UFC legenda Royce Gracie iznenadio sve – uz podršku Bošnjaka u Chicagu napravio je veliku životnu promjenu

UFC legenda Royce Gracie iznenadio sve – uz podršku Bošnjaka u Chicagu napravio je veliku životnu promjenu

Čini se da je UFC legenda Royce Gracie prešao na islam. Gracie je imao sastanak sa Eddiejem Redžovićem (bjj crni pojas osnivač tima Redžović u Chicagu) i islamskim šejhom Osmanom Ibn Farooqom i tokom ovog sastanka prihvatio islam kao svoju religiju.

Ovo je bilo prilično iznenađenje, jer je prije 10 dana Royce Gracie objavio podršku Izraelu u njihovom sukobu s Palestinom, koji je izazvao mnogo negativnih reakcija u muslimanskoj zajednici. BJJ crni pojas Idriz Redžović, rođak Edija Redžovića, dogovorio je sastanak sa imamom.

Idriz Redžović je izjavio:

Prije nego što su svi ljudi došli ovdje i počeli mrziti Royce Gracie IG post o stavu Isreal prošle sedmice, on je otišao u emisiju da čuje drugu stranu priče, palestinsku stranu. Na kraju je uzeo svoj šehadet. Allah je najbolji od svih planera. Budite strpljivi i sačekajte da vidite emisiju koja se uskoro emituje na deenshow prije nego što kažete nešto pogrešno. Mi smo muslimani i ne treba da se ponašamo kao drugi koji to nisu.

Royce prihvata islam kao svoju religiju:

“Ne pijem. Ne jedem svinjetinu. ”
– “Tako, tako, znači već si musliman. Vi imate muslimansko vjerovanje.”
– „Pustio sam da mi naraste brada. Da, izgleda dobro. Ne, to je danas u modi, zar ne?”
– „Kao musliman, ne morate imati bradu. To je vadžib. To je obaveza. Poslanik je to naredio. Ali srž onoga što čini muslimana je vaše vjerovanje, ono što mi nazivamo vjerovanjem.”
– „Ti kao Rojs Grejsi veruješ da ne postoji niko koga treba obožavati osim jednog Boga, zar ne? Tačno. Vi vjerujete da je Bog poslao glasnike, zar ne? Abraham, Mojsije, Isus, Muhammed. Vjerujete da su bili glasnici, zar ne? To je musliman.”
– “To je to. To je… sada mogu ići u Mekku. Sada možete ići u Mekku. Idemo. Daćemo vaše svjedočenje, a onda ćemo zajedno u Meku. Kako je to? Jednog dana moramo ići u Meku. Učinit ćemo to u… Insha’Allah.”

Osoba postaje musliman izjavljujući svoju vjeru u jedinstvo Boga (Allaha) i Muhammedovo poslanstvo. Ova izjava je poznata kao Shahada, izjava koja se prevodi kao “Svjedočim da nema drugog božanstva osim Allaha, i svjedočim da je Muhamed Allahov poslanik.” Ova izjava je data iskreno, sa čvrstim uvjerenjem i razumijevanjem njenog značenja. Osim toga, novi muslimani često uče osnove islamskih vjerovanja, prakse i etike kao dio procesa preobraćenja, piše bjjee.com.

Previous Bosanska biciklistkinja ponovo 1. na svjetskoj Mountain Bike ranking listi
Next 'Kad vidim zastavu Bosne, to meni znači sve'

You might also like

SPORT

Sky Sports – Edin Džeko 11. najbolji fudbaler 2017. godine

  Britanski Sky Sports proglasio je najbolje fudbalere svijeta u 2017. godini, a kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko zauzeo je visoko 11. mjesto. “Bivši napadač Manchester Cityja

SPORT

Džeko lovi Beckhama i Ibrahimovića: Dijamant bi mogao postati tek treći s titulama u tri Lige petice

Edin Džeko osvojio je naslov prvaka u Bundesligi (Wolfsburg) i u Premiershipu (Manchester City), a dođe li do scudetta s Romom nadmašio bi dvije legende.  Edin Džeko jedini je bh.

DUHOVNOST

Najmlađi hafiz u BiH: Vrijeme rasporedim, malo za školu, malo za Kur’an i karate

Desetogodišnji Abdurahman Tabaković iz Ilijaša kod Sarajeva najmlađi je hafiz u Bosni i Hercegovini. Krajem augusta je u mektebu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu Abdurahman proučio završne ajete iz Kur’ana