Uprkos izraelskim ograničenjima: U Al-Aksi 80.000 Palestinaca klanjalo prvi džuma-namaz u ramazanu

Uprkos izraelskim ograničenjima: U Al-Aksi 80.000 Palestinaca klanjalo prvi džuma-namaz u ramazanu

Oko 80.000 palestinskih vjernika u petak je klanjalo prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu, mjesecu posta, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) uprkos izraelskim ograničenjima, javlja Anadolu.

Desetine hiljada Palestinaca prošlo je vojne kontrolne punktove između Zapadne obale i Al-Qudsa od ranih jutarnjih sati i krenulo prema Al-Aksi. Nakon višesatnog putovanja, Palestinci su pješice stigli do Al-Akse i tamo klanjali prvi džuma-namaz u ramazanu.

Iz Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu navedeno je da je džuma-namaz klanjalo 80.000 Palestinaca.

Nakon molitve petkom, u odsustvu je klanjana dženaza za ubijene u izraelskim napadima na Pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Imam i hatib džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu Ekrima Sabri u hutbi je pohvalio one koji su došli u Al-Aksu unatoč ograničenjima.

“Ovaj vaš sveti hod šalje poruku onima koji priželjkuju Al-Aksu, da se ne može podijeliti, da pripada samo muslimanima i da pregovaranje oko nje neće biti dozvoljeno”, kazao je Sabri.

Kritikovao je “neke arapske i islamske zemlje zbog šutnje pred izraelskim napadima na Gazu, dok su druge samo davale izjave osude”.

Izraelska policija je od jutra stacionirana u blizini Al-Akse gdje je željeznim barijerama zatvorila puteve oko Starog Grada.

Izraelska državna televizija KAN javila je da je 3.000 izraelskih policajaca raspoređeno u Al-Qudsu.

Izraelska policija, koja je provjeravala identitet Palestinaca koji su željeli otići u Al-Aksu na molitvu petkom, mnogima nije dozvolila ulazak na ovo sveto mjesto.

Iz Palestinskog Crvenog polumjeseca navedeno je da izraelske snage nisu dozvolile medicinskim ekipama da uđu u džamiju Al-Aksa.

Izrael je ograničio pristup palestinskim vjernicima džamiji Al-Aksa tokom rasta tenzija širom okupirane Zapadne obale zbog ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 31.490 Palestinaca.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Previous Zvizdić podsjetio na vrijeme kada su u Skupštini KS sjedili profesori i akademici - sistem vrijednosti je značajno opao
Next Elvedina Muzaferija: Predstavljati Bosnu i Hercegovinu u svijetu je ostvarenje sna

You might also like

NAŠI DANI

Mektić: Dodik će se suočiti s istragama o kriminalu i korupciji

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić poručio je u subotu predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku da neće biti nikakvih pregovora o tome trebaju li policija i pravosuđe u

NAŠI DANI

Stotinjak Sarajlija na protestu dalo podršku Rohingyama

Stotinjak osoba okupilo se danas u sarajevskoj Vogošći, na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, kako bi osudilo nasilje koje se sprovodi nad arakanskim muslimanima u Mijanmaru i pozvalo da se

NAŠI DANI

Reakcija na izjave fra Andrije Nikića

Povodom reagovanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH sa sjedištem u Mostaru i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Mostar, koje u svojstvu predsjednika potpisuje fra Andrija Nikić, na Neretvansku deklaraciju o