Umjetnica Margit Tomik-Levy pita Čovića: Kako su to Hrvati neravnopravni u Bosni i Hercegovini?

Umjetnica Margit Tomik-Levy pita Čovića: Kako su to Hrvati neravnopravni u Bosni i Hercegovini?

OTVORENO PISMO DRAGANU ČOVIĆU od Margit Tomik-Levy, prvakinje Opere u penziji Narodnog pozorišta Sarajevo

-Dugo ste na celu HDZ-a i neformalni “vođa” hrvatskog korpusa u BiH. Celi taj period vas krasi borba za sopstveni interes (ni slucajno interes hrvatskog naroda), nepoštivanje presuda haškog tribunala, podrška presuđenim ratnim zlocincima i nejasne fraze oko jednakopravnosti hrvatskog naroda u FBiH.

Vi godinama postavljate maksimalističke zahteve, za koje je i glupanima jasno da nece biti prihvaceni, da bi imali “pokrice” za permanentno blokiranje i kocenje izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u BiH. Pri tome ni vaš, hrvatski narod nema puno informacija o tome šta vi tražite i šta vam je cilj. To je, valjda, iskljucivo pitanje na koje odgovor zna HDZ, a verovatnije je da ga znaju samo pojedinci od vašeg poverenja.

Mene zanima, ali ko sam ja da meni odgovarate, kako su to Hrvati neravnopravni u BiH? Neutralna sam, ne pripadam niti jednom bitnom narodu u BiH, nisam ni u jednoj stranci, državljanin sam BiH i Hrvatske kao i vi i imam ista prava kao vi.

Mnogi me smatraju objektivnom osobom… Kako god posmatram, ne shvatam vaše tvrdnje a ni sve stupidnije izjave vaših “mentora” iz Zagreba. Hajdemo redom.

Po popisu iz 2013-te procentualni odnos naroda u BiH je bio: 50,11% Bošnjaka, 30,78% Srba, 15,43% Hrvata. Necemo ovde upetljati “ostale” koji su žrtve i taoci vaše politike. Danas je situacija još nepovoljnija jer su deseci hiljada Hrvata napustili BiH zbog vaših katastrofalnih poteza i uništavanja svega što vredi u Hercegovini. Držacemo se popisa od 2013-te. Volela bih da vi sami, zbog sebe, napravite slicnu analizu. Recimo, ovako u procentima (na ukupan broj Hrvata u FBiH) :

– Koliko Hrvati imaju ministarskih mesta i visokih državnih funkcija u FbiH?

-Koliko je Hrvata u nadzornim i inim odborima u državnim firmama i institucijama FBiH?

-Koliko je Hrvata profesora na sarajevski univerzitetima i drugim obrazovnim ustanovama?

-Koliko je Hrvata lekara na sarajevskim klinikama?

-Koliko je Hrvata zaposleno u državnoj upravi? -Koliko je Hrvata zaposleno u lokaklnoj upravi?…..

-Koliko je Hrvata zaposleno u javnim medijima?….

– Koliko “hrvatskih” firmi radi u Sarajevu a porez placa u tzv Herceg Bosni?…

Ovakvih pitanje ima bezbroj, ali da ja ovde ne nabrajam. Ovakvu analizu, sa nekoliko desetina stavki može vaš tim napraviti vrlo lako.

Pokušaje biti pošteni pa uporedite ove rezultate sa zastupljenošcu nehrvata u tzv. Herceg Bosni. Ako ne pocrvenite od stida, rodili ste se bez obraza. Da vam pomognem samo jednim primerom koji slucajno znam, U Čapljini u opštini radi samo jedan Bošnjak na više od 200 Hrvata. Ako se varam, javno cu se izvinuti vama licno i hrvatskom narodu. Opet su skori izbori i vi “briljirate” svojim ucenama i “europejskom uljudbom”.

Meni je muka od toga jer ste HDZ i vi licno najgora opcija za normalne Hrvate, željne posla, reda i zakona u svojim gradovima i mira u BiH. Vi ne nudite ništa od toga. Samo napetost, ucene, nacionalisticke floskule i konflikte sa “bošnjackim nacionalistima”. Rasturili ste sa svojim kadrovima Aluminij i najveci gigant u Hercegovini je spao na desetak radnika. Dok jedete probrane morske delicije, zapne li vam pokatkad u grlu pri pomisli da pola bivših radnika Aluminija nije danas rucalo, da su oni iz Sokola davno poumirali od vaše brige o njima, da ste uništili Hepok i Razvitak pa danas u Hercegovini kupujemo makedonsku i albansku hranu, da je propalo sve gde je vaša noga krocila…

Zapeli ste za promenu izbornog zakona kad ste izgubili izbore u Hercegovini. Nije vas porazio Ž.K. Vas su porazili vaši biraci. Sada želite izborni zakon na kojem ce biti vasa slika i pouka da niko nije pravi Hrvat ako ne glasa za vas. I da ga promenite opet cete izgubiti jer su Hrvati siti vaše bahatosti. Nece vam pomoci pretnje i uništavanje plastenika ljudima koji su bliski sa vašom opozicijom. Daleko ste se udaljili od normalnog naroda. Vreme je da se povucete i prepustite kormilo mlađim i sposobnijim, kojima ce na prvom mestu biti čovek, posao, sigurnost i perspektiva. Idite, odmarajte, cuvajte zdravlje….

Radobolja mirno žubori kraj vaše hacijende i nije je briga što ste je malo svrnuli sa vekovnog puta. Narod nije ni nalik Radobolji. Može i da podivlja kad mu prekipi – napisala je Tomik-Levy na svom FB profilu.

Previous Srušio se Mig-21 Vojske Srbije kod Malog Zvornika
Next Bećo Hajrić zatečen urodom krompira: Očekivao 700 kg, imao 10 tona

You might also like

RIJEČ

BURSAĆ: Smrad ‘srpskog sveta’ u njegova četiri zida!

Velika je sreća što je Srbija danas šaka jada, prije svega u vojnom smislu jer bi sa idejama kojih se držao Milan Nedić, ozbiljno remetila živote ljudi na Balkanu. Po ko

RIJEČ

Ivo Komšić: Dodik i Čović ruše Bosnu i Hercegovinu, nemojte da se uzdamo u međunarodnu zajednicu!

Prof. dr. Ivo Komšić, ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, učesnik pregovora u Daytonu i bivši gradonačelnik Sarajeva upozorio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da je na sceni poznata politika razaranja

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Francis Boyle: Bosna i Hercegovina je osim Srbije mogla tužiti još četiri zemlje

Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na američkom univerzitetu Illinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom u Hagu otkrio je da je Bosna i Hercegovina osim tužbe protiv