Udruženje “Val” nastavlja s uređenjem goraždanskog izletišta Sadba

Udruženje “Val” nastavlja s uređenjem goraždanskog izletišta Sadba

Udruženje za ekologiju i rekreaciju “Val” nastavlja aktivnosti na uređenju goraždanskog izletišta Sadba, na obali Drine.  

Jedinstven ambijent koji je nekada bio najpopularnije izletište, godinama je bio zapušten, a članovi ovog udruženja vlastitim primjerom uspjeli su pokazati kako se može doprinijeti ljepšem i sadržajnijem okruženju i iskoristiti potencijal kojim je priroda obdarila ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Nakon uređenja i čišćenja izletišta te postavljanja prvih šadrvana prošle godine, ovih dana lokalitet Sadbe je obogaćen dodatnim šadrvanima, sadnicama ali i igralištem za djecu.

Član udruženja Adnan Tataragić ističe da su ove aktivnosti realizirane uz podršku ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline i Vlade BPK Goražde.

– Resorno ministarstvo naš projekat podržalo je sa 3.000 KM koje smo utrošili za postavljanje još dva šadrvana i jedan dio mobilijara za dječiji park. Naša tri najmlađa člana su kao neformalna grupa kandidovali i projekat prema Omladinskoj banci koju finansiraju Grad Goražde i Fondacija „Mozaik“ i dodijeljeno im je 1.400 KM a ta sredstva ćemo takođe iskoristiti da dodatno obogatimo dječiji park sa drvenom kućicom, toboganom, ljuljačkama, dječijim pješčanikom i klupama – pojašnjava Tataragić, piše Fena.

Dodaje da udruženje ima i druge planove, kako bi Sadba postala najatraktivnije izletište u Goraždu.

– Ogradili smo zelenu površinu i onemogućili parkiranje vozila na travi, a planiramo raditi i dva terena za odbojku na pijesku i mali fudbal. Drago nam je da su i građani prepoznali naša nastojanja da ovaj prostor ponovo bude mjesto okupljanja i druženja. Put do izletišta je u lošem stanju, i bilo bi dobro da se odazovu nadležni organi da nam pomognu u sanaciji, a takođe tragamo i za riješenjem smeća, pa vidjet ćemo da li postavljati kante ili pronaći negi drugi način – kazao je Tataragić.

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Bojan Krunić naglašava da su ministarstvo ali i Vlada BPK prepoznali nastojanja ovog, ali i drugih srodnih udruženja koja žele doprinijeti ljepšem i sadržajnijem ambijentu grada i kantona.

– U prvoj godini dodjelili smo oko 6.000 KM udruženju “Val” za početno uređenje ovog izletišta odnosno plaže na Sadbi i to su bili najveći izdaci, dok smo u 2020. godini obezbijedili još 3.000 KM putem javnog poziva, a takođe i Vlada BPK sa svog koda je uplatila još 1.000 KM tako da je ukupan iznos koji smo izdvojili oko 10.000 KM. Ja se nadam da momci iz Udruženja “Val” neće odustati, jer mislim da ovo treba još da se razvija, ima dovoljno prostora za nove sadržaje – kazao je ministar Krunić.

Dodao je da je pored izletišta Sadba, posredstvom drugih udruženja u toku uređenje još nekih lokacija u Goraždu.

– U toku je uređenje još tri izletišta što finansira ovo ministarstvo, a riječ je o izletištu u naselju Zupčići, zatim plaži u Vranićima dok će završni biti projekat uređenja izletišta Gubavica gdje smo ušli u poodmakle pregovore sa Gradskom upravom oko izdavanja potrebnih dozvola. Na ovaj način Goražde će dobiti reprezentativna izletišta koja će biti na raspolaganju svim građanima ali i turistima koji dođu u ovaj grad – rekao je resorni ministar.

Previous Nakon njemačkog NE konceptu ‘legitimnoga političkog predstavljanja’
Next Fahrudin Hukić oživio dječački san i podigao jedinu vodenicu na rijeci Jali

You might also like

TURIZAM

Uspješna sezona – Sarajevo posjetilo pola miliona turista iz 162 zemlje

  Brojni svjetski turistički portali posljednjih godina su bosanskohercegovačku prijestonicu nekoliko puta proglašavali jednom od deset destinacija u svijetu koje treba posjetiti. Je li razlog medijska promocija ili dobra ponuda,

BH RAZGLEDNICA

Moramo sačuvati bosanske planine, malo ih se u svijetu može usporediti s njihovom ljepotom

Planinarski i turistički vodič Braco Babić, na Međunarodni dan planina, naglašava ljepotu ali i potrebu zaštite planina u Bosni i Hercegovini precizirajući da obiluju rudnim i šumskim bogatstvom, čistim izvorima

BH RAZGLEDNICA

Okupljanje Bošnjaka u Planoj kod Bileće: Obilježena 400-ta godišnjica izgradnje džamije, konačno i mogućnost zapošljavanja

U okviru manifestacije Dani mevluda i zikra učenjem mevluda u obnovljenoj džamiji imama Ćamila Avdića u Planoj kod Bileće jučer je obilježena 400-ta godišnjica ove džamije.  Historijski izvori iz Dubrovačkog