Unsko-sanski kanton: Obilježena 22. godišnjica slamanja “Februarske ofanzive” (Foto)

Unsko-sanski kanton: Obilježena 22. godišnjica slamanja “Februarske ofanzive” (Foto)

Nadljudskim naporima pripadnika 5. korpusa ARBiH i policije osujećen plan neprijatelja da ovlada ovim prostorom i dođe do hidrocentrale u Kostelima.

U organizaciji Udruženja Hasin vrh i podršku gradske uprave Bihaća, Vlade USK-a i Općine Cazin danas je na lokalitetu Nuglovi u bihaćkom naselju Spahići, kod čuvenog Hasinog vrha, održana osmi put tradicionalna manifestacija, kojom se bivši pripadnici 5. korpusa Armije R BiH prisjećaju slamanja neprijateljske “februarske ofanzive” ratne 1994. godine.

Ovogodišnjem obilježavanju prisustvovalo je preko hiljadu posjetilaca, nekadašnjih direktnih aktera bitke, ali i veliki broj mladih koji su od ratnih komadanata mogli čuti sve šta se je dešavalo tokom bitke ratne 1994.godine.

U svojim obraćanjima ratni komadanti Hamdo Delalić, Hamdija Abdić, Mirsad Selmanović, Esad Bašagić, Amir Avdić i Agan Elkasović istakli su da je nadljudskim naporima pripadnika 5. korpusa ARBiH i policije osujećen plan neprijatelja da ovlada ovim prostorom i dođe do hidrocentrale u Kostelima.

O aktuelnom društvenom stanju 22.godine nakon jedne od najvažniji bitaka za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata govorili su u ime grada Bihaća, Vlade USK-a i Općine Cazin, Smail Toromanović, Izudin Saračević i Jusuf Bajrektarević. Istakli su da na obilježavanjima bitaka herojskog 5.korpusa Armije R BiH treba biti što više mladih, kako bi se ponosna i časna borba Armije Bosne i Hercegovine prenosila na slijedeće generacije .

 

Izvor: USN.ba

 

Previous Lukavčanin Hamza Čajić odbranio titulu prvaka Evrope u karateu!
Next Avantur ponudio drugačiji pogled na ljepote Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Roditelji bošnjačkih učenika iz Liplja: Nikada nećemo odustati od prava na bosanski jezik

Devetero učenika područne Osnovne škole “Sveti Sava“ u povratničkoj mjesnoj zajednici Liplje kod Zvornika ponovo su sjeli u školske klupe. Njihovi roditelju su uvažili preporuke članova misije OSCE-a u Bosni

NAŠI DANI

Sanski Most – manifestacija “28 godina u slobodi”

Povodom obilježavanje 10. oktobra, Dana oslobođenja Sanskog Mosta, održava se višednevna manifestacija pod nazivom “28 godina u slobodi”, kojom će biti obilježena dvadeset osma godišnjica oslobođenja ovog grada. Sanski Most je

NAŠI DANI

Otkriveno kako je Hrvatska dobila podršku EU i izlobirala Dodika vezano za Pelješki most. U Neumu tek sad zabrinuti

U martu 1994. u Washingtonu je postignut okvirni sporazum o uspostavi hrvatsko-bošnjačke Federacije u Bosni i Hercegovini, do danas poznat pod nazivom Washingtonski sporazum. Jednom od njegovih odredbi, koju su