UN: Vojnici i doseljenici od 7. oktobra ubili 144 Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali

UN: Vojnici i doseljenici od 7. oktobra ubili 144 Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelske snage su od 7. oktobra na okupiranoj Zapadnoj obali ubile najmanje 136 Palestinaca, uključujući 43 djece, dok su osam, uključujući dijete, usmrtili izraelski doseljenici, kažu Ujedinjeni narodi.

“Broj Palestinaca ubijenih na Zapadnoj obali od 7. oktobra čini više od jedne trećine svih palestinskih žrtava na Zapadnoj obali u 2023 (383)”, objavila je UN-ova agencija OCHA.

Gotovo 50 posto tih smrtnih slučajeva dogodilo se tokom sukoba koji su uslijedili nakon izraelskih operacija potrage i hapšenja, prvenstveno u pokrajinama Jenin i Tulkarem.

Oko 35 posto bilo je u kontekstu demonstracija solidarnosti s Gazom.

Većina od preostalih 10 posto ubijena je dok su navodno napadali izraelske snage ili doseljenike, te u napadima doseljenika na Palestince.

Od 7. oktobra izraelske snage ranile su 2.300 Palestinaca, uključujući najmanje 241 dijete, objavila je UN-ova agencija, prenosi AJB.

Previous Fabrika u Doboju koju je preuzeo tešanjski "Madi" ovih dana intenzivno kreće u proizvodnju stočne hrane
Next Troje djece i njihova baka ubijeni su u izraelskom napadu u južnom Libanu

You might also like

NAŠI DANI

Mediji najavljuju: Milan Tegeltija postaje ministar sigurnosti?

Stranke o imenima budućih ministara javno ne govore. No, neka od njih se sve glasnije spominju. Prema nezvaničnim informacijama Oslobođenja kao državni ministar finansija i trezora spominje se Zoran Tegeltija.

NAŠI DANI

Proizvođači brašna: Naišli smo na jednu pojačanu potražnju za brašnom kroz koju smo prošli prije dvije godine u vrijeme pandemije

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je zasijana polja pšenice i proizvođače brašna u Odžaku. Tokom ove posjete ministar Dedić razgovarao je s predstavnicima mlinarske industrije o

NAŠI DANI

Đonlagić: Poenta Bevandine odluke je narušiti imidž države Bosne i Hercegovine

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda donio je odluku o prijenosu ovlaštenja s državnog na entitetska ministarstva finansija kada je riječ o dvostrukom oporezivanju. Tako je ustvrdio