Udruženje Roma će tužiti Srbiju zbog “tolerisanja ratnih zločina”

Udruženje Roma će tužiti Srbiju zbog “tolerisanja ratnih zločina”

 

Predstavnici srbijanske romske zajednice najavili su podizanje tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava nakon što je Sud u Beogradu oslobodio krivice šest bivših pripadnika jedinice “Simini četnici” za ubistvo romskih civila u Bosni i Hercegovini, prenosi BIRN.

Nacionalni savjet romske nacionalne manjine i nevladina organizacija Romski centar za strategiju, razvoj i demokratiju najavili su da će uskoro podnijeti tužbu protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog presude kojom je oslobođeno šest bivših pripadnika jedinice “Simini četnici” za ubistva 27 romskih civila u selu Skočić u BiH u julu 1992. godine.

“Srbija je tolerisala težak ratni zločin koji su izvršili državljani Srbije pod uniformom i oružjem koje su im dali tadašnja Jugoslovenska narodna armija (JNA), Vojska Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije”, najavili su iz udruženja.

Agencija BETA prenosi da su oni uputili otvoreno pismo, najavljujući tužbu, srbijanskom predsjedniku, premijerki i ministru pravde, kao i OSCE-u te nekolicini drugih međunarodnih organizacija. U otvorenom pismu navode da je ova presuda “skandalozna” i da su njom “poniženi svi Romi, a posebno oni koji su preživjeli masakr”. Dodali su da će takva presuda značajno uticati na stav pripadnika romske populacije prema državi i doprinijeti povećanju tenzija i jaza između Srba i Roma.

U vezi sa presudom donesenom prošle sedmice oglasila se i nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, koja je navela da će odluka Apelacionog suda da oslobodi pripadnike paravojne grupe “Simini četnici” otežavati uspješno krivično gonjenje u budućnosti.

Iz Fonda pojašnjavaju da ova presuda postavlja pred pravosudne organe “skoro nemoguće uslove koje mora ispuniti prilikom procesuiranja složenih predmeta ratnih zločina”.

“Zauzeti stav Apelacionog suda je takav da u budućoj praksi može dovesti do oslobađanja brojnih počinioca ratnih zločina koji su, po pravilu djelujući u grupama sa zajedničkim ciljem, izvršavali masovne zločine”, navodi se u saopštenju za štampu koje je izdao Fond.

Apelacioni sud u Beogradu je 25. juna potvrdio oslobađajuću presudu u odnosu na šest bivših pripadnika jedinice “Simini četnici” da su ubili romske civile u selu Skočić u blizini Zvornika, njihove leševe bacili u jamu, a potom aktivirali ručnu bombu. Još jedan civil je ubijen u seoskom dvorištu.

Istom presudom, tri pripadnika te paravojne grupe – Zoran Alić, Zoran Đurđević i Tomislav Gavrić, osuđeni su za nečovječno postupanje, narušavanje fizičkog integriteta, seksualno ponižavanje i silovanje.

Đurđević i Gavrić su osuđeni na po deset godina zatvora, dok je Zoran Alić dobio šest godina.

Međutim, Fond tvrdi da je Apelacioni sud pokazao “fundamentalno nepoznavanje načina djelovanja jedinice ‘Simini četnici’”.

“Jedinica ‘Simini četnici’ postojala je duži vremenski period u kojem su njeni pripadnici počinili brojne zločine. Svaki pripadnik je, djelujući na bazi podjele uloga, svoje radnje sprovodio radi ostvarivanja zajedničkog cilja ove jedinice”, kažu iz Fonda.

Previous "Sarajevo Halal Fair" okuplja proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta
Next Važno je da poruku prime oni u čije ime je izvršen genocid u Srebrenici

You might also like

NAŠI DANI

Srbijansko gnijezdo za zločince

General i komandant VRS-a Milenko Živanović je 101. optuženik koji je nedostupan bh. pravosuđu koje ga tereti za zločine protiv čovječnosti, počinjene na području Srebrenice i Žepe u julu 95.

NAŠI DANI

Britanska ministrica položila vijenac na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss, boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Tokom susreta sa bh. zvaničnicima, istaknuti su dobri bilateralni odnosi, a šefica britanske diplomatije kazala je

NAŠI DANI

Nije uspjela naći kosti sina Nine: Preminula srebrenička majka Hajra Ćatić

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i srebrenička majka koja nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, preminula je u utorak u Sarajevu. Ovu informaciju za AA potvrdila je Nura