bliskosti, saosjećanja i potrebe da pomognemo jedna drugoj. I tako smo se počele okupljati uz našu predsjednicu Mirsadu i ostale članice Udruženja.

Željele smo zaboraviti svakodnevnicu, skinuti radnu uniformu, prepustiti muževima kućne obaveze, napraviti bogatu trpezu bosanskohercegovačkih, pa i sandžačkih specijaliteta. Okupljali smo se u sali Unitas uz akorde Sinišinog sintisajzera i milozvučne tanane glasove Dalide Ibrić, jedne od bh. predstavnica na Evroviziji 2002. i Harisa Alagića, pobjednika X Factora u Holandiji 2013. godine.

Naš moto je bio probuditi ono najljepše u sebi, pokloniti ono što vrijedi u nama, podijeliti svoju dobrotu, plemenitost i iskrenost. Zatim prenijeti znanje koje posjedujemo i “živjeti život da živiš”.
Sve ove godine našeg postojanja u udruženju se nije sjedilo, niti tapkalo u mjestu. Uvijek se nešto dešavalo. Susretale smo se raznim teškoćama, ali smo to sportski prevazilazile.

Organizovale smo edukativne programe, promocije knjiga, promocije filmova, antistres terapije sa Berkom Nezić, humanitarne akcije tokom poplava u Bosni 2014. godine, zatim prikupljanja pomoći ugroženim porodicama u različitim dijelovima naše domovine. Najinteresantnije su bile naše ekskurzije, izmedju ostalog: Prag, Berlin, Amsterdam, London, Gent, Pariz, Den Haag, Istanbul, Rim, kao i prošlogodišnji rad na pozorišnoj predstavi BOEMKE U FRIZERSKOM SALONU, koju je napisala, Zekira Kira Ahmić, u saradnji sa Mirsadom Hadžiegrić. Radnja predstave smještena je u ratne godine, august 1992. pa do februara 1995. Osvrće se na život bosanskohercegovačkih izbjeglica koje su, njih 700, bile prihvaćene u Azilskom centru WILLEM I kazerne u DEN BOSCH HOLANDIJA.

Predstava je bila odraz i snaga bosanskih žena koje su se suočile na početku rata sa novim izazovima u jednoj tuđoj i nepoznatoj zemlji. U pozadini njihovih života su protjerivanje sa kućnog ognjišta, ubijanje njihovih najmilijih i zatočeništva po logorima. Nada, koja je visila u zraku, da će rat ubrzo stati i desiti se povratak,ubrzo je iščeznula.

Cilj je bio predstaviti žene iz udruženja „Ladies“, amaterke, njih 17, koje su igrale same sebe. Trebalo je naći izlaz iz okova, pobijediti traume, noćne more i izaći iz običnog života. Uložile smo mnogo truda i znanja da bismo uvjerljivo pokazale i iznijele likove koje glumimo, unijele svoje emocije, snagu i sposobnost. Sa ovom tragikomičnom predstavom smo više puta gostovale u različitim gradovima Holandije, gdje je bio veliki odziv i interesovanje. Gostovale smo u Engleskoj i našoj dragoj domovini Bosni i Hercegovini, BKC Sarajevo i Tuzla.

U 2017. godini se želimo predstaviti dramskom predstavom “LADIES-TOURS”, u kojoj igra 10 žena. Ova predstava je drugog karaktera, sa puno humora i smijeha, a napisala ju je ponovo Zekira Kira Ahmić, u saradnji sa Mirsadom Hadžiegrić. Naročito će biti interesantna publici u dijaspori. Prepoznat će slične situacije, sa kojim su se susretali tokom boravka u našoj domovini, za vrijeme godišnjih odmora.
Puževa kućica Vas čeka. Prije ili kasnije možete izaći iz nje. Dozvolite to sebi i putujte sa nama:

Udruženje „Ladies“ Eindhoven Vas poziva na premijeru predstave ili komedije „Ladies-tours“ 17. marta 2017. godine, sala UNITAS, sa početkom u 21:00, VLOEKHOVENSEWEG 49 EINDHOVEN. Dobrodošli na naše zajedničko putovanje.

Izvor: podrinje.online

Previous Uzgoj bosanskog brdskog konja: novi uzgajivači u Srbiji i Austriji
Next U najčuvenijem istanbulskom muzeju retrospektivna izložba Mersada Berbera - "Alegorija Bosne"

You might also like

NAŠI LJUDI

Životna priča Izeta Buče: Iz Goražda ga UN izvukao ranjenog, sinoć se s ekipom filma “1917” okitio Oscarom

Bosanac Izet Bučo, koji je teško ranjen i evakuiran iz Goražda 1994. godine, sinoć je na 92. dodjeli Oscara s ekipom ratne drame “1917” reditelja Sama Mendesa nagrađen Oskarom za

NAŠI LJUDI

Godišnje u Bosnu i Hercegovinu iz dijaspore dođe više od tri milijarde KM (VIDEO)

  Više od tri milijarde KM bosanska dijaspora iz 54 države svijeta pošalje godišnje u svoju državu, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, a predstavnici Svjetskog saveza dijaspore smatraju

NAŠI LJUDI

Dr. Aida Kamišalić Latifić, Inženjerka godine u Sloveniji

Inženjerka godine 2019. u Sloveniji postala je dr. Aida Kamišalić Latifić, predavačica i istraživačica na Fakultetu elektrotehnike i informatike Univerziteta u Mariboru, izvještavaju slovenski mediji. “Mogu ti uzeti sve osim