Uhapšena dvojica osumnjičenih za ratni zločin na području Goražda 1992.

Uhapšena dvojica osumnjičenih za ratni zločin na području Goražda 1992.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine policijski službenici SIPA-e, na području Višegrada i Novog Goražda, locirali su i lišili slobode dvojicu osumnjičenih.

Istraga u predmetu odnosi se na ratni zločin nad civilnim žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na lokalitetu mjesta Lozje na području Goražda.

Osumnjičeni se terete da su kao komandanti jedinica VRS na tom području komandovali i učestvovali u akciji napada na navedeno selo, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 žrtava, uglavnom civila, među kojima je bilo žena, djece i osoba starije životne dobi.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u vezi sa krivičnim djelom individualna i komandna odgovornost iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, navedeno je iz Tužilaštva.

U ranim jutarnjim satima 22. maja 1992. godine srpske snage ušle su u ranije opkoljeno mjesto, ubijajući sve pred sobom, a malobrojni mještani, od kojih su neki bili i ranjeni, spas su tražili bježeći ka rijeci Drini i njenim koritom uzvodno prema Goraždu.

Emir Čengić u napadu je izgubio oca i dvojicu braće, daidžu, rodbinu, komšije i prijatelje.

”Mogu se sjetiti da je bilo to jutro, 22. maja, užas ovdje nad civilima od strane naših komšija. Uradili su što su uradili. Evo 28 godina je prošlo, nikad niko nije odgovarao. To se mogu zahvaliti našem tužilaštvu, koje fino radi, koje ima ogromne plate, a 28 godina je prošlo da apsolutno ništa nisu pokrenuli”, rekao je Čengić prošle godine na godišnjicu zločina.

O načinima na koji su ubijeni zarobljeni stanovnici Lozja, Čengić ne može ni da govori, jer dio njihovih posmrtnih ostataka, sa tragovima nepojmljivog iživljavanja, pronađeni su u grobnici u blizini Goražda neposredno nakon rata.

”Monstruozno su ubijani, vezani su, svašta je bilo, da se sada ne podsjećam na to. Pronađen je veći broj tijela, a za neke se još ne zna šta je s njima. Među njima je i moj otac. Prošlo je 28 godina, nikad ga još nisam pronašao”, istakao je Čengić.

Preživjeli svjedoci u više navrata davali su iskaze nadležnim organima, ali za zločin u Lozju do danas niko nije procesuiran.

U centru naselja nakon rata izgrađeno je spomen obilježje na koje su uklesana imena žrtava, pored kojeg se svakog 22. maja Goraždani sjećaju jednog od najstrašnijih dana agresije.

”Tražimo da se svi oni identificiraju, koji su izvršili, koji su naredili, koji su nalogodavci i inspiratori ovog zločina. Nikada nećemo odustati. Zato pozivam i međunarodnu zajednicu i sudove da izvrše procesuiranje svih onih koji su izvršili ovaj teški ratni zločin u naselju Lozje”, naglasio je predsjednik Udruženja logoraša Goražda Muhamed Hećo.

Previous VLADARSKI GENI I POLITIČKI TALENT
Next Bosanski izvoz obara rekorde iz mjeseca u mjesec

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kako je JNA masovno iseljavala Srbe iz Sarajeva

Procjenjuje se da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine živi petina predratnog broja Srba u Sarajevu. Ono što srpski političari, međutim, prešućuju je da veliki broj njih Sarajevo napustilo u

NAŠI DANI

Arheolozi pronašli pet kompletnih skeleta u Milima kod Visokog

  Pet skeleta pronađeno je tokom arheološkog istraživanja u Milima kod Visokog, u okviru probnog istraživanja koje je proveo Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Za manje od

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Srebrenici od 1992. do 1995. godine ubijeno 826 djece

U Srebrenici je u periodu od 1992. do 1995. godine ubijeno 826 djece, a samo tokom jedne sedmice u julu 1995. godine ubijeno je 694 djece, izjavila je za Fenu