Udruženje “Zajedno za naš grad“ iz Mostara pomaže i kad je najteže

Udruženje “Zajedno za naš grad“ iz Mostara pomaže i kad je najteže

Udruženje “Zajedno za naš grad“ iz Mostara već šest godina na različite načine pomaže socijalno ugrožene kategorije stanovništva, ne samo u svom, već i u mnogim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Iza humanih aktivista su i akcije za pomoć ljudima u drugim zemljama, a jedna od posljednjih ove vrste organizovana je koncem prošle godine, kada je značajna pomoć usmjerena ka zemljotresom pogođenoj Albaniji.

I posljednjih mjesec, ovi vrijedni ljudi od jutra su na terenu, s tim što su uslijed pandemije koronavirusa značajno promijenili način djelovanja. Naime, uz projekat “Niste sami“, u sklopu kojeg je osiguran svakodnevni obrok za samce u stanju potrebe, i to na kućnom pragu,

“Zajedno za naš grad“ pokrenulo je i projekat “Diskretni obrok“ za porodice koje su gubitkom posla uslijed pandemije ostale bez osnovnih sredstava za život, a pritom ni po koju cijenu ne žele da za to saznaju drugi.

“U posljednje vrijeme smo baš u ‘petoj brzini’. Broj obroka u sklopu projekta ‘Niste sami’ je povećan, s tim što smo zbog nastale situacije primorani privremeno obustaviti isporuku u Jablanicu i Konjic. Također, pandemija je nažalost brojne porodice koje dosad nisu imale egzistencijalne probleme dovela na rub gladi zbog čega smo pokrenuli i projekat ‘Diskretni obrok’. Osobe koje nemaju sredstva za kupovinu namirnica, a pritom ne žele da za to iko zna, mogu pozvati naše Udruženje uz zagarantovanu diskreciju. Već nam se javilo 27 porodica kojim već tri dana odnosimo obroke“, rekao je za Anadolu Agency aktivista Nermin Mehić.

Na ponos Udruženju je i akcija u sklopu koje se vrši dezinfekcija haustora na području Grada Mostara. Stanari zabrinuti za čistoću oko svojih zgrada sve češće u pomoć pozivaju aktiviste ovog udruženja.

“Krenuli smo sa tri mobilna tima kojim rukovodi stručnjak u ovoj oblasti Dino Peco. On svakodnevno priprema smjese na bazi hlora za dezinfekciju prostora na kojima djelujemo. Dosad smo dezinficirali 209 haustora u Mostaru i 120 u Konjicu. Uskoro planiramo slične akcije u Širokom Brijegu i Čapljini“, najavljuje Mehić.

U narednim danima i mjesecima u planu su i novi projekti. Ideja je, priča nam Mehić, mnogo. Sve su plemenite, a jedini problem koji se može ispriječiti je eventualni nedostatak sredstava za sve što je zamišljeno.

“Uskoro ćemo podijeliti 50 paketa hrane i ostalih potrepština za 50 porodica u kojim niko nije zaposlen, a one se istovremeno ne tretiraju porodicama u stanju potrebe. Potrudit ćemo se da to ne budu simbolični, već istinski vrijedni i bogati paketi. Također, u mjesecu ramazanu namjeravamo dijeliti pakete za vjernike u stanju potrebe, te svakodnevne iftare“, istakao je Mehić.

Svi volonteri Udruženja rade potpuno besplatno i to gotovo svakog dana. Da bi se ispunilo sve što je planirano, potrebna su značajna novčana sredstva, pa bi se u Udruženju, kažu, istinski obradovali svakoj novoj donaciji.

Previous Proljeće na bosanskim planinama: Netaknuta priroda od sela Sinanovići do Crvenog kuka (Foto)
Next BH kupališta dodatna prilika za domaći turizam poslije korone

You might also like

NAŠI DANI

Palestinci se okupljaju na ulicama Ramallaha nakon novog puštanja zatvorenika

Izrael je oslobodio treću grupu od 39 palestinskih zatvorenika, nakon što je Hamas oslobodio 13 izraelskih talaca, zajedno s trojicom Tajlanđanina i jednim rusko-izraelskim državljanom. Za razliku od prva dva

NAŠI DANI

FBiH: U 2018. godini pozitivan prirodni priraštaj samo u Kantonu Sarajevo

  Federacija Bosne i Hercegovine bilježi negativan prirodni priraštaj za mjesec decembar 2018. Manje novorođenih od umrlih registrovano je u skoro svim kantonima. Izuzetak je samo Zapadnohercegovački. U pomenutom kantonu 

NAŠI DANI

Izetbegović: Svih 30 respiratora koje je KCUS dobio od FUCZ se danas koriste

Jedna od ključnih teza tužitelja Tužiteljstva BiH u optužnici u slučaju respiratori je da su oni neiskoristivi i da se ne mogu koristiti za pomoć oboljelima od koronavirusa. Upravo iz