Udruženje “Zajedno za naš grad“ iz Mostara pomaže i kad je najteže

Udruženje “Zajedno za naš grad“ iz Mostara pomaže i kad je najteže

Udruženje “Zajedno za naš grad“ iz Mostara već šest godina na različite načine pomaže socijalno ugrožene kategorije stanovništva, ne samo u svom, već i u mnogim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Iza humanih aktivista su i akcije za pomoć ljudima u drugim zemljama, a jedna od posljednjih ove vrste organizovana je koncem prošle godine, kada je značajna pomoć usmjerena ka zemljotresom pogođenoj Albaniji.

I posljednjih mjesec, ovi vrijedni ljudi od jutra su na terenu, s tim što su uslijed pandemije koronavirusa značajno promijenili način djelovanja. Naime, uz projekat “Niste sami“, u sklopu kojeg je osiguran svakodnevni obrok za samce u stanju potrebe, i to na kućnom pragu,

“Zajedno za naš grad“ pokrenulo je i projekat “Diskretni obrok“ za porodice koje su gubitkom posla uslijed pandemije ostale bez osnovnih sredstava za život, a pritom ni po koju cijenu ne žele da za to saznaju drugi.

“U posljednje vrijeme smo baš u ‘petoj brzini’. Broj obroka u sklopu projekta ‘Niste sami’ je povećan, s tim što smo zbog nastale situacije primorani privremeno obustaviti isporuku u Jablanicu i Konjic. Također, pandemija je nažalost brojne porodice koje dosad nisu imale egzistencijalne probleme dovela na rub gladi zbog čega smo pokrenuli i projekat ‘Diskretni obrok’. Osobe koje nemaju sredstva za kupovinu namirnica, a pritom ne žele da za to iko zna, mogu pozvati naše Udruženje uz zagarantovanu diskreciju. Već nam se javilo 27 porodica kojim već tri dana odnosimo obroke“, rekao je za Anadolu Agency aktivista Nermin Mehić.

Na ponos Udruženju je i akcija u sklopu koje se vrši dezinfekcija haustora na području Grada Mostara. Stanari zabrinuti za čistoću oko svojih zgrada sve češće u pomoć pozivaju aktiviste ovog udruženja.

“Krenuli smo sa tri mobilna tima kojim rukovodi stručnjak u ovoj oblasti Dino Peco. On svakodnevno priprema smjese na bazi hlora za dezinfekciju prostora na kojima djelujemo. Dosad smo dezinficirali 209 haustora u Mostaru i 120 u Konjicu. Uskoro planiramo slične akcije u Širokom Brijegu i Čapljini“, najavljuje Mehić.

U narednim danima i mjesecima u planu su i novi projekti. Ideja je, priča nam Mehić, mnogo. Sve su plemenite, a jedini problem koji se može ispriječiti je eventualni nedostatak sredstava za sve što je zamišljeno.

“Uskoro ćemo podijeliti 50 paketa hrane i ostalih potrepština za 50 porodica u kojim niko nije zaposlen, a one se istovremeno ne tretiraju porodicama u stanju potrebe. Potrudit ćemo se da to ne budu simbolični, već istinski vrijedni i bogati paketi. Također, u mjesecu ramazanu namjeravamo dijeliti pakete za vjernike u stanju potrebe, te svakodnevne iftare“, istakao je Mehić.

Svi volonteri Udruženja rade potpuno besplatno i to gotovo svakog dana. Da bi se ispunilo sve što je planirano, potrebna su značajna novčana sredstva, pa bi se u Udruženju, kažu, istinski obradovali svakoj novoj donaciji.

Previous Proljeće na bosanskim planinama: Netaknuta priroda od sela Sinanovići do Crvenog kuka (Foto)
Next BH kupališta dodatna prilika za domaći turizam poslije korone

You might also like

NAŠI DANI

Vrećo: Htio sam usvojiti dijete iz doma, ali naš sistem ne funkcioniše tako

“Ja sam nadišao i nadvisio se iznad sve žabokrečine koje može društvo imati. Ja uopće nisam biće društva, više ne funkcionišem po društvenim normama. To je zapravo jedini vid slobode,

NAŠI DANI

Ko ima najjaču vojsku?

U interaktivnoj mapi istražite najveće vojne sile i kako pariraju zemlje regije. Global Firepower (GFP) nudi jedinstven analitčki pregled podataka o vojnim snagama današnjice. U rangiranje je uključeno 125 zemalja,

NAŠI DANI

OSBiH: U aprilu Oglas za prijem 257 vojnika

  Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine i ove godine pružaju priliku mladim osobama da postanu pripadnici OS BiH i da se bave časnim, izazovnim i dinamičnim vojnim